Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow 'Ολοκληρώνεται ένα σπουδαίο όραμα'
'Ολοκληρώνεται ένα σπουδαίο όραμα' Εκτύπωση E-mail
02.09.16

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος Ενα στολίδι του αστικού ιστού, σημαντική παρακαταθήκη για τις τέχνες, την εκπαίδευση και το περιβάλλον χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Το έργο, συνολικού κόστους 600 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται και θα παραδοθεί ως δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο στο τέλος του χρόνου. Κατά τη διάρκεια της 65ης Συνεδρίασης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για το ΚΠΙΣΝ υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και προσωπικά τον πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο, «για την προσπάθειά τους να γίνει πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο όραμα».

«Για μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι ένα στοίχημα αυτό, να αποδείξουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί, με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, να διαχειριστεί έναν τόσο πολύ σημαντικό πολυχώρο». «Είναι ένα στοίχημα, το οποίο, ήδη, έχουμε αρχίσει να το κερδίζουμε, γιατί έγκαιρα έχουμε κινηθεί για να είναι όλα έτοιμα, τόσο τη μέρα που θα διατεθούν όλοι οι χώροι στο κοινό, όσο, όμως, και για το άμεσο μέλλον, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις αυτών των χώρων» πρόσθεσε. Επίσης επισήμανε ότι έχει εξασφαλιστεί ήδη η χρηματοδότηση για το πρώτο έτος της λειτουργίας του καθώς και έκτακτη χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που θα έχει το ΚΠΙΣΝ στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας, καθώς θα περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), με συνεπαγόμενη αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας τους. Αναφορικά με την ΕΒΕ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μετεγκατάσταση στους χώρους του Ιδρύματος σηματοδοτεί νέα εποχή για τις λειτουργίες της. «Εχουμε φροντίσει να ευθυγραμμιστούμε με τις ανάγκες για το ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε, εξηγώντας ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη είχε φτάσει να λειτουργεί με 40 έως 44 εργαζομένους και ότι στόχος είναι τη μέρα που θα ανοίξει τις πόρτες της στους πολίτες να αριθμεί τα 187 άτομα προσωπικό.

Το αρχείο της ΕΡΤ
Επίσης, μίλησε για τους στόχους της ανάπτυξης συλλογής έως και 70.000 τόμων για ανοικτή βιβλιοθήκη, ειδική μέριμνα για χειρόγραφα, ιστορικά αρχεία, δημιουργία εργαστηρίων συντήρησης και ψηφιοποίησης. Και πρόσθεσε ακόμα μία ιδέα: Την αξιοποίηση του πολύτιμου αρχείου που υπάρχει στα υπόγεια της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή. Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά της ΓΓΕΕ υπάρχει πρόθεση να αποδοθεί όλο αυτό το αρχείο στην Εθνική Βιβλιοθήκη με τη δημιουργία κατάλληλου χώρου προσβάσιμου σε όλους τους πολίτες.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, Μύρωνα Μιχαηλίδη.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Στη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου παρέστησαν, επίσης, οι αρμόδιοι υπουργοί Παιδείας Νίκος Φίλης, Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη.

Ακόμη, παρέστησαν εκπρόσωποι του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο. «Το έργο, όσο ωραίο κι αν είναι, αν δεν το αγκαλιάσει ο κόσμος, δεν θα είναι επιτυχία για μας. Αλλά ο κόσμος το έχει, ήδη, αγκαλιάσει», ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνεργασία με την κυβέρνηση άψογη, όπως και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Επίσης, τόνισε ότι ιδιοκτήτης του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος είναι ο ελληνικός λαός και όχι μόνο, συμπληρώνοντας πως ό,τι έσοδα έχει τώρα το έργο, από το καφέ, το πάρκινγκ, τις συνδρομές, είναι χρήματα που παραμένουν σε ειδικό λογαριασμό που θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10705&Itemid=30

Τελευταία ανανέωση ( 02.09.16 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων