Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο Ομπάμα στηρίζει Ρέντσι
Ο Ομπάμα στηρίζει Ρέντσι Εκτύπωση E-mail
16.09.16

O ιταλός πρωθυπουργός Ματεό Ρέντσι Η πολιτική του Ματέο Ρέντσι αρέσει στον Μπαράκ Ομπάμα. Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς από τις τελευταίες εξελίξεις που κυριαρχούν στην ιταλική επικαιρότητα.


Το δεύτερο, βέβαια, είναι ότι η ευνοϊκή αυτή στάση εκφράζεται με περίεργους και μάλλον ακατάλληλους τρόπους. Και, κατά συνέπεια, μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που κάποιοι προσδοκούν.

«Η καταψήφιση του δημοψηφίσματος θα σήμαινε βήμα πίσω για τις διεθνείς επενδύσεις στην Ιταλία», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρώμη, Τζον Φίλιπς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ανοικτό φόρουμ. Θέλησε να προσθέσει, δε, ότι «το συγκεκριμένο δημοψήφισμα είναι μια απόφαση η οποία αφορά τον ιταλικό λαό», αλλά «η χώρα πρέπει να καταφέρει να εγγυηθεί τη σταθερότητα, και εξήντα τρεις κυβερνήσεις μέσα σε εξήντα τρία χρόνια δεν αποτελούν μια τέτοια εγγύηση».

Η αναφορά είναι στη «μητέρα των πολιτικών μαχών» που θα κληθεί να δώσει ο Ματέο Ρέντσι σε περίπου δυόμισι μήνες.

Με το δημοψήφισμα αυτό (η ημερομηνία διεξαγωγής του δεν έχει ακόμη καθοριστεί με ακρίβεια) οι Ιταλοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν εγκρίνουν τις συνταγματικές αλλαγές που σχεδίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός και οι οποίες υπερψηφίσθηκαν ήδη από το Κοινοβούλιο.

Είναι μεταρρυθμίσεις που αφορούν, κυρίως, τη μείωση των δικαιοδοσιών της Γερουσίας και των μελών της, την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο και τον περιορισμό της αυτονομίας των περιφερειών.

Αρχικά, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι, αν χάσει την κρίσιμη αυτή αναμέτρηση, «θα πάει σπίτι του», ότι θα παραιτηθεί αμέσως.

Πρόσφατα, όμως, άλλαξε στάση και αποφάσισε να σταματήσει να συνδέει το μέλλον της κυβέρνησης με εκείνο ων μεταρρυθμίσεων, ώστε να περιοριστεί και το αντικείμενο της όλης πολιτικής αντιπαράθεσης. Αλλά η παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη προκαλεί, τώρα, νέα «θύελλα».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον στην Ιταλία θέλησε και να προσθέσει ότι «ο Ματέο Ρέντσι έχει κάνει σπουδαία δουλειά και έχει εξασφαλίσει την εκτίμηση του προέδρου Ομπάμα», διότι «έχει διαπιστώσει τον ηγετικό του ρόλο».

Η αντιπολίτευση της Κεντροδεξιάς Φόρτσα Ιτάλια και της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά έκανε λόγο για ωμή παρέμβαση ενός ξένου παράγοντα και ζήτησε από τον πρέσβη να ανακαλέσει, να πάρει πίσω την τοποθέτησή του.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι υπήρξε και σειρά αντιδράσεων μέσα στο ίδιο το κεντροαριστερό, Δημοκρατικό Κόμμα. «Είναι απίστευτο! Για ποιους μας πέρασαν;», σχολίασε ο πρώην γραμματέας Πιερλουίτζι Μπερσάνι, που είναι και ένας από τους κύριους εκφραστές της εσωτερικής, αριστερής, «αντιπολίτευσης».

Τοποθέτηση κάθε άλλο παρά τυχαία, από τη στιγμή που μέρος των Δημοκρατικών ετοιμάζεται να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα, και εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει αρχίσει σφοδρή πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στον πιο γνωστό υποστηρικτή του «όχι», τον Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, και τον Ιταλό πρωθυπουργό και πρώην δήμαρχο της Φλωρεντίας.

Είναι προφανές ότι μέχρι την ψήφο έχουμε να δούμε και ν’ ακούσουμε ακόμη πολλά, από τη στιγμή, μάλιστα, που μέχρι τώρα το εκλογικό σώμα δείχνει να μην έχει λάβει οριστικές και ξεκάθαρες αποφάσεις.

Οσο για τις έξωθεν παρεμβάσεις, ο Ρέντσι δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του για τον Ομπάμα, και συνεχίζει να δηλώνει ότι «αν η Ευρώπη είχε υιοθετήσει τη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών, θα είχαμε εξασφαλίσει ουσιαστική ανάπτυξη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, προφανώς, του ανταποδίδει τώρα τη φιλοφρόνηση. Χωρίς αίσθηση του μέτρου, όμως, οι ευγενικές προθέσεις δεν αποκλείεται να μετατραπούν και σε μπούμερανγκ…
 
www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10746&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote