Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οργισμένο το Ισραήλ, κατηγορεί και προειδοποιεί
Οργισμένο το Ισραήλ, κατηγορεί και προειδοποιεί Εκτύπωση E-mail
24.12.16

Τρεις ημέρες συγκρούσεων στηn Ιερουσαλήμ

Photo- AP Photo/Sebastian Scheiner

Σκληρή στάση υιοθετεί το Ισραήλ μετά το ψήφισμα που ενέκρινε (την Παρασκευή) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο καταδικάζει την πολιτική της εποικιστικής δραστηριότητας της χώρας. Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία και να μη θέσει βέτο όπως συνήθιζε να κάνει μέχρι σήμερα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του για το γεγονός, προτού ανακοινώσει ότι αλλάζει η πολιτική της χώρας απέναντι στον ΟΗΕ και πριν εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

«Η απόφαση που ελήφθη είναι προκατειλημμένη και επαίσχυντη, όμως εμείς θα την υπερπηδήσουμε… Αυτό θα πάρει χρόνο ωστόσο αυτή η απόφαση θα ακυρωθεί», είπε αρχικά ο Νετανιάχου, για να συμπληρώσει πως το Ισραήλ θα επανεξετάσει τις σχέσεις του με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Έδωσα εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ολοκληρώσει σε διάστημα ενός μήνα την επαναξιολόγηση όλων μας των επαφών με τα Ηνωμένα Έθνη, μεταξύ αυτών την χρηματοδότηση από το Ισραήλ των οργάνων του ΟΗΕ και την παρουσία αντιπροσώπων του ΟΗΕ στο Ισραήλ», συμπλήρωσε, ανακοινώνοντας πως έδωσε εντολή να μειωθεί κατά 30 περίπου 7,5 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση από το Ισραήλ πέντε σωμάτων του ΟΗΕ που είναι «ιδιαίτερα εχθρικά» προς το Ισραήλ.

Εξάλλου, κατηγόρησε την «κυβέρνηση Ομπάμα» πως κατάφερε στο Ισραήλ «ένα επαίσχυντο πλήγμα στα Ηνωμένα Έθνη». Υποστήριξε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ «παραβίασε τη δέσμευση που είχαν αναλάβει οι ΗΠΑ από την εποχή του προέδρου Τζίμι Κάρτερ να μην «υπαγορεύονται οι όροι της ειρήνης στο Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να απέχει από την ψηφοφορία. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, τόνισε πως οι ΗΠΑ «έστελναν ιδιωτικά και δημοσίως ένα μήνυμα ότι οι εποικισμοί πρέπει να σταματήσουν εδώ και περίπου πέντε δεκαετίες... η διαρκής εποικιστική δραστηριότητα υπονομεύει σοβαρά την ασφάλεια του Ισραήλ... Κανείς δεν μπορεί ταυτόχρονα να στηρίζει την επέκταση των εποικισμών του Ισραήλ και να στηρίζει την λύση των δύο κρατών που θα έδιναν ένα τέλος στην σύγκρουση. Κάποιος έπρεπε να επιλέξει μεταξύ εποικισμών και διαχωρισμού».

www.efsyn.gr

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10990&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote