Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Κυβερνητική αφωνία για το λουκέτο Εκτύπωση E-mail
11.01.08

Αφωνία έπληξε την κυβέρνηση χθες μετά την αποκάλυψη  του σχεδίου λουκέτου και απολύσεων του συνόλου των τακτικών υπαλλήλων και των τριών εταιρειών, της Ο.Α.-Υπηρεσίες, των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, δηλαδή 3.877 εργαζομένων.

Τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών - Επικοινωνιών, που ανέθεσαν στο υπουργείο Απασχόλησης (Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών) την εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης για το προσωπικό της Ο.Α., η οποία δείχνει το κόστος των απολύσεων και των υποχρεωτικών συνταξιοδοτήσεων στο 1 δισ. ευρώ, σιώπησαν. Ανεπίσημα, αρχικά, αποπειράθηκαν να αποστασιοποιηθούν από τη μελέτη των μαζικών απολύσεων ψιθυρίζοντας ότι «είναι ένα σενάριο», όμως σύντομα ανασκεύασαν όταν βεβαιώθηκαν πως το μοναδικό σχέδιο έχει διαρρεύσει και επικαιροποιημένο.

Χθες, ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, εκτεθειμένος ως προς τις πρόσφατες επίμονες δηλώσεις του ότι «κανείς εργαζόμενος δεν θα πάει σπίτι του», που αφίστανται των κρυφών μελετών, αναδιπλώθηκε. Ο κ. Χατζηδάκης από την εκπομπή της ΝΕΤ «Συμβαίνει τώρα» απέφυγε να επαναλάβει τις ακυρωμένες δεσμεύσεις του. Μεταξύ άλλων, αναδιπλώθηκε ως εξής: «Οι σημερινοί εργαζόμενοι, προφανώς, δεν θα εξακολουθήσουν όλοι να απασχολούνται στο επόμενο σχήμα. Κάποιοι θα ακολουθήσουν προγράμματα εθουλουσίας εξόδου, κάποιοι θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και κάποιοι, όποιοι το θελήσουν, θα κάνουν συμβάσεις με τη νέα εταιρεία. Δεν είμαι λαϊκιστής για να ισχυριστώ ότι στο άλλο σχήμα θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι». Αυτά ανέφερε στη ΝΕΤ ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος είπε ότι μάλλον θα χρειαστεί ένα νομικό κέλυφος ώστε η νέα Ολυμπιακή να μην είναι διάδοχο σχήμα που θα κληρονομεί τα βάρη του παρελθόντος. Κάτι που επιβεβαιώνει τη βασική παράμετρο της αναλογιστικής μελέτης για κλείσιμο και των τριών εταιρειών της Ο.Α., αφού συντελεστούν οι απολύσεις και οι υποχρεωτικές συνταξιοδοτήσεις.

Πάντως, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε, στην ίδια εκπομπή, για «διαπραγμάτευση με τους εργαζομένους ώστε να βρεθεί μια απόλυτα ικανοποιητική λύση γι' αυτούς».

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο υπουργός Μεταφορών έχει ήδη αρχίσει τις «διαπραγματεύσεις» με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει διχασμό στην ΟΣΠΑ, καθώς αυτές είναι εξωθεσμικές και μοιάζουν μ' ένα αλισβερίσι ή με πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παροχή και μπόνους σιωπής. Ο υπουργός Μεταφορών περί τα μέσα Δεκεμβρίου κάλεσε δύο στελέχη της ΔΑΚΕ Ολυμπιακής, προσπαθώντας να μετατρέψει τα συνδικαλιστικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σε ιμάντες μεταφοράς πληροφοριών ότι οι απολύσεις θα είναι χρυσοπληρωμένες με υψηλές αποζημιώσεις.

Πηγές αναφέρουν ότι τα στελέχη αυτά προς στιγμήν αρνήθηκαν να προσχωρήσουν στη λογική των αργυρίων για τις απολύσεις και ζήτησαν από τον κ. Χατζηδάκη να παρουσιάσει πρωτίστως σχέδιο για το τι θα γίνει η περιουσία της Ο.Α. και τι θα γίνουν όσοι δεν θα συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Επέμειναν στην αντίθεσή τους με το σχέδιο «αραιογραμμές», δηλαδή μιας μικρής Ο.Α. για τα νησιά και για περιορισμένους προορισμούς, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα υποχωρήσουν όταν κατέβει η γραμμή.

Τάσεις φυγής

Πάντως, στην Ο.Α. επικρατούν τάσεις φυγής, στελεχών κυρίως, κάτι που σημαίνει ότι τα πλήγματα για την εταιρεία θα αυξηθούν λόγω ανασφάλειας για το αύριο και αναμονής τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και αναμένεται να γνωστοποιηθεί το σχέδιο «Ολυμπιακή Νο3».

Στο παρασκήνιο αναζωπυρώθηκαν φήμες περί πιθανής απόσχισης της δραστηριότητας του ground handling και της συμμετοχής σ' αυτό και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ενώ για την τεχνική βάση μοχλεύονται παλαιά σχέδια για ξένο επενδυτή ή ακόμα και για σύμπραξη με την ΕΑΒ.


ενετ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1071&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote