Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κερν: Να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για το Προσφυγικό
Κερν: Να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για το Προσφυγικό Εκτύπωση E-mail
25.09.16

Κερν: Να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για το Προσφυγικό Την ανάγκη να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση την προσφυγική κρίση γρηγορότερα κι αποτελεσματικότερα, αλλά και να βοηθήσει την Ελλάδα στο Προσφυγικό, τόνισε σε συνέντευξή του ο καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν και οικοδεσπότης της σημερινής μίνι Συνόδου, με τίτλο «Μετανάστευση κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων».

Στη Σύνοδο, που πραγματοποιείται στη Βιέννη, συμμετέχουν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, Αλβανίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, καθώς επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η Σύνοδος θα επικεντρωθεί σε θέματα μετανάστευσης κατά μήκος της βαλκανικής οδού, με κυριότερο στόχο, όπως διασαφήνισε ο Κερν, να υπάρξει «λεπτομερέστερη περιγραφή της κατάστασης σε σημεία κατά μήκος αυτής της διαδρομής και τι είδους υποστήριξη απαιτείται», ενώ ως δεύτερο βήμα ανέφερε την αναγκαιότητα να γίνει συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο «πρέπει να βοηθηθούν οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ο Αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε την άποψη πως ναι μεν η Ελλάδα είναι ακόμη σε θέση να αντεπεξέρχεται στο Προσφυγικό, όμως η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη και «αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε», είπε.

Επίσης, στη συνέντευξή του, ο Κερν αναφέρει ότι στη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια να καθοριστεί από κοινού το πώς θα πρέπει να πραγματοποιείται η αυστηρή διασφάλιση των συνόρων, και αυτό όχι μόνον στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο διχασμός των απόψεων περί Προσφυγικού κάθε άλλο παρά αμβλύνεται.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν επιμένει να λέει ότι η χώρα του μπορεί να δεχτεί μόνο χριστιανούς μετανάστες κι ότι πρέπει να δημιουργηθούν μεγάλοι προσφυγικοί καταυλισμοί έξω από την ΕΕ, των οποίων η Ενωση θα εξασφαλίζει την ένοπλη ασφάλεια και την οικονομική υποστήριξη.

Στην αντίπερα όχθη, Σοσιαλιστές υπουργοί έχουν ήδη εκφράσει προβληματισμό για τα συμπεράσματα της πρόσφατης συνόδου των «27» στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, μιλώντας για έναν «μη παραγωγικό συμβιβασμό».

Στο μεταξύ και η Μέρκελ, που δέχεται έντονες εσωκομματικές πιέσεις για αλλαγή στην πολιτική για το Προσφυγικό, δήλωσε πως θα προετοίμαζε καλύτερα τη χώρα της για τις μεγάλες προσφυγικές ροές που έφτασαν στα εδάφη της.

Ενδιαφέρον
Αν και πρόκειται για μία ακόμα σύνοδο για το Προσφυγικό με ήδη χαμηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματά της, ο Κερν πιστεύει πως υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ συγκαλώντας τη φαίνεται να αφαιρεί από τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος την πρωτοβουλία για επανάληψη της αμφιλεγόμενης «Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια» τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε, Κουρτς και η τέως πλέον υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά και ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας εννέα βαλκανικές χώρες με αντικείμενο τον συντονισμό τους για τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Στη Διάσκεψη η οποία λόγω του εξωθεσμικού χαρακτήρα είχε προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες τόσο από την Αθήνα, αλλά επίσης από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, είχε αποφασιστεί το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων.

ΜΙΝΙ ΣΥΝΟΔΟΣ
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, θα συμμετέχουν στη μίνι Σύνοδο που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10767&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote