Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow Τι πραγματικά έκανε τον Βαν Γκογκ να κόψει το αυτί του;
Τι πραγματικά έκανε τον Βαν Γκογκ να κόψει το αυτί του; Εκτύπωση E-mail
01.11.16

Τι πραγματικά έκανε τον Βαν Γκογκ να κόψει το αυτί του; Είναι ο πιο διάσημος αυτο-ακρωτηριασμός στην ιστορία της τέχνης, ποια ήταν όμως η αφορμή του; Η αγάπη; Η ζήλια; Ή μήπως η εκδίκηση; Ο λόγος που ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ πήρε την απόφαση να κόψει το αυτί του παραμένει άγνωστος για περισσότερο από έναν αιώνα.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε για εκείνον τον καιρό στην Προβηγκία, η μακάβρια διαδικασία ήταν αποτέλεσμα της είδησης του επικείμενου γάμου του αδελφού, οικονομικού υποστηρικτή και προστάτη του καλλιτέχνη, Τεό, με τον δεσμό που διατηρούσε.

Έτσι, η έρευνα αμφισβητεί ευθέως τη δημοφιλή θεωρία ότι ο Βαν Γκογκ έξοψε το αυτί του μετά από μια έντονη διαφωνία του με τον συνάδελφό του Πολ Γκογκέν.

Η διαφωνία του καλλιτέχνη για τον επικείμενο γάμο του αδελφού του ήταν γνωστή στους ερευνητές, καθώς ο ζωγράφος φοβόταν ότι το γεγονός θα απειλούσε την εγγύτητα της σχέσης του με τον αδελφό του αλλά και θα προσέθετε οικονομικά βάρη στον Τεό με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο την τακτική ενίσχυσή του προς τον μικρό αδελφό, ο οποίος μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να πουλήσει ούτε έναν καμβά. Ωστόσο οι ερευνητές θεωρούσαν ότι τον είχε πληροφορηθεί μετά το συμβάν με το αυτί.

Ο συγγραφέας – ερευνητής ωστόσο Μάρτιν Μπέιλι αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο ότι ο Βαν Γκογκ έγινε γνώστης των γαμήλιων σχεδίων του αδελφού του πριν από τον ακρωτηριασμό, μέσω ενός γράμματος του αδελφού του στις 23 Δεκεμβρίου 1888.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Γκογκ είχε πράγματι έναν καβγά με τον Πολ Γκογκεν, κατά τον οποίο ο στενός του συνεργάτης τον απείλησε ότι θα επιστρέψει στο Παρίσι, το οποίο φαίνεται επίσης να ενίσχυσε την απελπισία του δημιουργού της «Έναστρης Νύχτας», χωρίς όμως να είναι η πρωταρχική αιτία, σύμφωνα με τον συγγραφέα.

Μόλις ο ζωγράφος έκοψε το αυτί του με το ξυράφι, το τύλιξε σε ένα κομμάτι χαρτιού και πήγε στο αγαπημένο του πορνείο, όπου το έδωσε σε μια από τις νεαρές κοπέλες που εργάζονταν εκεί. Ανοίγοντάς το, όπως ήταν φυσικό, η γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της, ενώ ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον καλλιτέχνη.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10858&Itemid=30

Τελευταία ανανέωση ( 01.11.16 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων