Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κυπριακό και αντιτρομοκρατικός τα αγκάθια για Ε.Ε.-Τουρκία
Κυπριακό και αντιτρομοκρατικός τα αγκάθια για Ε.Ε.-Τουρκία Εκτύπωση E-mail
12.09.16

Από τη συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Ε.Ε.-Τουρκίας Ανοιχτά παραμένουν τα μέτωπα στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, ακόμη και μετά τη συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Ε.Ε.-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, στην οποία μετείχαν η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα διεύρυνσης Γοιχάνες Χαν, και οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσουγλου, και θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομέρ Τσελίκ.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις των τεσσάρων στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με το πέρας της συνάντησης, καθώς οι Τούρκοι αξιωματούχοι επέμειναν την εφαρμογή σκληρών μέτρων εναντίον όλων των «τρομοκρατών», στους οποίους συμπεριλαμβάνουν τους Κούρδους του PKK, το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και την οργάνωση των Κούρδων της Συρίας PYD.

Τα θέματα που εξετάστηκαν στη συνάντηση ήταν το Κυπριακό, το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και η πρόταση της Τουρκίας να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης η διαφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το αν πρέπει να αλλάξει ο τουρκικός αντιτρομοκρατικός νόμος που τίθεται ως προϋπόθεση για την κατάργηση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στη συνέντευξη ότι «υπογραμμίσαμε τη συνεργασία μας με θεσμούς της Ε.Ε., αλλά η Τουρκία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με 12-13 τρομοκρατικές οργανώσεις και γι’ αυτό περιμένουμε τη στήριξη της Ε.Ε.».

Άλλωστε η Τουρκία έχει αποφασίσει να μην αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, πράγμα που θέτει ως όρο η ΕΕ για την κατάργηση των θεωρήσεων.
Το προσφυγικό

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να βρούμε από κοινού τις λύσεις, να μοιραστούμε τις δυσκολίες και να εφαρμόσουμε από κοινού τις λύσεις».

Και για μια ακόμη φορά συνέδεσε τις ευρωτουρκικές σχέσεις με το προσφυγικό.

«Υπάρχουν τρεις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και αφορούν την επανεισδοχή, τις θεωρήσεις και το μνημόνιο που υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου. Αυτές οι συμφωνίες συνδέονται. Κι αν ακόμη υπάρχει δυστοκία θα πρέπει να συνεργαστούμε για να την ξεπεράσουμε», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως η τουρκική πλευρά πρότεινε το θέμα της αλλαγής του αντιτρομοκρατικού νόμου που θέτει η Ε.Ε. ως όρο για την κατάργηση των θεωρήσεων, να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με τη λογική ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είναι σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επέμεινε ότι η Τουρκία εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό, ενώ «είναι ανάγκη να χαραχθεί ένας χάρτης διαδρομής σχετικά με τα θέματα των θεωρήσεων και της επανεισδοχής».

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι είπε από την πλευρά ότι «η συνεργασία θα συνεχιστεί» σε θέματα όπως η κατάργηση των θεωρήσεων και η επέκταση του καθεστώτος τελωνιακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ τόνισε ότι συζητήθηκε και το κουρδικό ζήτημα.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι μάλιστα δήλωσε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία ώστε να επιλυθεί τη σύγκρουση με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Το Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό, για να ανοίξει ο δρόμος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Ωστόσο η θέση της ευρωπαϊκής πλευράς περί σύνδεσης του Κυπριακού με τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, προκάλεσε την αντίδραση της τουρκικής πλευράς.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «στα κριτήρια των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει το Κυπριακό. Το Κυπριακό είναι μια κατάσταση κι εμείς συμβάλλουμε στην επίλυσή του, ανεξάρτητα από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ είπε ότι «το Κυπριακό δεν έχει καμία σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το γεγονός ότι μία χώρα, η Νότια Κύπρος, μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις, εμποδίζει την Ε.Ε. να λειτουργήσει ενωμένη».

Ζήτησε δε να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Τουρκίας.

Απαντώντας η Φεντερίκα Μογκερίνι είπε ότι «κοινό συμφέρον της Ε.Ε. και της Τουρκίας είναι η επίλυση του Κυπριακού» και ότι «αυτή είναι η επιθυμία αμφότερων των πλευρών».

Και εξέφρασε την «πίστη» της ότι το Κυπριακό  θα επιλυθεί «στο άμεσο μέλλον».
Καθαίρεση Κούρδων δημάρχων

Στο μεταξύ, την καθαίρεση 28 Κούρδων δημάρχων που είχαν εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Όπως ανέφερε, οι δήμαρχοι αυτοί ελέγχονται για σχέσεις με τους Κούρδους αντάρτες και τη διοίκηση των δήμων θα αναλάβει εντός 15 ημερών το τουρκικό κράτος.

Στη δήλωσή του, ο Σοϊλού τόνισε ότι «το Καντίλ δεν θα διοικεί πια αυτούς τους δήμους», αναφερόμενος στο όρος Καντίλ του Ιράκ όπου έχει τη βάση του το PKK.

Επίσης, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους και διέλυσε με δακρυγόνα και αντλίες νερού διαδήλωση στο Ντιγιάρμπακιρ εναντίον της απόλυσης χιλιάδων εκπαιδευτικών που κατηγορούνται για δεσμούς με το PKK.

Στους 11.500 εκπαιδευτικούς που παύθηκαν την Πέμπτη, προστέθηκαν σήμερα άλλοι 1.151 δάσκαλοι και καθηγητές που δίδασκαν σε σχολεία στις επαρχίες Τουντζελί και Βαν, στην ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν.

Πολλές εκατοντάδες συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν έξω από το παράρτημα του υπουργείου Παιδείας στο Τουντζελί για να διαμαρτυρηθούν, όταν τους διέλυσαν οι αστυνομικοί.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10737&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote