Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Aνησυχία Mέρκελ για τις εξελίξεις στην Τουρκία
Aνησυχία Mέρκελ για τις εξελίξεις στην Τουρκία Εκτύπωση E-mail
21.07.16

Aνησυχία Mέρκελ για τις εξελίξεις στην Τουρκία Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασε εκ νέου σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των προσφύγων που επαναπροωθούνται στη χώρα. Αναφέρθηκε δε στον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτή τη διαδικασία και διευκρίνισε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Άγκυρα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλουμε να τερματίσουμε την εγκληματική δραστηριότητα και την παράνομη μετανάστευση, δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ασφάλεια των προσφύγων που επαναπροωθούνται στην Τουρκία, τόνισε: «Η Τουρκία συμμετέχει εθελοντικά σε αυτή την Συμφωνία.

Αυτό που ισχύει είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η ασφάλεια όσων επαναπροωθούνται στην Τουρκία και θα παρακολουθούμε στενά το θέμα. Και η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός εταίρος σε αυτό και ως τώρα δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Τουρκία μπορεί να μην συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις της.

Είναι προς το συμφέρον όλων μας να μην πνίγονται άνθρωποι μπροστά στα μάτια μας στο Αιγαίο. Υπάρχει σαφώς μια ανοιχτή κριτική σχετικά με το τι συμβαίνει τώρα στην Τουρκία, κυρίως σχετικά με το συνέβη τη νύχτα του πραξικοπήματος. Κοιτάζουμε προς την Τουρκία με ανησυχία και ήδη έχω εκφράσει την ανησυχία μου στον Πρόεδρο της Τουρκίας».

Ασχέτως προσώπων, η Μ. Βρετανία είναι μια χώρα έμπειρη στη διπλωματία και στις διαπραγματεύσεις

Η προσπάθεια για καλές σχέσεις με την Γερμανία και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διέπει όλα όσα κάνω εγώ ως πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί μου, δήλωσε η Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι, κληθείσα να εξηγήσει την επιλογή του Μπόρις Τζόνσον για το Φόρεϊν Όφις, ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ασχέτως προσώπων, η Μ. Βρετανία είναι μια χώρα έμπειρη στη διπλωματία και στις διαπραγματεύσεις.

Ως «παίχτης που δεν θέλει να παίξει το παιχνίδι», περιέγραψε τον Μπόρις Τζόνσον ο δημοσιογράφος που κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου της κυρίας Μέρκελ με την κυρία Μέι ζήτησε από την βρετανίδα Πρωθυπουργό να εξηγήσει την επιλογή της στο πρόσωπό του. «Θα ήταν επικίνδυνο να μιλήσω για ποδόσφαιρο στην Γερμανία. Δεν είναι κάτι στο οποίο έχουμε τόσο καλές επιδόσεις όσο οι Γερμανοί», δήλωσε αστειευόμενη η κυρία Μέι, για να προσθέσει: «Όρισα μια ομάδα υπουργών που θα προωθήσουν την θέση της βρετανικής κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο ότι θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε καλές σχέσεις με όλα τα μέλη της ΕΕ και για αυτό είμαι εδώ, για να αρχίσω εποικοδομητικές συνομιλίες. Θέλουμε να οικοδομήσουμε πάνω σε μια θετική εταιρική σχέση που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει με την Γερμανία και αυτές οι καλές σχέσεις θα προσδιορίζουν όλα όσα κάνω ως Πρωθυπουργός, όλα όσα κάνουν οι υπουργοί μου».

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι «ασχέτως με ποιον διαπραγματευόμαστε στην Βρετανία, η χώρα είναι έμπειρη στην διπλωματία» και ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις βρετανικές κυβερνήσεις είναι πάντα εξαντλητικές αλλά επίσης ενδιαφέρουσες και έξυπνες από την πλευρά της τακτικής. «Στην ΕΕ έχουμε μακρά πείρα σε ό,τι αφορά διαπραγματεύσεις με την Μ. Βρετανία σε οικονομικά ζητήματα και πιστεύω ότι θα διεξαγάγουμε καλά και αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ήδη έγινε η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και ήδη έδειξε πόσο σοβαρά λαμβάνεται υπόψη αυτή η κατάσταση. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε ό,τι αφορά ζητήματα όπως η Συρία, η Ουκρανία, η Τουρκία κλπ και είμαι βέβαιη ότι ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών θα συνεργαστεί με τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ - η φήμη της Ε.Ε. εξαρτάται από το πόσο θα ασχοληθούμε με αυτά τα κρίσιμα ζητήματα», κατέληξε η κυρία Μέρκελ.

Eν τω μεταξύ, η  πρωθυπουργός της Βρετανίας, με την ελπίδα ενδεχομένως ότι θα ελαφρύνει το κλίμα κατά τη διάρκεια των δύσκολων κι απαιτητικών συνομιλιών με την καγκελάριο της Γερμανίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσφερε στην επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης ένα δώρο για τα γενέθλιά της.

Το γραφείο της Μέι γνωστοποίησε ότι ως είθισται, δεν θα υπάρξει επίσημη ανταλλαγή δώρων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ωστόσο η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρόσφερε στην Μέρκελ δύο βιβλία τα οποία αφορούν «το κοινό τους ενδιαφέρον για την πεζοπορία». Πρόκειται για τα βιβλία Coast to Coast with Wainwright και Great Mountain Days in Snowdonia, τα οποία δώρισε στην Μέρκελ με αφορμή τα 62α γενέθλιά της που εορτάζει την Κυριακή.

Στην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης αρέσουν πολύ οι εξορμήσεις για πεζοπορία στις Άλπεις, ενώ η Γερμανίδα πρωθυπουργός συχνά παραθερίζει στο νότιο Τιρόλο, μια ορεινή περιοχή στη βόρεια Ιταλία.

Και των δύο γυναικών οι μπαμπάδες ήταν κληρικοί της προτεσταντικής εκκλησίας.

Στο πρώτο ταξίδι της Μέι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, προβλέπεται να παρακαθίσουν επίσης σε ένα δείπνο εργασίας στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Στο μενού: τόνος με κομματάκια μάνγκο, κινόα και αβοκάντο. Επίσης μοσχάρι με μανιτάρια, λαχανικά και πατάτες. Και για επιδόρπιο, μαριναρισμένα άγρια μούρα με παγωτό ή τυρί και σταφύλι.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10613&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote