Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εκλογές ΗΠΑ: 4 ημέρες για την κάλπη- Αηδιασμένοι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι και η «Trumpland» του FBI
Εκλογές ΗΠΑ: 4 ημέρες για την κάλπη- Αηδιασμένοι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι και η «Trumpland» του FBI Εκτύπωση E-mail
05.11.16

Σε θρίλερ εξελίσσεται το «κυνήγι» για την κατάκτηση των swing states, 4 ημέρες πριν την κάλπη. Οι δύο υποψήφιοι παίζουν όλα τους τα χαρτιά, σε μια τελευταία προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων και προσέλκυσης των αναποφάσιστων. Διάσημοι σταρ ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους στις εκδηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον, όμως ο Τραμπ φαίνεται να ευνοείται στις «πολιτείες-μπαλαντέρ».

Οι αριθμοί της ημέρας

Προβάδισμα Κλίντον «βλέπουν» 6 στις 8 δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τηλεφωνικά ή διαδικτυακά έως και τις 3/11 στις ΗΠΑ. Μόνη εξαίρεση, οι Rasmussen και IBD/TIPP, που εμφανίζουν ισόπαλους τους δύο προεδρικούς υποψηφίους με 44%. Νίκη Κλίντον προβλέπουν και σήμερα οι New York Times με 45,5% έναντι 42,8% του Τραμπ.

Πού «γέρνουν» τελικά τα swing states;

Οι σύμβουλοι της Δημοκρατικής υποψηφίου δεν κοιμούνται ήσυχοι, καθώς παρακολουθούν τη διαφορά της στις δημοσκοπήσεις να μειώνεται έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της.

Αρκετές από τις «πολιτείες-μπαλαντέρ» εμφανίζονται ευνοϊκότερα διακείμενες προς τον Τραμπ, αν και η Κλίντον διατηρεί στις περισσότερες ένα οριακό προβάδισμα με βάση το μέσο όρο των ερευνών γνώμης.

Στη Φλόριντα, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με μόλις 1,5 ποσοστιαία κατά μέσο όρο, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να έχει «κατακτήσει» το Οχάιο με προβάδισμα τουλάχιστον 3,8%.

Η Πενσυλβάνια πιθανότατα αποτελεί το προπύργιο της Δημοκρατικής υποψηφίου, αφού από τον Απρίλιο μία και μοναδική δημοσκόπηση είχε δείξει οριακό προβάδισμα του Τραμπ. Το προβάδισμα της Κλίντον «αγγίζει» το 5,2%.

Η Βόρεια Καρολίνα- για την οποία δόθηκε και η μεγάλη μάχη τα τελευταία 24ωρα- αποτελεί, επίσης μία περίπτωση που γεννά αμφιβολίες. Προς το παρόν, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν Δημοκρατικό προβάδισμα, αλλά έρευνα πρόθεσης ψήφου της SurveyUSA/WRAL (28/10- 31/10) έδωσε στον Τραμπ πλεονέκτημα 7 ποσοστιαίων μονάδων. Και το θρίλερ συνεχίζεται…

Αηδία εκφράζουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι

Αυτή την εικόνα αποτυπώνει δημοσκόπηση των New York Times/ CBS News. Αηδιασμένοι από την εγχώρια πολιτική σκηνή, δύσπιστοι ως προς τη δυνατότητα του επόμενου προέδρου να ενώσει τις ΗΠΑ μετά από μία «άσχημη» (αισθητικά) προεκλογική εκστρατεία δηλώνουν οι Αμερικανοί. Οκτώ στους 10 νιώθουν περισσότερο απογοήτευση παρά ενθουσιασμό. Ψεύτες αμφότεροι οι υποψήφιοι, υποστηρίζουν.

«Ρέει το χρήμα» την τελευταία στιγμή

Μπορεί οι πλούσιοι υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών να κρατούσαν αποστάσεις μέχρι προσφάτως από την εκστρατεία του Τραμπ, αλλά αυτή την εβδομάδα το «χρήμα ρέει» προς τα ταμεία της εκστρατείας του εκκεντρικού υποψηφίου και κυρίως προς αυτά των swing states, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Ηχηρό παράδειγμα ο δισεκατομμυριούχος Ρόμπερτ Μέρσερ, ο οποίος χρηματοδότησε διαφημίσεις αξίας 40.000 δολαρίων, κατακλύζοντας το σταθμό του NBC στο Τζέφερσον Κάουντι με διαφημιστικά σποτ υπέρ του Τραμπ, τα οποία θα «παίζουν» ανάμεσα σε παιχνίδια ποδοσφαίρου. Επίσης, ο εισαγωγέας διαμαντιών Γουίλιαμ Ντοντριτζ αγόρασε διαφημίσεις αξίας 187.000 δολαρίων.

Το FBI είναι μία «Trumpland»

Δημοσίευμα του Guardian, την ίδια στιγμή, υποστηρίζει, αναφέροντας πηγές του FBI ότι η υπηρεσία των ομοσπονδιακών αρχών είναι μία «γη» Τραμπικών.

Οι ίδιες πηγές σχολίασαν ότι οι διάδρομοι του FBI κατακλύζονται από εργαζομένους που αντιπαθούν βαθύτατα τη Χίλαρι Κλίντον και εξοργίσθηκαν με την απόφαση του Ιουλίου να μην προταθεί κατηγορητήριο εναντίον της για την υπόθεση των e-mail.

Άγνωστο το πώς θα κατορθώσει ο διευθυντής της υπηρεσίας, Tζέιμς Κόμι, να χαλιναγωγήσει τους Τραμπικούς του FBI για τα επόμενα 7 χρόνια της θητείας του, καθώς βρίσκεται μόλις στο 3ο από τα συνολικά 10 έτη.

Ινδοί πανηγυρίζουν για τον Τραμπ

Απίστευτο, κι όμως αληθινό. Μία δεξιά ινδική ομάδα πανηγύρισε πρόωρα σε εκδήλωση στο Νέο Δελχί την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Η «Hindu Sena» («Ινδικός Στρατός») εξέφρασε την υποστήριξή της για τον Τραμπ, ο οποίος είχε προχωρήσει σε δηλώσεις φιλίας για την ινδική διασπορά.«Η νίκη του Τραμπ επιβεβαιώθηκε πρόωρα μέσω των απόψεων του κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας και της αγάπης του για την Ινδία και τους Ινδούς», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης.

ΚΚΚ για τον Ντόναλντ;

Το βράδυ της Πέμπτης, η επίσημη εφημερίδα της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, δήλωσε επίσημα την υποστήριξή της στο πρόσωπο του Τραμπ. Η ομάδα του απέρριψε την υποστήριξη, δηλώνοντας πως δεν στηρίζει με κανέναν τρόπο την ΚΚΚ.

Φυσικά, η Κλίντον δεν έχασε την ευκαιρία να σχολίασει αυτή την εξέλιξη, τονίζοντας πως ο Τραμπ μπορεί τώρα τυπικά να απορρίπτει τη στήριξη της ΚΚΚ, όμως σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του «κλείνει το μάτι» σε τέτοιου τύπου οργανώσεις με τις δηλώσεις του.

Μάχη για το Supreme Court

Η μεγαλύτερη δύναμη για κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι να έχει με το μέρος του την πλειοψηφία του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου.

Έτσι οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποτρέψουν την Κλίντον από το να επιλέξει έναν νέο δικαστή για το Supreme Court, μετά την άρνησή τους να δεχθούν και την πρόταση του δικαστή Μέρικ Γκάρλαντ από τον πρόεδρο Ομπάμα.

Μείωση φόρων για τους πλούσιους

Τι κι αν στο Οχάιο ο Τραμπ υποσχόταν στους εργάτες μείωση φόρων και αύξηση μισθών; Η γενικευμένη μείωση της φορολογίας που υποσχέθηκε ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος, στην πραγματικότητα μπορεί να ωφελήσει κυρίως τα πλέον ευκατάστατα νοικοκυριά, σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη.

Το φορολογικό πρόγραμμα του ρεπουμπλικανού υποψηφίου είναι πιθανόν να οδηγήσει σε «μείωση των φόρων σε όλα τα επίπεδα εισοδημάτων, όμως τα νοικοκυριά με το υψηλότερο εισόδημα θα είναι αυτά που θα επωφεληθούν περισσότερο», επισημαίνει το Tax Policy Center (TPC).

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10868&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote