Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σκληραίνει η κόντρα Βρετανίας - Ε.Ε.
Σκληραίνει η κόντρα Βρετανίας - Ε.Ε. Εκτύπωση E-mail
17.01.17

Σκληραίνει η αντιπαράθεση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς η πρωθυπουργός κ. Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να δηλώσει σήμερα, σαφέστερα από κάθε άλλη φορά, ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε «σκληρό Brexit».

Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί την Ε.Ε. ότι αν αποκλειστεί το Λονδίνο από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά, τότε θα απαντήσει μειώνοντας πολύ το επίπεδο της φορολογίας ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό. Η λίρα υποχώρησε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών έναντι του δολαρίου. Στο πλευρό της Βρετανίας τάχθηκε ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας το Brexit και υποσχόμενος να συνάψει γρήγορα εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο, ενώ το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2017.

Η πληροφορία πολλών βρετανικών εφημερίδων πως η κ. Μέι θα δηλώσει σήμερα πως το Λονδίνο θα εγκαταλείψει την φιλοδοξία να παραμείνει μέλος της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης ώστε να είναι σε θέση να ελέγχει πλήρως την μεταναστευτική της πολιτική και να αποκαταστήσει την απόλυτη κυριαρχία της βρετανικής νομοθεσίας έναντι της ευρωπαϊκής, προκάλεσε χθες την υποχώρηση της λίρας στερλίνας στο επίπεδο όπου βρισκόταν το 1985. Η λίρα υποχωρούσε κάποια στιγμή κάτω από το 1,20 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ το βράδυ έδειχνε να έχει σταθεροποιηθεί στην περιοχή του 1,2040 υποχωρώντας κατά 1,10%. Μόνο τον περασμένο Οκτώβριο είχε υποχωρήσει η ισοτιμία της λίρας στο 1,18 για δύο λεπτά της ώρας. Εναντι του ευρώ η λίρα υποχωρούσε κατά 0,84% στο 1,1358. Η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε ως “εικασίες” τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Αντιθέτως η Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε πλήρως το Βρετανό υπουργό Οικονομικών ο οποίος ουσιαστικά απείλησε την Ε.Ε. να είναι έτοιμη για οικονομικά αντίποινα στην περίπτωση που προσφέρει κακή συμφωνία στην μετά Brexit εποχή. Ο κ. Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» η χώρα «θα αναγκαστεί να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο” αν αποκλειστεί από την κοινή αγορά. Ο κ. Χάμοντ είπε ότι στόχος της Βρετανίας είναι να παραμείνει οικονομία ευρωπαϊκού στυλ, με ανάλογο φορολογικό καθεστώς και κανονιστικό καθεστώς. Αν δεν έχουμε πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, αν αποκλειστούμε... τότε θα υποστούμε οικονομική ζημιά τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα”, είπε ο κ. Χάμοντ. “Σε αυτή την περίπτωση θα ήμασταν αναγκασμένοι να αλλάξουμε το οικονομικό μας μοντέλο... ώστε να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητα μας”, συμπλήρωσε. Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Ανγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει πως η Ενωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να περιορίσει την πρόσβαση της Βρετανίας στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά αν το Λονδίνο δεν αποδεχτεί τις τέσσερις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές ελευθερίες, δηλαδή την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών.

Η διαβεβαίωση του κ. Τραμπ, την Κυριακή, πως το Brexit θα αποδειχτεί “σπουδαία υπόθεση” σίγουρα ικανοποίησε το Λονδίνο, ενώ ακόμη σημαντικότερη είναι η υπόσχεση του ότι θα προχωρήσει γρήγορα σε σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας με το Λονδίνο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τραμπ στους “Times of London” είπε πως “το Brexit θα καταλήξει να είναι σπουδαία υπόθεση. Σας το λέω. Το γεγονός πως υποχωρεί η λίρα; Υπέροχα. Διότι υπάρχουν απίστευτες επιχειρηματικές (ευκαιρίες) σε πολλά μέρη της Βρετανίας”. Ο κ. Τραμπ ακολουθεί τελείως διαφορετική πολιτική από τον κ. Ομπάμα και στο θέμα της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. “Θα εργαστούμε πολύ σκληρά ώστε να την ολοκληρώσουμε (την συμφωνία) γρήγορα και σωστά. Καλή και για τις δύο πλευρές... θα ολοκληρώσουμε κάτι πολύ γρήγορα”, υποσχέθηκε ο κ. Τραμπ.

Τέλος το ΔΝΤ αναθεώρησε από το 1,1% στο 1,5% την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2017, παραδεχόμενο ουσιαστικά ότι έπεσε έξω όταν προέβλεπε άμεση και μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11049&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote