Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος πριν από τη Γενεύη
Στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος πριν από τη Γενεύη Εκτύπωση E-mail
27.12.16

Νίκος Αναστασιάδης - Αλέξης Τσίπρας Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα συναντηθεί την προσεχή Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εν όψει της διεθνής διάσκεψης που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη της Ελβετίας, για το Κυπριακό ζήτημα.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών από το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου, ανάμεσα σε άλλα, θα συζητηθεί και το Κυπριακό.
 
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία, ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και της διάσκεψης για το Κυπριακό. Εκείνο που έχει σημασία, εκεί που επικεντρώνεται η δική μας προσπάθεια είναι στο να δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή από πλευράς προόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι τη Γενεύη, καθώς επίσης στο να υπάρξει και η αναγκαία συζήτηση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που θα διευκολύνει στο να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, ευελπιστώντας ότι με όλα αυτά τα δεδομένα, αν δημιουργηθούν, θα είμαστε πιο κοντά στο στόχο για μια θετική κατάληξη στην Ελβετία», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Συμπλήρωσε πως η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, πριν τη Γενεύη, δεν αναμένεται φυσικά να δώσει λύση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όμως υποστήριξε πως «αν όλοι επιθυμούν να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, μια τέτοια συνάντηση θα είναι υποβοηθητική προς αυτή την κατεύθυνση».
«Θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Ερντογάν»

Στην ιστορική ευκαιρία της διεθνούς σύσκεψης στη Γενεύη αναφέρθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή τη συμμετοχή της Τουρκίας και του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.  Σε άρθρο στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως «για πρώτη φορά απέναντι μας θα ευρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τα χαρτιά του ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και να αποδείξει, εάν η θετική ρητορική, στην οποία συχνά καταφεύγει, θα μετατραπεί σε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση»:

    Αυτή την ιστορική στιγμή όχι μόνο δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε αλλά και να την αναδείξουμε... Αποτελούσε δικό μας στόχο για δεκαετίες ολόκληρες να βάλουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τη θέσουμε ενώπιον των ιστορικών ευθυνών της.

Όσο για το ενδεχόμενο μίας επιτυχίας στην Ελβετία, ο Κύπριος πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος («ο φιλόδοξος στόχος επίτευξης λύσης είναι εφικτός»), υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα προχωρήσει με συγκεκριμένα και απτά βήματα, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας.

Από την πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντα, εξέφρασε  την εκτίμηση ότι «οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση μιας συνολικής λύσης, η οποία είναι πιθανή εντός του 2017».

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10996&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote