Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αναζωπυρώνεται η σύγκρουση Βερολίνου – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
Αναζωπυρώνεται η σύγκρουση Βερολίνου – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος Εκτύπωση E-mail
07.10.16

Αναζωπυρώνεται η σύγκρουση Βερολίνου – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σύγκρουση Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος κι ενώ η συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ πλησιάζει… επικίνδυνα. Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ για ακόμη μία φορά συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το ζήτημα, το οποίο ως γνωστόν θα καθορίσει και τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ παρέμβαση για το θέμα έκαναν και οι αμερικανοί δια του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου.

Σε παρέμβασή του σε ημερίδα που διοργάνωσε το CNN, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε τη γνωστή θέση του Βερολίνου, ότι δηλαδή το ζήτημα δεν είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά η ανάγκη η χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. «Όταν η συζήτηση εστιάζεται μόνο στο χρέος, παραπλανάται ο ελληνικός λαός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.

Από την πλευρά της, νωρίτερα η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε και αυτή ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει μόνο εάν καταστεί βιώσιμο το χρέος. «Δεν έχουν αλλάξει οι όροι μας. Χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος», τόνισε και συνέχισε:

Έχουμε δείξει ευελιξία για το θέμα της βιωσιμότητας, αλλά έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο.

Το Ταμείο ωστόσο φαίνεται να σκληραίνει ετεί περαιτέρω τη στάση του και διατύπωσε μία θέση, η οποία εν πολλοίς αποτελεί κόκκινο πανί για τους Ευρωπαίους. Αξιωματούχος του ΔΝΤ επεσήμανε στο Reuters πως «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το ελληνικό χρέος​ μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς ένα κούρεμα (haircut)». Αξίζει να σημειωθεί πως οι ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως το ενδεχόμενο ενός κουρέματος έχει αποκλειστεί πλήρως και οι όσες συζητήσεις γίνονται σχετικά με την ελάφρυνση, αφορούν σε παραμετρικές ρυθμίσεις, όπως οι επεκτάσεις των ωριμάνσεων των ομολόγων.

Ο ίδιος αξιωματούχος μάλιστα τόνισε πως παραμένει ανοιχτό το εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, απειλώντας ουσιαστικά με αποχώρηση, εάν δεν γίνει «κούρεμα». Το Βερολίνο, έθεσε ως όρο για να συναινέσει στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Και τις τελευταίες εβδομάδες, όλο και περισσότεροι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης εκφράζουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι το Ταμείο δεν έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Για να γίνει κάτι τέτοιο ωστόσο, θα πρέπει να ρυθμιστεί το χρέος, ένα πολιτικά επικίνδυνο θέμα για την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ​, καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο που θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες.

Παρέμβαση για το χρέος έκανε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος ζήτησε και αυτός με τη σειρά του άμεση αναδιάρθρωση, αφήνοντας αιχμές για καθυστερήσεις στη συζήτηση του ζητήματος. «Ήμασταν σαφείς ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους δανειστές, η αναδιάρθρωση έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι. Πάντα θεωρούσα ότι όσο πιο σύντομα τεθεί αυτό το ζήτημα τόσο το καλύτερο γιατί η καλύτερη απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους», είπε.

www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10798&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote