Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Καμία πρόοδος στην Τετραμερή για την Ουκρανία στο Βερολίνο
Καμία πρόοδος στην Τετραμερή για την Ουκρανία στο Βερολίνο Εκτύπωση E-mail
21.10.16

Η Ανγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε στο Βερολίνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν Με τον πήχη εξαρχής τοποθετημένο... χαμηλά πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο η σύνοδος με θέμα την Ουκρανία, με οικοδέσποινα την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και καλεσμένους της τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τους προέδρους Ρωσίας και Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο.

Και παρότι δεν σημειώθηκε πρόοδος, ώστε να «ξεκολλήσει» η συμφωνία του Μινσκ το 2015, με την οποία Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία και Ουκρανία προσπάθησαν να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία, η ίδια η πραγματοποίηση της συνάντησης ήταν ένα κάποιο θετικό βήμα σε μια περίοδο που το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας παραμένει στο «κόκκινο».

Η σύνοδος ήταν, όπως το έθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, μια «βάναυσα ειλικρινής αξιολόγηση» της προόδου που έχει σημειωθεί από την υπογραφή της συμφωνίας έως σήμερα, η οποία είναι ελάχιστη: Οι μάχες ανάμεσα σε ουκρανικά στρατεύματα και υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες που επιδιώκουν την αυτονομία της περιοχής είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσοτέρων από 9.600 ανθρώπων από το 2014, παρά την εκεχειρία.

Εξάλλου και πριν από την Τετραμερή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, είχε εκφράσει την οργή του για τις αργές διαπραγματεύσεις σχετικά με την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αποχώρηση βαρέων όπλων από τα μέτωπα και τη διεξαγωγή εκλογών στις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Επίσης συζητήθηκαν τα επόμενα στάδια της διαδικασίας προς επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Συρία
Οι συνομιλίες επισκιάστηκαν πάντως από την κρίση στη Συρία, ενώ και εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Καγκελαρία, κρατώντας ματωμένα αρκουδάκια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς στη Συρία. Μέρκελ και Ολάντ συναντήθηκαν ιδιαιτέρως με τον Πούτιν για να συζητήσουν την κρίση στη Συρία. Πρόθεση των δύο ηγετών ήταν να πιέσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε όλα τα επίπεδα, ελπίζοντας ότι «κάτι» τελικά θα πετύχουν σε κάποιες από τις ανοιχτές υποθέσεις που «δηλητηριάζουν» τις σχέσεις τους. Ο Γάλλος πρόεδρος επέμενε ιδιαίτερα στην επιμήκυνση της εκεχειρίας στο Χαλέπι. «Την ώρα που μιλάμε συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Είναι αλήθεια ότι ανακοινώθηκε μια εκεχειρία και έχουν περάσει 24 ώρες. Θα κάνω τα πάντα απόψε, σε συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ, ώστε να παραταθεί η εκεχειρία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, αφού συναντήθηκε με εκπροσώπους των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του Χαλεπιού. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπιού, Μπρίτα Χάγκι Χάσαν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολάντ, είπε ότι η Ευρώπη έχει πει πολλά για τη σωτηρία της πόλης, αλλά στην πράξη έχει κάνει ελάχιστα.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10828&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote