Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εισαγγελέας για σχέσεις Κλαδά - Θέμου με 5 εκατ. ευρώ
Εισαγγελέας για σχέσεις Κλαδά - Θέμου με 5 εκατ. ευρώ Εκτύπωση E-mail
17.01.08
Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε  η καταγγελία του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ότι ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας, Σπ. Κλαδάς, φίλος του Χρ. Ζαχόπουλου, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, τον προσέγγισε μέσω βουλευτή της Ν.Δ. προκειμένου να του προτείνει συναλλαγή για την υπόθεση της έρευνας της υπηρεσίας του σε βάρος Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, αν συμφωνούσε σε έναν ήπιο χειρισμό για την υπόθεση της Τσέκου, σε σχέση και με την εμπλοκή Κλαδά, τότε και το οικονομικό ζήτημα του Θέμου Αναστασιάδη (σ.σ. τα 5 εκατομμύρια ευρώ, που φέρεται να μην δικαιολογούνται) «θα έμπαινε στο συρτάρι».

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παν. Πούλιος, παρήγγειλε σε εισαγγελέα την άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διακριβωθεί εάν ο κ. Κλαδάς ή και κάποιος άλλος υπάλληλος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων έχουν τελέσει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Αμεσα αντέδρασε ο Σπ. Κλαδάς, που το απόγευμα κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, υποστηρίζοντας ότι όλα όσα κατήγγειλε σε βάρος του ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος είναι ψευδή.

Στη Βουλή

Στη Βουλή, χθες, ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομίας από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη «αν αληθεύει ότι η υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων έχει ζητήσει από τον Θ. Αναστασιάδη να δώσει εξηγήσεις για οικονομική του υπόθεση και εκείνος είχε αρνηθεί», αλλά ο υπουργός ήταν ολιγόλογος:

«Δεν θεωρώ ότι ο ρόλος του υπουργού είναι να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της ΥΠΕΕ», αρκέστηκε να απαντήσει.

Η ουσία των αποκαλύψεων, που έγιναν από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, παραμένει ασαφής. Και δεν αναφερόμαστε τόσο στην πορεία των 5 εκατ. ευρώ, όσο στην πορεία του βουλευτή που στάλθηκε ως μεσάζων από τον Σπύρο Κλαδά στον κ. Τριανταφυλλόπουλο. Ο τελευταίος είπε στην τηλεοπτική του εκπομπή ότι ο ειδικός γραμματέας έστειλε απεσταλμένο βουλευτή της Ν.Δ. (τον οποίο δεν κατονόμασε), ζητώντας να τον απεμπλέξει από την υπόθεση Ζαχόπουλου -Τσέκου και ως αντάλλαγμα «θα έριχνε στα μαλακά» την υπόθεση του έτερου συνεκδότη Θ. Αναστασιάδη που διερευνά η ΥΠΕΕ.

Στον λογαριασμό του

Σε ό,τι αφορά το θέμα των 5 εκατ. ευρώ, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος είπε ευθέως ότι η ΥΠΕΕ ερευνά πώς κατατέθηκε το υψηλό ποσό των 5 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του Θέμου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με την ΥΠΕΕ, «η έρευνα διεξάγεται από τις 2 Νοεμβρίου 2007» -λίγο πριν ξεσπάσει η υπόθεση Ζαχόπουλου. Σύμφωνα με τον Θέμο Αναστασιάδη «η ΥΠΕΕ φέρεται να ερευνά από τον Ιούλιο τα περιουσιακά μου στοιχεία και συγκεκριμένα τη διακίνηση χρηματικού ποσού στον τραπεζικό μου λογαριασμό, που διατηρώ στην ίδια τράπεζα επί μία δεκαετία» -πολύ νωρίτερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Ποιος λέει την αλήθεια; Σχετίζονται τα 5 εκατ. ευρώ με την υπόθεση που κλονίζει το Μαξίμου;

Η έγγραφη κλήση (προηγήθηκε προφορική τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 28.12.2007, στην οποία προφανώς δεν ανταποκρίθηκε) της ΥΠΕΕ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είχε ένα και μοναδικό στόχο: να δοθούν εξηγήσεις από τον συνεκδότη της εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα», έπειτα από πληροφορίες, που έφτασαν στην οδό Χαμοστέρνας περί κατάθεσης μεγάλου ποσού σε τραπεζικό του λογαριασμό.

Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ότι «και εγώ ανταποκρίθηκα αμέσως και εντός του χρονικού πλαισίου που η ίδια η κλήση όριζε».

Δεν επιβεβαιώνει

Στοιχείο που δεν επιβεβαιώνεται από την ΥΠΕΕ, η οποία στην ανακοίνωσή της δεν ξεκαθαρίζει αν πέρασε από τα γραφεία της ο κ. Αναστασιάδης, μετά τη σχετική κλήση. Για να μην υπάρξει, πάντως, παρεξήγηση, ο κ. Αναστασιάδης σπεύδει στο υστερόγραφο της ανακοίνωσής του να πει ότι «δεν γνωρίζω τον υπεύθυνο της ΥΠΕΕ κ. Κλαδά, δεν τον έχω συναντήσει ποτέ και φυσικά δεν συναλλάσσομαι μαζί του διότι δεν έχω τίποτα να κρύψω».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Αναστασιάδης κατέθεσε μήνυση τον περασμένο Νοέμβριο στην υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «την οποία ο διευθυντής της κ. Μ. Σφακιανάκης έχει ήδη αποστείλει στον εισαγγελέα», έπειτα από δημοσιεύματα εκβιαστικού χαρακτήρα, όπως τα χαρακτηρίζει ο ίδιος, μεταξύ των οποίων και στο press.gr.

Μετά τις διαστάσεις που έλαβε η υπόθεση, ενδέχεται ο εισαγγελέας να διατάξει άρση του απορρήτου για τη λειτουργία του blog, προκειμένου να βρεθούν οι διαχειριστές του αρχικά και οι καταχωρίσαντες το δημοσίευμα σε δεύτερη φάση.

Τα παραπάνω βεβαίως εντάσσονται στη σφαίρα της θεωρίας, διότι οι διαδικασίες σε τέτοιες υποθέσεις είναι χρονοβόρες, απαιτούν δικαστική συνδρομή και ενεργοποίηση της Ιντερπόλ, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο blog ανήκει στη διάσημη Google.

Η διεθνής πρακτική και εμπειρία, όμως, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, έχει αποδείξει ότι σπανίως αίρεται το απόρρητο για τέτοιες περιπτώσεις.

Τρία κινητά

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών φιλοξενεί και πάλι για επεξεργασία κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας τρία κινητά τηλέφωνα (δύο του Ζαχόπουλου και ένα της Τσέκου), καθώς επίσης και τα ευρήματα από την έρευνα που έγινε στην οικία της τελευταίας στις 21 Δεκεμβρίου. Δηλαδή, 14 κασέτες δημοσιογραφικού τύπου και αρκετές δισκέτες ηλεκτρονικού υπολογιστή.

enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1096&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote