Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Ουσία στο τυρί και στο... σπέρμα μπορεί να παρατείνει τη ζωή
Ουσία στο τυρί και στο... σπέρμα μπορεί να παρατείνει τη ζωή Εκτύπωση E-mail
23.11.16

Μία ουσία που υπάρχει στα τυριά, στα μανιτάρια αλλά και στο σπέρμα, μπορεί να βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και να παρατείνει τη ζωή, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η ουσία λέγεται σπερμιδίνη και επιτρέπει στα κύτταρα της καρδιάς να αυτοκαταστρέφουν τα τμήματά τους που δεν χρειάζονται άλλο, με έναν βιολογικό μηχανισμό που είναι γνωστός ως αυτοφαγία.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γκράτζ, στην Αυστρία, χορήγησαν σε ομάδα ποντικιών νερό εμπλουτισμένο με σπερμιδίνη διαπιστώνοντας πως ζούσαν περισσότερο απ’ όσο τα συνομήλικά τους ζώα που δεν είχαν καταναλώσει την ουσία.

Επιπλέον, είχαν καλύτερη καρδιολογική λειτουργία έως τα βαθιά τους γηρατειά, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανκ Μαντέο, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μοριακών Βιοεπιστημών του πανεπιστημίου.

Οι διαφορές αυτές ίσχυαν ακόμα και όταν η χορήγηση της σπερμιδίνης άρχιζε όταν τα ζώα έφθαναν στην μέση ηλικία, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Medicine.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι η ουσία παρατείνει τη ζωή και απλούστερων οργανισμών, όπως τα «μυγάκια» των φρούτων (δροσόφιλες) και οι ζυμομύκητες, αλλά η νέα έρευνα είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι παρέχει το ίδιο όφελος σε έναν πολύπλοκο οργανισμό.

Μολονότι, δε, είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούν οι επιστήμονες αν θα έχει ανάλογες επιδράσεις στους ανθρώπους, ο δρ Μαντέο και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι αυτό είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο.

www.tanea.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10911&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων