Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Βρετανικά σενάρια για χούντα στην Ιταλία Εκτύπωση E-mail
15.01.08
Την προοπτική της «παρέμβασης», ακόμη και με ένα πραξικόπημα σε περίπτωση θριάμβου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας στις κρίσιμες εκλογές του 1976, εξέταζε σοβαρά η βρετανική διπλωματία της εποχής, όπως αποκαλύπτεται σήμερα από την απόσταση ασφαλείας των 30 χρόνων μετά, στα αρχεία του Φόρεϊν Οφις.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σε φάκελο η ιταλική εφημερίδα «Repubblica» της Κυριακής, εξαιρετικά απόρρητο έγγραφο με τίτλο «Η Ιταλία και οι κομμουνιστές: εναλλακτικές προοπτικές για τη Δύση», περιελάμβανε αναλυτικά μια σειρά από προτάσεις για την «απευκταία» περίπτωση που ο Μπερλινγκουέρ τα κατάφερνε στις εκλογές.

Σκληρά σενάρια

Ομάδα ειδικών του τομέα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, που ειδικευόταν σε θέματα Δυτικής Ευρώπης, συνέταξε πλήρη φάκελο που εξέταζε τα διάφορα πιθανά σενάρια και πρότεινε την επιχειρησιακή αντικομμουνιστική στρατηγική που θα έφερε άμεσα αποτελέσματα.

Σε μια πρώτη φάση η παρέμβαση θα ήταν προληπτική ώστε με διάφορους τρόπους (όπως η χρηματοδότηση των άλλων κομμάτων, η ενορχήστρωση μιας συντονισμένης εχθρικής στο Κομμουνιστικό Κόμμα εκστρατείας) να αποφευχθεί η άνοδος των Κομμουνιστών στην εξουσία.

Τα σενάρια σκληραίνουν όμως στη συνέχεια για να ξορκίσουν τη... χειρότερη των περιπτώσεων. Μια προοπτική θα ήταν «να συνεχιστούν οι σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα». Αλλη, θα ήταν παρέμβαση σε επίπεδο «διοικητικό», ώστε να συντελείται μια υψηλή εποπτεία των απορρήτων και των σημαντικών αποφάσεων στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Μια ακόμη μέθοδος άσκησης πίεσης θα ήταν «οικονομικού τύπου», εικονικός πνιγμός, ακόμη και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η τέταρτη εν δυνάμει επιλογή, που αναφέρεται στην «υπονόμευση ή και τη στρατιωτική παρέμβαση εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος». Απώτερος σκοπός θα ήταν ένα πραξικόπημα οργανωμένο από το εξωτερικό.

Στο σημείο αυτό όμως, αναφέρονται όλα τα μειονεκτήματα που θα μπορούσαν να κάνουν μη-ρεαλιστική μια τέτοια προοπτική, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της ιταλικής πολιτικής ζωής, που, κατ' εκτίμηση των Βρετανών, δεν άφηναν πολλά περιθώρια να παραμείνει η οργάνωση μιας τέτοιας κίνησης μυστική, για πολύ.

«Λύση ανάγκης» το ΝΑΤΟ

Η τελευταία «λύση ανάγκης» θα μπορούσε να είναι η «αποπομπή της Ιταλίας από το ΝΑΤΟ», με δεδομένα άλλου τύπου προβλήματα, όπως η διακοπή λειτουργίας όλων των βάσεων της Συμμαχίας στο ιταλικό έδαφος κ.ά.

Απόρρητες επιστολές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ στον τότε πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Βίλι Μπραντ, για την επερχόμενη λαίλαπα της κομμουνιστικής διακυβέρνησης στην Ιταλία, ή του Βρετανού πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ, Τζον Κίλικ, για το ότι «κάθε πληροφορία στα χέρια των κομμουνιστών θα πρέπει αυτόματα να θεωρείται ότι διατρέχει κίνδυνο» καθώς φυσικά και το ζωτικής σημασίας θέμα της ασφάλειας των πυρηνικών, κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακό το «εμπιστευτικά» σκοτεινό τοπίο των... λαμπρών ιδεών για την αναχαίτιση της μεγάλης κομμουνιστικής απειλής.

enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1082&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote