Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Το μπαλάκι ξανά στο Eurogroup
Το μπαλάκι ξανά στο Eurogroup Εκτύπωση E-mail
16.12.16

Ε. Τσακαλώτος - Β.Σόιμπλε- Π.Μοσκοβισί - Μ.Σαπέν στο Eurogroup Στο ρυθμό του... Σόιμπλε και της ομάδας του κινείται η Ευρωζώνη, έπειτα από τις μονομερείς ενέργειες που έφεραν το «πάγωμα» στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο ESM διατυπώνει ανησυχίες, αλλά δεν βλέπει επιπτώσεις στα δημοσιονομικά του 2017 και 2018, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα βρεθεί σύντομα η χρυσή τομή.

Μετά τις... πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ καθ΄υπόδειξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξέσπασαν αντιδράσεις εντός της Ευρωζώνης με την πιο σημαντική διαφοροποίηση να έρχεται από τη Γαλλία και τον Μισέλ Σαπέν, αλλά και τον Φρανσουά Ολάντ.

Αντίδραση ήρθε και από την Κομισιόν με τον Πιέρ Μοσκοβισί να επισημαίνει ότι οι αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί.

Εν συνεχεία πηγές των Βρυξελλών διατύπωσαν την αντίθεσή τους σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι ανακριβής, καθώς το Eurogroup δεν έχει ενημερωθεί για το «πάγωμα» των μέτρων.
ESM: Η ευρωζώνη θα αποφασίσει

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται από τον ESM, ο οποίος διατυπώνει ανησυχίες για τις εξαγγελίες Τσίπρα τόσο για τα μέτρα όσο και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Πάντως, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, επισημαίνει ότι παρόλο που τα μέτρα αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, αν και σε περίπτωση που επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια, εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.

Οι χώρες της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφώνησε το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.
EuroWorking την επόμενη εβδομάδα

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Πέμπτης από Ευρωπαίο αξιωματούχο, το EuroWorking Group θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα «ξεπαγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Με βάση την αξιολόγηση που έστειλαν οι θεσμοί στα κράτη-μέλη, για το κατά πόσο τα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση είναι συμβατά με το πρόγραμμα, ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.


Άρση αδιεξόδου πριν τα Χριστούγεννα βλέπει το Μαξίμου

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση και πηγές του Μαξίμου να εκτιμούν ότι το αδιέξοδο θα αρθεί σύντομα και πιθανόν πριν τα Χριστούγεννα. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι μόλις οι θεσμοί αποφανθούν θετικά για τα μέτρα στήριξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, τότε θα ξεπαγώσει η διαδικασία.

Για τις ανακοινώσεις Ντάισελμπλουμ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο εκπρόσωπός του δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επαναλάβει το ερώτημα της γερμανικής πλευράς.

Ακόμη και αν χρειαστεί να υπάρξει στο πλαίσιο αυτής της απόφασης των θεσμών μια αναφορά σχετική με την υποχρέωση της Ελλάδας να ενημερώνει τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών πριν την ανακοίνωση ανάλογων μέτρων, αυτό είναι ελάσσονος σημασίας και δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην Αθήνα, καταλήγουν.


Το Eurogroup δεν έχει λάβει αποφάσεις


Ξεκάθαρος ήταν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αναφορικά με το «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος δεν υπάρχει καμία απόφαση από το Eurogroup.

Ο Ε. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι αξιόπιστη με τους δανειστές της, αλλά και με τον ελληνικό λαό, ενώ προειδοποίησε εκ νέου ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα εάν το ΔΝΤ επιμείνει σε περαιτέρω περικοπές που δεν ήταν μέσα στο μνημόνιο.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. «Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Λύση χωρίς εκβιασμούς

Και ο πρωθυπουργός, από τις Βρυξέλλες, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια υπέρβαση υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια λύσει χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα κομβικής σημασίας χαρακτηρίζεται η αυριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει στο Βερολίνο με τα μέτρα στήριξης ψηφισμένα από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Ολομέλεια διχασμού και αντεγκλήσεων

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονταν σφοδρά εντός της Ολομέλειας στο πλαίσιο της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε η κυβέρνηση για την ψήφιση ή όχι των μέτρων στήριξης στους χαμηλοσυνταξιούχους.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10970&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote