Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Κίνδυνος για την υγεία η λάθος χρήση κλιματιστικών
Κίνδυνος για την υγεία η λάθος χρήση κλιματιστικών Εκτύπωση E-mail
20.07.16

Ζέστη και κλιματισμός Η χρήση των κλιματιστικών, ειδικά το καλοκαίρι στις μεγαλουπόλεις είναι απαραίτητη, ωστόσο η αλόγιστη χρήση τους και η μη σωστή συντήρησή τους μπορεί να επιφέρει κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Δημήτρη Βασσάλο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικό συνεργάτη της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) ΤΕΙ Αθήνας, που μίλησε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ιατρικές μελέτες έδειξαν ότι αυξάνονται οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, δέρματος, μυών και αρθρώσεων σε ανθρώπους που ζουν ή και εργάζονται σε χώρους με κλιματισμό.

Ανάλυση στην Καλιφόρνια έδειξε ότι η αύξηση της νοσηρότητας παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που γίνεται μεγαλύτερη χρήση των κλιματιστικών, με πρώτη αιτία νοσηρότητας την πνευμονία, το άσθμα και τη ΧΑΠ, ενώ ακολουθούν τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά.

Στην Ελλάδα, τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα υγείας στην Ελλάδα με τα οικιακά κλιματιστικά είναι: η φαρυγγίτιδα (επίμονη που κρατεί 2 εβδομάδες), η ρινίτιδα, λόγω ξηρότητας των βλεννογόνων από τον αέρα που ανακυκλώνεται με το κλιματιστικό, ο πονοκέφαλος, η ψύξη μυών, η επιδείνωση αρθρίτιδας ή νευρίτιδας, η ξηρότητα δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών, η εμφάνιση αλλεργιών από μύκητες και σκόνη από τα φίλτρα του κλιματιστικού, η ξηροφθαλμία και η επιπεφυκίτιδα.

Επιπλέον, εξαιτίας των κλιματιστικών σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία και χώρους εργασίας, λόγω κακής συντήρησης των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς του νερού στον κλιματισμό, μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν μια επικίνδυνη πνευμονία την Legionela (νόσος των Λεγεωνάριων).
Συμβουλές για προστασία της υγείας

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Δημήτρη Βασσάλο, για να εξασφαλιστεί ότι η χρήση των κλιματιστικών δεν θα έχει επιπτώσεις στην υγεία μας, απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:

• Σωστή συντήρηση κλιματιστικών

• Καθαρισμός φίλτρων σε τακτά χρονικά διαστήματα

• Ρύθμιση σε 25 βαθμούς Κελσίου (ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας 25-26 βαθμούς Κελσίου και 65% υγρασία)

• Συχνός αερισμός του χώρου (π.χ. λίγο ανοικτό το παράθυρο συνεχώς)

• Όχι απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας: κρύο – ζεστό και αντίστροφα.

Εξίσου σημαντικό είναι να μη βάζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και να το σβήνουμε 20 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι ή το αυτοκίνητο, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός στη μεταβολή της θερμοκρασίας.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10612&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote