Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Το στοίχημα των 30 ημερών για τη νέα κυβέρνηση
Το στοίχημα των 30 ημερών για τη νέα κυβέρνηση Εκτύπωση E-mail
08.11.16

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τα μέλη της νέας κυβέρνησης σε αναμνηστική φωτογραφία Αποφασισμένος να προσδώσει στο νέο κυβερνητικό σχήμα χαρακτηριστικά αποτελεσματικότητας και επιμονής στην επίτευξη των κορυφαίων στόχων είναι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θεωρώντας τις επόμενες 30 ημέρες εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία του στρατηγικού σχεδιασμού του.

Από σήμερα και μέχρι την 5η Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές οδηγίες, οφείλει να εστιάσει και να πετύχει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης για να λάβει έτσι το «διαβατήριο» για το πέρασμα της συζήτησης για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Ολοι αντιλαμβάνονται -και στη συμπολίτευση και στην αντιπολίτευση- ότι αν στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μεταξύ της 14ης και της 22ας Νοεμβρίου «κλειδώσει» εν πολλοίς το φινάλε της αξιολόγησης, τότε η κυβέρνηση θα καταφέρει να αποκλείσει το κακό σενάριο και να διεκδικήσει βασίμως την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που καταγράφεται τελευταίως στις δημοσκοπήσεις.

Οι ατέρμονες συζητήσεις και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις συνιστούν εκ των πραγμάτων τις γκρίζες ζώνες που το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να απομακρύνει πάση θυσία από την πρώτη μέρα της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Τα μηνύματα από τους υπουργούς είναι προς το παρόν θετικά και το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να αισιοδοξεί για τον χειρισμό των σημαντικών εκκρεμοτήτων, όπως είναι τα προνοιακά επιδόματα, τα εργασιακά και τα άλλα εναπομείναντα «αγκάθια».

Για την Αχτσιόγλου
Οι επιλογές των προσώπων που θα σηκώσουν λοιπόν το βάρος της διαπραγμάτευσης, κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν από τον κ. Τσίπρα - το επεσήμανε δε αναφερόμενος με την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο χθες και στη νέα υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, η οποία ξεκινά έχοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της γνώσης για το επίπεδο προόδου των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα εργασιακά. «Από την επιτυχία της σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί και η επιτυχία της κυβέρνησής μας», εξήγησε ο κ. Τσίπρας εκτιμώντας ότι είναι αρκετά τα βασικά θέματα, με κυριότερο αυτό «του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που πρέπει να επιλυθεί χωρίς να θιγούν τα απαραίτητα για την πλειοψηφία προνοιακά επιδόματα».

Οι παραινέσεις όμως του Αλέξη Τσίπρα προς τους υπουργούς του δεν στόχευαν μόνο στην ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ειδικά από τη στιγμή που στα σχετικά πόστα βρίσκονται πλέον υπουργοί έτοιμοι να επιταχύνουν τους ρυθμούς για το πέρας της διαπραγμάτευσης.

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός, σε αρκετά σημεία μάλιστα της ομιλίας του, στην πρεμιέρα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, το ζήτημα της αποτελεσματικής ενασχόλησης με την καθημερινότητα των πολιτών είναι και πρέπει να παραμείνει ψηλά στην ατζέντα. Γι' αυτό και «εξουσιοδότησε» δύο υπουργούς Επικρατείας να αναλάβουν την εφαρμογή του σχεδίου.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης αναλαμβάνει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και ο Αλέκος Φλαμπουράρης να «τρέξει» πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες.

Ωστόσο διευκρίνισε δείχνοντας ότι αναμένει από τους υπουργούς του να διακριθούν στο πεδίο των συλλογικών δράσεων: «Η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της. Επιτρέψτε μου έναν παραλληλισμό. Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα. Είναι σαν τα δωμάτια του κοινού σπιτιού. Δεν είναι περίκλειστοι χώροι. Αντίθετα οι αποφάσεις που φαινομενικά αφορούν έναν, μας επηρεάζουν όλους».

Το σίγουρο είναι ότι οι «σταθμοί» για τα κεντρικά κρας τεστ είναι αρκετοί εντός του Νοεμβρίου - πάντως ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι το Eurogroup του Δεκεμβρίου μετά τα αναγκαία «ξενύχτια» προετοιμασίας των αρμόδιων υπουργών θα φέρει θετικές αποφάσεις. Και είναι πασιφανές ότι εξαιρετικής σημασίας για την εξέλιξη της συζήτησης σχετικά με το χρέος είναι η άφιξη στην Αθήνα του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στις 15 Νοεμβρίου. «Θεωρώ πράγματι ένα ξεχωριστό και ιστορικό θα έλεγα από κάθε άποψη γεγονός, η Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους τελευταίους σταθμούς του προέδρου Ομπάμα, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της 8ετούς θητείας του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας στους υπουργούς ότι συνδέει την επίσκεψη Ομπάμα με τον στόχο για το χρέος, το πέρασμα στην ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση.

Η διαδρομή από την οποία δεν θέλει να αποκλίνει η κυβέρνησή του είναι για τον Αλέξη Τσίπρα σαφής: «Ξεκινά στην ώρα της, στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Και ανοίγει έτσι ο δρόμος να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος. Και έτσι να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας».

Προτεραιότητες
Σε κάθε περίπτωση, στις κυβερνητικές προτεραιότητες παραμένει και η αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών μέσω κατ' αρχάς της συγκρότησης του ΕΣΡ. Το γεγονός της αναβολής για την Πέμπτη της σημερινής συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων δίνει τη δυνατότητα ενδεχομένως της καλύτερης προετοιμασίας όλων των κομμάτων με στόχο τη συνεννόηση - παρότι η ηγεσία της ΝΔ διατηρεί αρνητική στάση επιμένοντας στην πλήρη κατάργηση του νόμου.

Ο Νίκος Παππάς πάντως διαμηνύει ότι το ΕΣΡ πρέπει να συγκροτηθεί κι ότι σε περίπτωση ναυαγίου δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής - προαναγγέλλει δηλαδή τη νομοθέτηση μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιανουάριο. Επιδίωξη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής είναι να μη συνεχίσουν τα κανάλια να λειτουργούν σε καθεστώς, όπως επαναλαμβάνει, ανομίας, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Να σημειωθεί τέλος ότι από σήμερα ξεκινά υπό τη νέα σύνθεση ο «πρωινός καφές» στο Μαξίμου, ενώ έχει αποφασιστεί να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα υπό τον πρωθυπουργό, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - στα επόμενα υπουργικά θα συζητηθεί το θέμα του προϋπολογισμού και φυσικά της πορείας της αξιολόγησης.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10872&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote