Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
ΗΠΑ: Οι επόμενοι σταθμοί της προεδρικής κούρσας Εκτύπωση E-mail
10.01.08

Σε ετοιμότητα βρέθηκαν οι υποψήφιοι για το χρίσμα των κομμάτων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των τεσσάρων επερχόμενων κρίσιμων αναμετρήσεων.

Οι προκριματικές εκλογές σε Μίσιγκαν, Νεβάδα, Νότια Καρολίνα και Φλόριντα θα δώσουν την τελική ώθηση στους υποψήφιους, πριν τη «Σούπερ Τρίτη» της 5ης Φεβρουαρίου, όταν μεγάλος αριθμός πολιτειών θα ψηφίσουν για τις δικές τους προκριματικές.

Δύο ημέρες μετά την ανατροπή που πέτυχε η Χίλαρι Κλίντον, επικρατώντας στις προκριματικές του Νιού Χάμσαϊρ επί του Μπάρακ Ομπάμα, η εκστρατεία του τελευταίου ανακοίνωσε ότι έχει στρέψει πλέον την προσοχή της σε Νεβάδα και Νότια Καρολίνα, αλλά και την 5η Φεβρουαρίου.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Πολ Χέρνσον προβλέπει σκληρή αναμέτρηση μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα, εκτιμώντας ότι ο τρίτος στην κούρσα των Δημοκρατικών, Τζον Έντουαρντς θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει την κούρσα, εφόσον δεν εξασφαλίσει νίκη σε κάποια από τις πολιτείες.

«Αν ο Έντουαρντς δεν νικήσει στη Νότια Καρολίνα, θα έχει χάσει το παιχνίδι», λέει ο Χέρνσον, τονίζοντας ότι ο Έντουαρντς έχει γεννηθεί στη Νότια Καρολίνα. Σκληρή αναμένεται, όμως, η μάχη και στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών μεταξύ του νικητή στο Νιού Χάμσαϊρ, Τζον Μακέιν και του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνεϊ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ρόμνεϊ, που αν και θεωρείτο το μεγάλο φαβορί, ηττήθηκε σε Αϊόβα και Νιού Χάμσαϊρ, βρίσκεται σε δεινή θέση και πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσει νίκη στο Μίσιγκαν, όπου μεγάλωσε και όπου ο πατέρας του υπηρέτησε ως κυβερνήτης.

«Ο Ρόμνεϊ δαπάνησε τεράστια χρηματικά ποσά και πολύ χρόνο και στις παραπάνω πολιτείες, που τον απέρριψαν. Χρειάζεται τώρα μία νίκη ή θα πάει σπίτι του...», λέει ο αναλυτής πολιτικών τάσεων Τζέιμς Γκίμπελ.

Κρισιμότερη από όλες τις μάχες των προκριματικών για τους Ρεπουμπλικανούς -πριν τη Σούπερ Τρίτη- είναι αυτή της Φλόριντα στις 29 Ιανουαρίου, όπου ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζιουλιάνι έχει στηρίξει όλες τις ελπίδες του. «Αν χάσει στη Φλόριντα, ο Ρούντι δεν θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικός στις 5 Φεβρουαρίου», λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ντάρτμουθ, Έρικ Ντέιβις.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1065&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote