Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο... φόβος του ιμάμη καταδιώκει τον Ερντογάν
Ο... φόβος του ιμάμη καταδιώκει τον Ερντογάν Εκτύπωση E-mail
21.09.16

Ο Ταγίπ Ερντογάν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ Εκκληση προς τους ηγέτες παγκοσμίως να λάβουν μέτρα κατά του «τρομοκρατικού δικτύου» του Φετουλάχ Γκιουλέν απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας του στον μεγάλο εχθρό του, ενώ αναφέρθηκε και στην κρίση στη Συρία.

«Ζητώ από αυτό το βήμα, από όλους τους φίλους μας να λάβουν γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκιουλενιστών για την δική τους ασφάλεια και το μέλλον των χωρών τους», είπε. «Είναι προφανές από την δική μας εμπειρία ότι εάν δεν πολεμήσεις το δίκτυο Γκιουλέν σε αυτό το στάδιο, μπορεί αργότερα να είναι πολύ αργά»

Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters ο Ερντογάν φρόντισε να επαναλάβει ότι οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να προστατεύουν έναν τρομοκράτη» σαν τον Γκιουλέν, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να απαγορευτούν οι δραστηριότητες του κληρικού παγκοσμίως.

Οσο για την Συρία, ζητώντας μια άμεση πολιτική λύση για την επίλυση της κρίσης, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «η εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία οδήγησε στην εγκαθίδρυση της ειρήνης, της ισορροπίας και της σταθερότητας σε μια περιοχή όπου κυριαρχούσε η απελπισία».

«Δεν μπορούμε να χάσουμε κι άλλο χρόνο για να υλοποιήσουμε την διαδικασία της πολιτικής απόφασης και να τερματίσουμε το πρόβλημα από τη ρίζα του, δηλαδή να δώσουμε ένα τέλος στις συγκρούσεις στη Συρία, την τρομοκρατία και το κλίμα βίας», είπε αποκλείοντας τον Ασαντ από κάθε σενάριο.

Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση για την ειρήνη χωρίς την απομάκρυνση του Ασαντ από την εξουσία, είπε:

«Το μέλλον της Συρίας πρέπει να αποφασιστεί από τον ίδιο τον λαό της... Γιατί αυτός ο δολοφόνος υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες; Ο Ασαντ δεν μπορεί να συμμετέχει σε καμία μεταβατική περίοδο... Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρει λύση χωρίς τον Ασαντ... και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνει σεβαστεί από τις άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Ο Σύρος πρόεδρος ως γνωστόν υποστηρίζεται από την Ρωσία, το Ιράν και Αραβες παραστρατιωτικούς, ενώ οι Σουνίτες ένοπλοι που επιδιώκουν την ανατροπή του, υποστηρίζονται από την Τουρκία και τις χώρες του Κόλπου.

Η εισβολή της Τουρκίας έγινε μετά τις μάταιες προσπάθειες του Ερντογάν να πείσει τους εταίρους σε αυτόν τον πόλεμο για την ανάγκη δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας του, με στόχο να εκδιωχθούν οι ένοπλοι του Ισλαμικού κράτους και οι Κούρδοι μαχητές και να αναχαιτιστεί το κύμα των προσφύγων.

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι δεν έχει σχέδια να διατηρήσει την στρατιωτική παρουσία της στη Συρία.

Ωστόσο η κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλει αίτημα προς έγκριση στο Κοινοβούλιο για την παράταση επί ένα χρόνο της εντολή που εξουσιοδοτεί την ανάπτυξη του στρατού στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά και την παραμονή ξένων δυνάμεων σε τουρκικές βάσεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις κατά του ISIS.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10760&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote