Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
ΗΠΑ και Βρετανία απειλούν με κυρώσεις Ρωσία και Συρία Εκτύπωση E-mail
17.10.16

Το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων εξετάζουν Ουάσινγκτον και Λονδίνο, σε περίπτωση που δεν φέρουν τα προσδοκώμενα -για αυτούς- αποτελέσματα οι διπλωματικές συνομιλίες, με αφορμή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Χαλέπι. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός πως άλλες χώρες (όπως π.χ. η Γαλλία) δεν τάχθηκαν υπέρ μία τέτοιας ενέργειας.

«Εξετάζουμε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων και θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει αποκλείσει καμία επιλογή μέχρι στιγμής... Συζητούμε όλους του μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά δεν βλέπω πουθενά στην Ευρώπη μεγάλη όρεξη για κήρυξη πολέμου. Δεν νομίζω ότι τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών είναι έτοιμα να κηρύξουν πόλεμο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι έπειτα από την ολοκλήρωση συνεδρίασης με θέμα τη Συρία, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και μεσανατολικών χωρών που υποστηρίζουν τις αντικαθεστωτικές συριακές δυνάμεις. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι προτάθηκε «σειρά μέτρων», ανάμεσά τους και «επιπλέον μέτρα κατά του καθεστώτος και των υποστηρικτών του... Αυτά τα μέτρα θα πλήξουν τους δράστες των εγκλημάτων αυτών». Παράλληλα, κάλεσε τη Μόσχα να δείξει οίκτο.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην καγκελάριο της Γερμανίας- η Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει να πείσει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στην κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Αιτία εμφανίζεται να είναι ο ρόλος της Μόσχας στον πόλεμο στη Συρία. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι δεν προτίθεται να κάνει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα. Αξιοσημείωτη είναι η πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στην καγκελάριο στο συγκεκριμένο ζήτημα (ο Μπαράκ Ομπάμα είπε τηλεφωνικά στη Μέρκελ ότι θα υποστήριζε μια πιο «σκληρή αντίδραση» αν οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούσαν, σύμφωνα με τη FAS), τη στιγμή που φαντάζει δύσκολο να εξασφαλιστεί η συναίνεση των συγκυβερνούντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την κλιμάκωση των κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (Σάββατο) ΗΠΑ και Ρωσία επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά την περίπου 10ήμερη διακοπή των μεταξύ τους διμερών συνομιλιών. Στις συνομιλίες της Λωζάννης συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον συριακό εμφύλιο, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Ιράν, αλλά και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10816&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote