Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Χέρι βοήθειας από τον δημοφιλή Μπαράκ Ομπάμα
Χέρι βοήθειας από τον δημοφιλή Μπαράκ Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
07.11.16

Η Ντέμπι ειδικεύεται για να αποκτήσει το δίπλωμα της νοσοκόμας και βγάζει μερικά έξτρα δολάρια οδηγώντας με το Toyota Corolla της τους πελάτες της εταιρείας Uber στον προορισμό τους, που συχνά είναι το Καπιτώλιο ή και ο Λευκός Οίκος. Το τελευταίο πράγμα που έχει όμως στο μυαλό της είναι οι εκλογές.

Η μαύρη ανύπανδρη μητέρα δύο παιδιών δεν έχει χρόνο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της προεκλογικής εκστρατείας, ούτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οπως λέει, ο ενθουσιασμός του 2008, όταν η χώρα εξέλεξε τον πρώτο μαύρο πρόεδρο, έχει υποχωρήσει.

Ακόμη και σήμερα, βέβαια, στο Χάρλεμ πωλούν μπλουζάκια με την εικόνα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και κάθε είδους αναμνηστικό με τις φωτογραφίες της οικογένειάς του από τον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να εμπνέει τους Αφροαμερικανούς, αλλά αυτό δεν ισχύει και για την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Ισως γι’ αυτό ο κ. Ομπάμα έσπευσε να τους προειδοποιήσει την περασμένη Τετάρτη ότι αν εκλεγεί ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ, θα ανατρέψει την κληρονομιά του. «Αν νοιάζεστε πραγματικά για την προεδρία μου και τι έχω επιτύχει, θα πρέπει να πάτε και να ψηφίσετε», είπε στη δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή του Τομ Τζόινερ.

Με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να μην παρουσιάζουν την κινητοποίηση που είχαν στις προηγούμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ο πρόεδρος Ομπάμα στηρίζει όπως μπορεί την υποψήφια των Δημοκρατικών. Εφτασε στο σημείο να επικρίνει την ανακοίνωση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Kόουμι ότι ξανάνοιξε την έρευνα για τον χειρισμό των emails της όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, με το επιχείρημα ότι «δεν λειτουργούμε με ατελή στοιχεία, ούτε με διαρροές». Από τη Βόρεια Καρολίνα, μάλιστα, είπε ότι η τύχη των ΗΠΑ, αλλά και του κόσμου ολόκληρου, εξαρτάται από το αν θα προσέλθουν στις κάλπες οι Δημοκρατικοί στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Προβάδισμα

Μπορεί το ζήτημα των emails να έχει ταλαιπωρήσει την εκστρατεία της κυρίας Κλίντον από την αρχή της, ωστόσο το γεγονός ότι η τελευταία εξέλιξη συνέβη τόσο κοντά στις εκλογές απειλεί να ανατρέψει το ξεκάθαρο μέχρι τώρα προβάδισμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με εκείνη του ABC και της Washington Post, για πρώτη φορά από τον Μάιο ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε μπροστά, έστω και οριακά, σε εθνικό επίπεδο. Οπως ωστόσο σημειώνει στην «Κ» ο πρώην σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου Μπιλ Κλίντον και διευθυντής στην εταιρεία επικοινωνίας TCD, Ντέιβιντ Ντράγερ, «παρακολουθώ καθημερινά την ιστοσελίδα RealClearPolitics και επί 91-92 ημέρες το μήνυμά τους είναι ότι η Χίλαρι Κλίντον προηγείται στις δημοσκοπήσεις». Συνυπολογίζοντας τη δημοσκόπηση όπου προηγείται ο Τραμπ, στις 2 Νοεμβρίου έδινε προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον για 95η συνεχή ημέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγερ, η κυρία Κλίντον «κερδίζει για περισσότερο από τρεις μήνες, μην την επικρίνουμε λοιπόν ότι δεν έχει μήνυμα, διότι κάτι πρέπει να κάνει καλά για να παραμένει μπροστά». Οπως εκτιμά, έχει αλλάξει η σύνθεση των ψηφοφόρων και πλέον ηγείται μιας πλειοψηφίας, ενώ έχει επιδείξει προεδρικά χαρακτηριστικά, όπως σταθερότητα και γνώση. Επιπλέον σημειώνει ότι «τα πάει καλύτερα από τον πρόεδρο Ομπάμα μεταξύ των γυναικών που έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση και νομίζω ότι δεν τη βλέπουν απλώς ως τη λιγότερο κακή επιλογή». Ο κ. Ντράγερ θεωρεί θετικό ότι η κυρία Κλίντον απευθύνεται στην επόμενη γενιά Δημοκρατικών ώστε να επενεκλεγεί. Οπως εκτιμά, οι θέσεις της για ισότιμη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα «είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τους ψηφοφόρους της και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν». Μάλιστα, εκτιμά ότι «είναι πιο προοδευτικές από τις πολιτικές που ήταν δημοφιλείς» κατά την προεδρία του συζύγου της.

Οι προεκλογικές της συγκεντρώσεις λίγο πριν από τις κάλπες περιελάμβαναν εμφανίσεις καλλιτεχνών που απευθύνονται σε διαφορετικά δημογραφικά γκρουπ: από τον Στίβι Γουόντερ και τον Jay Z μέχρι την Κέιτι Πέρι. Και οι δύο υποψήφιοι, εξάλλου, έριξαν στη μάχη της εκλογής την περασμένη εβδομάδα διαφημίσεις που στοχεύουν στην ψήφο Αφροαμερικανών και Λατίνων, αντικαθιστώντας τα διαφημιστικά για μπίρες και αυτοκίνητα στα τηλεοπτικά διαλείμματα του τελικού του πρωταθλήματος μπέιζμπολ.

Καθόλου τυχαία, η κυρία Κλίντον εστιάζει τις τελευταίες ημέρες πριν από τις κάλπες στις πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα: τη Φλόριντα και τo Οχάιο όπου προσδοκά να κερδίσει, την Πενσιλβάνια και τη Βόρεια Καρολίνα όπου όλα παίζονται, αλλά επίσης την Αριζόνα και τη Νεβάδα όπου προηγείται ο Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί δίνουν επίσης έμφαση και σε κάποιες από τις θεωρούμενες Δημοκρατικές πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν αλλά και το Νιου Χαμσάιρ, όπου θα βρίσκεται την τελευταία ημέρα πριν από τις εκλογές ο κ. Ομπάμα, καθώς εκτιμούν ότι μια ανατροπή σε αυτές ίσως να έδινε την προεδρία στον αντίπαλό της.

Βεβαίως, περισσότερα από 24 εκατ. Αμερικανοί έχουν ψηφίσει ήδη – και ο κ. Τραμπ προσπαθεί να τους πείσει να... αλλάξουν την ψήφο τους, δυνατότητα που τους δίνεται στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και στην Πενσιλβάνια. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ABC, το 28% των πιθανών ψηφοφόρων της Κλίντον έχει ψηφίσει ήδη, αλλά ο κ. Τραμπ ελπίζει να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, έστω και την τελευταία στιγμή.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10870&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote