Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οι Ινδιάνοι πανηγυρίζουν και δεν εγκαταλείπουν τον καταυλισμό
Οι Ινδιάνοι πανηγυρίζουν και δεν εγκαταλείπουν τον καταυλισμό Εκτύπωση E-mail
07.12.16

Ινδιάνοι, Βόρεια Ντακότα Ο νικηφόρος αγώνας τους απέναντι σε πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα και την αστυνομική καταστολή πέτυχε να συνεγείρει όλες τις φυλές εντός ΗΠΑ στη μεγαλύτερη συνάθροισή τους εδώ κι έναν αιώνα. Πρόβλημα αποτελούν, ωστόσο, οι διαθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει την κατασκευή του τεράστιου αγωγού.

Στάθηκαν όρθιοι μήνες τώρα υπερασπιζόμενοι τον Ορθιο Βράχο τους από έναν δυνητικά ολέθριο πετρελαιαγωγό και το παντοδύναμο ενεργειακό λόμπι που επιδιώκει πάση θυσία την κατασκευή του. Μια ινδιάνικη προφητεία, εξάλλου, αναφέρεται σ’ ένα μαύρο φίδι, στο οποίο πολλοί αυτόχθονες βλέπουν τώρα τον μαύρο χρυσό που ίσως αρχίσει να κυλά κάτω απ’ τα εδάφη τους στη Βόρεια Ντακότα.

Προσώρας πανηγυρίζουν την ανέλπιστη –αλλά ενδεχομένως πρόσκαιρη– νίκη τους και δεν το κουνάνε ρούπι από τον καταυλισμό στις όχθες του ποταμού Μιζούρι, όπου ο αγώνας απέναντι σε πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα και την αστυνομική καταστολή πέτυχε να συνεγείρει όλες τις φυλές των Ινδιάνων των ΗΠΑ στη μεγαλύτερη συνάθροισή τους εδώ κι έναν αιώνα.

Στο πλευρό τους οικολόγοι ακτιβιστές και βετεράνοι στρατιωτικοί, ορισμένοι εκ των οποίων ψυλλιάστηκαν ότι πίσω απ’ την αιφνίδια κυριακάτικη απόφαση του αρμόδιου Σώματος Μηχανικών του αμερικανικού στρατού (βλέπε της απερχόμενης κυβέρνησης Ομπάμα) να μη χορηγήσει άδεια γεώτρησης για την ολοκλήρωση του αγωγού Dakota Access Pipeline μπορεί να κρύβεται παγίδα: να πειστούν δηλαδή μ’ ένα δόλωμα οι διαμαρτυρόμενοι να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Εκκρεμεί άλλωστε η προσφυγή της κατασκευάστριας εταιρείας Energy Transfer Partners σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Πρωτίστως όμως εκκρεμεί η πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ, που υποστηρίζει την κατασκευή του τεράστιου έργου -αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων- και μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα όταν βρεθεί τον Γενάρη στον Λευκό Οίκο.

Ηδη το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, που εκπροσωπεί την ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ, ζήτησε από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να δώσει το πράσινο φως για το επίμαχο τμήμα του αγωγού ως θέμα «ύψιστης προτεραιότητας».

Ο αρχηγός των Ινδιάνων Σιού στο Standing Rock, τον Ορθιο Βράχο στη Βόρεια Ντακότα, θεωρεί πως ο σκοπός επετεύχθη για την ώρα και καλεί τους διαδηλωτές να φύγουν από τον καταυλισμό εν μέσω του χειμώνα, αφού δεν περιμένει εξελίξεις τους επόμενους μήνες.

Πολλοί αυτόχθονες αρνήθηκαν, επιμένοντας πως το έργο θα μολύνει την πηγή του νερού τους στη λίμνη Οάχε και θα αφανίσει ιερές τοποθεσίες τους. Ο αγωγός, μήκους 1.885 χιλιομέτρων, διασχίζει τέσσερις Πολιτείες, με σκοπό τη μεταφορά πετρελαίου από τα σύνορα με τον Καναδά στο Ιλινόι.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10946&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote