Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Από το Obamacare αρχίζει η αποκαθήλωση
Από το Obamacare αρχίζει η αποκαθήλωση Εκτύπωση E-mail
04.01.17

 

Με προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το ασφαλιστικό σύστημα του απερχόμενου προέδρου Ομπάμα ξεκινούν οι εργασίες του νέου αμερικανικού Κογκρέσου. Όπως αναμένεται οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν το Σώμα, θα προσπαθήσουν να περάσουν νομοσχέδια χωρίς τη συναίνεση των Δημοκρατικών.

Το αμερικανικό Κογκρέσο συνεδρίασε την Τρίτη (03/01) για πρώτη φορά υπό τη νέα σύνθεσή του και με τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών σε Βουλή και Γερουσία. Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάικ Ένζι κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα επιτρέψει να καταργηθεί το λεγόμενο Obamacare, ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα που έθεσε σε εφαρμογή ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο πεδίο της δημόσιας υγείας και προσφέρει κάλυψη σε εκατομμύρια Αμερικανούς, γνωστοποίησε το πολιτικό του γραφείο με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Όπως όλα δείχνουν, το Κογκρέσο θα καταργήσει μεγάλα τμήματα του ασφαλιστικού νόμου του απερχόμενου προέδρου, πρόγραμμα που αναμένεται να συμπεριλάβει συνολικά 13,8 εκατομμύρια ασφαλισμένους και στοχεύει στην ιατρική κάλυψη οικονομικά χαμηλότερων στρωμάτων και στην επέκταση της κάλυψης για άλλους ασφαλισμένους.

Στελέχη των ρεπουμπλικάνων σημειώνουν πως η διαδικασία ακύρωσης του Obamacare θα διαρκέσει μήνες ενώ για την κατάρτιση προγραμμάτων ασφαλιστικής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που θα το αντικαταστήσουν ενδέχεται να απαιτηθούν χρόνια.

Επί πολλά χρόνια, οι Ρεπουμπλικάνοι βάλλουν ενάντια στο πρόγραμμα, επιμένοντας ότι είναι ανέφικτο και ότι εμποδίζει την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών προειδοποίησαν ότι επίκειται μεγάλη μάχη για το ασφαλιστικό, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προγραμματίσει να συναντηθεί την Τετάρτη (04/01) με τους Δημοκρατικούς βουλευτές στο Κογκρέσο για να συζητήσουν στρατηγικές ώστε να αποκρούσουν τις επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών στο πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα, ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος Μάικ Πένς θα συναντηθεί με τους Ρεπουμπλικάνους για να τους συσπειρώσει με σκοπό την κατάργηση του προγράμματος, αναφέρει ο ιστότοπος Politico.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις ερχόμενες εβδομάδες οι Ρεπουμπλικάνοι θα προσπαθήσουν να προωθήσουν νομοσχέδια στο Κογκρέσο με διαδικασίες που δεν απαιτούν τη συναίνεση των Δημοκρατικών, ενώ έχουν ετοιμάσει νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει αποκαλυφθεί, με το οποίο αναμένεται να καταργηθεί το Obamacare, αλλά και να αναβάλλει την εφαρμογή των αλλαγών για δύο ή τρία χρόνια ενώ διατηρείται μέρος του νόμου.

«Θα πολεμήσουμε τόσο σκληρά όσο ποτέ για να προστατέψουμε το ACA (από τα αρχικά του νομοσχεδίου Ομπάμα, Affordable Care Act), είπε o Στένι Χόγερ, δεύτερος τη τάξει Dημοκρατικός στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όπως ανακοίνωσε μαζί με την επικεφαλής των δημοκρατικών στη Βουλή, Νάνσι Πελόσι, θα ξεκινήσουν μια προσπάθεια κινητοποίησης του κόσμου για το Obamacare, εξηγώντας τους τις επιπτώσεις από την κατάργησή του οι οποίες θα ζημιώσουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ο επόμενος στόχος των Ρεπουμπλικάνων είναι να επαναφέρουν σε προηγούμενο καθεστώς κανονισμούς για το περιβάλλον και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να γίνουν και μάχες γύρω από τις επιλογές του νεοεκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργικό του συμβούλιο.

Επιδιώκουν επίσης και την ανάκληση ή την εμπόδιση εφαρμογής κανονισμών που στοχεύουν στον έλεγχο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία που συνεισφέρουν στην κλιματική αλλαγή, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις στην τραπεζική νομοθεσία που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την απειλούμενη κατάρρευση της Γουόλ Στριτ πριν από μερικά χρόνια.
Η μάχη στη Γερουσία

Στη Γερουσία, εκτός από τα νομοσχέδια, οι γερουσιαστές καλούνται να συζητήσουν και να επικυρώσουν τους αναρίθμητους υποψήφιους που έχει ανακοινώσει ο Τραμπ για το υπουργικό του συμβούλιο, καθώς και για άλλα ανώτατα αξιώματα στη νέα κυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών, θα λάβει και την προτεινόμενη υποψηφιότητα για την πλήρωση της κενής θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, γεγονός που θα σημάνει την απαρχή πολέμου μεταξύ των κομμάτων.

Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μόνο τους Δημοκρατικούς απέναντί του. Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Τζον ΜακΚέιν έχει προειδοποιήσει ότι ο Ρεξ Τίλερσον, επιλογή του Τραμπ για υπουργό Εξωτερικών, θα χρειαστεί να εξηγήσει τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο Κέιν έχει αποκαλέσει «τραμπούκο και δολοφόνο».

Ο Τίλερσον, που έχει μεγάλη επαγγελματική διαδρομή στην Exxon Mobil, έχει ασχοληθεί σε επιχειρηματικές συναλλαγές με τη Ρωσία και αντιτίθεται σε αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της υπερδύναμης για την επέμβασή της στην Κριμαία.

Οι δημοκρατικοί αναμένεται να αντιταχθούν στην υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανού Τζεφ Σέσσιονς για τη θέση του γενικού εισαγγελέα της Αμερικής, εν μέρει λόγω της αντίθεσής του στη μετανάστευση και λόγω δηλώσεών του στο παρελθόν που δείχνουν έλλειψη σεβασμού σε μειονότητες.

Επόμενος στόχος των Δημοκρατικών θα είναι ο Στίβεν Μνούτσιν για το υπουργείο Οικονομικών. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να «αποξηράνει το βούρκο» ειδικών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα την επιρροή της Γουόλ Στριτ, και επέλεξε για τη θέση αυτή τον Στίβεν Μνούτσιν, επιτυχημένο επενδυτή ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων, ο οποίος εργάστηκε πάνω από 17 χρόνια στον Όμιλο Goldman Sachs.

Πάντως, να σημειωθεί ότι ο Τραμπ θα αποσπάσει την έγκριση των περισσότερων, αν όχι όλων των υποψηφίων του.
Και το Γραφείο Ηθικής του Κογκρέσου

Στο μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισαν την Δευτέρα (02/01) υπέρ του περιορισμού της δικαιοδοσίας μιας ανεξάρτητης επιτροπής για την ηθική, που συστήθηκε το 2008 στον απόηχο των σκανδάλων διαφθοράς, με συνέπεια τη φυλάκιση τριών μελών του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The New York Times», δεν υπήρξε ούτε προειδοποίηση ούτε καν συζήτηση για την απόφαση αυτή.

Η εξέλιξη αυτή, μόλις μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών του Κογκρέσου, προκάλεσε έκπληξη σε πολιτικούς κύκλους του Σώματος, καθώς έτσι αφαιρείται η ανεξαρτησία, αλλά και τη δικαιοδοσία διεξαγωγής ερευνών από το αναφερόμενο γραφείο, μεταβιβάζοντας τον ουσιαστικό έλεγχο για τις παραπάνω αρμοδιότητες στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και από οργανώσεις που προασπίζονται τη διαφάνεια στην πολιτική αλλά και Δημοκρατικών βουλευτών, που κατήγγειλαν αμέσως την πρωτοβουλία της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας.

Τελικά αυτός που ανέτρεψε την απόφαση φαίνεται πως ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, που με ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε:

«Με όλα όσα έχει να κάνει το Κογκρέσο, θα έπρεπε πραγματικά να αναγάγουν σε πρώτη πράξη και βασική προτεραιότητά τους την υποβάθμιση του ανεξάρτητου οργανισμού δεοντολογίας, όσο άδικος και αν είναι».

«Επικεντρωθείτε στη φορολογική μεταρρύθμιση, στην υγεία και σε όλα τα άλλα πράγματα που είναι πολύ πιο σημαντικά!», πρόσθεσε.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, τα ηγετικά στελέχη του κόμματος ανέκρουσαν πρύμναν και πρότειναν να εγκαταλειφθεί η αλλαγή, πρόταση που εγκρίθηκε ομόφωνα.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11012&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 04.01.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote