Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κυπριακό: Πληροφορίες μιλούν για πρόοδο στο εδαφικό
Κυπριακό: Πληροφορίες μιλούν για πρόοδο στο εδαφικό Εκτύπωση E-mail
12.11.16

Οι Νίκος Αναστασιάδης, Μουσταφά Ακιντζί και Έσπεν Άιντα Δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Μον Πελεράν και τη νέα συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, αναφέρουν ότι το κλίμα είναι θετικό και ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις επί των κριτηρίων του εδαφικού.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, καταγράφεται προσέγγιση στις θέσεις των δύο πλευρών ως προς τα κριτήρια που είχαν αρχικώς τεθεί.

Από πηγή των Ηνωμένων Εθνών προκύπτει ότι, ενώ στην αρχή υπήρχαν τεράστιες διαφορές επί των κριτηρίων, με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς να καταγράφονται στο κοινό έγγραφο με μπλε χρώμα και τις τουρκοκυπριακής, με κόκκινο, πλέον ορισμένα σημεία χρωματίζονται με μαύρο, που ερμηνεύεται ως προσέγγιση.

Επιπλέον, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, επικαλούμενο έγκυρες πηγές, στην ελληνοκυπριακή πλευρά επικρατεί η εκτίμηση ότι ενδεχομένως ο Μουσταφά Ακιντζί να προβεί σε βήματα στο εδαφικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται και ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από πληροφορίες προκύπτει επίσης ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, χωρίς να αποκλείεται και η προοπτική τα κριτήρια στο εδαφικό να αποτυπωθούν σε χάρτη, ακόμα και να καθοριστεί ημερομηνία για διεθνή διάσκεψη για το κεφάλαιο της ασφάλειας.

Να σημειώσουμε ότι ανεξάρτητα από την όποια κατάληξη των συνομιλιών, σενάριο αδιεξόδου στη διαδικασία δεν υπάρχει, αφού, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα συνεχιστούν στη Λευκωσία.
Μακρά νύχτα

Μακρά και ολονύκτια φαίνεται να είναι η νύχτα στο Μον Παλεράν αφού από τις 11.30 το βράδυ οι Αναστασιάδης και Ακιντζί ξανάκατσαν στο τραπέζι των συνομιλιών μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις με τις ομάδες τους.

Η συζήτηση βρίσκεται σε κρίσιμη φάση τόσο για το εδαφικό, όσο και για την τελική έκβαση στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλειδώσει η δομή και η σύνθεση της πολυμερούς διάσκεψης, όταν αυτή πραγματοποιηθεί. Οι δύο ηγέτες θα συντάξουν το Δελτίο Τύπου, το οποίο  αναμένεται να ανακοινώνει επαναφορά των συνομιλιών στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες απεσταλμένων των κυπριακών ΜΜΕ όλα είναι ανοικτά και τα πιθανά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι αυτή την στιγμή είναι: Συμφωνία σήμερα σε κριτήρια και χάρτη και καθορισμός πολυμερούς διάσκεψης και

ανακοίνωση προόδου σε όλα τα κεφάλαια, συνέχιση συνομιλιών στη Λευκωσία και εξαγγελία της πολυμερούς διάσκεψης, αν όχι σήμερα αλλά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η ελληνοκυπριακή αποστολή επιστρέφει το πρωί του Σαββάτου, στην Κύπρο.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10885&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote