Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Η «συγγνώμη» του Μπάιντεν στον Ερντογάν και το παιχνίδι με τον Γκιουλέν Εκτύπωση E-mail
25.08.16

Η «συγγνώμη» του Μπάιντεν στον Ερντογάν και το παιχνίδι με τον Γκιουλέν Μόνο αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει την έκδοση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, είπε και στον Ερντογάν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα.

Υποσχέθηκε πάντως στενή συνεργασία στον τούρκο πρόεδρο για το θέμα και ζήτησε συγγνώμη που δεν πήγε νωρίτερα, αναφερόμενος στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και στον απόηχο της απουσίας αλληλεγγύης από τη Δύση που είχε καταγγείλει ο Ερντογάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο πρόεδρο, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τους επίδοξους πραξικοπηματίες τρομοκράτες, ενώ σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν αναθέσει να εξετάσουν το αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν σε περισσότερους νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση στη σύγχρονη ιστορία.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος σημείωσε πως μπορεί να είναι δύσκολο για τους Τούρκους να το συνειδητοποιήσουν αλλά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ δεν έχει δικαιοδοσία να εκδώσει τον Γκιουλέν, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί στενά με την Άγκυρα για την υπόθεση.

Ανέφερε επιπλέον ότι η κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους αρχικά είχε απορρίψει το αίτημα του Γκιουλέν να του χορηγηθεί άσυλο αλλά δικαστήριο ανέτρεψε αυτή την απόφαση.

Ο Μπάιντεν είπε ότι είδε με δέος το πώς η Τουρκία και ο Ερντογάν αντέδρασαν κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος. Ζήτησε συγγνώμη που δεν πήγε στην Τουρκία νωρίτερα, προσθέτοντας πως εύχεται να το είχε κάνει.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επέμεινε πως τα αιτήματα της Τουρκίας για την έκδοση του Γκιουλέν δεν πρέπει να παρθούν αψήφιστα και οι έκρινε πως οι διμερείς συμφωνίες της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας σημαίνουν πως πρέπει να γίνει η έκδοση.

Ακόμα, ο Ερντογάν είπε πως έχουν σταλεί στις ΗΠΑ 85 κούτες με έγγραφα ήδη πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα και ότι ο Γκιουλέν συνεχίζει να διοικεί την «τρομοκρατική οργάνωσή του» από εκεί όπου βρίσκεται.

Την ίδια θέση, ότι δηλαδή η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφασίσει για την έκδοση ή όχι του Γκιουλέν στην Τουρκία εξέφρασε νωρίτερα και στον τούρκο πρωθυπουργό  Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Μπάιντεν επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα συμφέρον να προστατεύσουν οποιονδήποτε έχει βλάψει μια συμμαχική χώρα, όμως τόνισε ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλες οι νομικές προϋποθέσεις και να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ακόμη πως η Ουάσινγκτον δεν είχε καμιά ενημέρωση εκ των προτέρων για το αποτυχημένο πραξικόπημα και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα υποστήριζαν ποτέ την προδοτική συμπεριφορά μιας μερίδας αξιωματικών των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον δίνει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Άγκυρα, μια σχέση μεταξύ συμμάχων, εταίρων και φίλων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε ότι αναμένει η νομική διαδικασία για την έκδοση του Γκιουλέν να διεξαχθεί δίχως καθυστερήσεις και χαιρέτισε τις ειλικρινείς, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του αμερικανού αντιπροέδρου. Σημείωσε ότι οι δηλώσεις αυτές έχουν μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση και τον λαό της Τουρκίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει ποτέ στα όποια γεγονότα να βλάψουν τη σχέση της με την Ουάσινγκτον.
''Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για το ρόλο του Γκιουλέν''

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν τα αποδεικτικά στοιχεία που κατέθεσε η Τουρκία σχετικά με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην Πενσυλβάνια, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, τόνισε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Η Τουρκία έχει μακροχρόνιες ανησυχίες για τη δραστηριότητα του κου Γκιουλέν και κατέθεσε σημαντικά στοιχεία στις ΗΠΑ τα οποία αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης εξετάζουν προσεκτικά», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου

Την ίδια στιγμή, πηγή από το περιβάλλον του Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα ότι οι τουρκικές αρχές δεν έχουν παράσχει καμία απόδειξη στην Ουάσιγκτον σχετικά με τον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Αν και η Τουρκία υπέβαλε «τέσσερα διαφορετικά αιτήματα έκδοσης για τον Γκιουλέν τα αιτήματα αυτά σχετίζονται με κατηγορίες αναφορικά με εγκληματικές δραστηριότητες πρότερες του πραξικοπήματος», το οποίο απετράπη την 15η Ιουλίου και φθάνουν έως το 2015 και ακόμα παλαιότερα, επισήμανε αυτός ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που συνοδεύει τον Μπάιντεν.

«Οι Τούρκοι δεν έχουν καταθέσει αίτημα έκδοσης που να συνδέεται με την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Δεν έχουν παράσχει καμία απόδειξη ενδεχόμενων διασυνδέσεων του Γκιουλέν με το πραξικόπημα» επέμεινε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας τις σχετικά ανακοινώσεις χθες Τρίτη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Ούτε ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα) ούτε ο αντιπρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) δεν μπορούν να αποφασίσουν (για την έκδοση) μονομερώς» υπογράμμισε ο αξιωματούχος της αντιπροεδρίας υπενθυμίζοντας ότι η διαδικασία έκδοσης είναι έργο της αμερικανικής δικαιοσύνης.
Ο ίδιος προειδοποίησε εναντίον κάθε «πολιτικοποίησης» της υπόθεσης που θα ήταν «αντιπαραγωγική».

www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10680&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote