Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο Γκιουλέν σημείο τριβής μεταξύ ΗΠΑ και Ερντογάν
Ο Γκιουλέν σημείο τριβής μεταξύ ΗΠΑ και Ερντογάν Εκτύπωση E-mail
17.07.16

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Την απόφασή του να αλλάξει τον καμβά των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων με άξονα τον ιμάμη Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως οργανωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος έδειξε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος μιλώντας σε συγκεντρωμένο πλήθος υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε από τις ΗΠΑ την παράδοσή του στην Τουρκία.

Μιλώντας μπροστά σε ένα ενθουσιώδες πλήθος που φώναζε συνθήματα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να συλληφθεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν και στη συνέχεια να παραδοθεί στην Τουρκία ώστε να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.

«Αν οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι πραγματικά στρατηγικοί σύμμαχοι», είπε, τότε ο Αμερικανός πρόεδρος θα βοηθήσει τον Ερντογάν όσον αφορά την υπόθεση του εξόριστου κληρικού, που ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

«Παραδώστε μας τον “τρομοκράτη” Γκιουλέν και στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι πολύ καλές» δήλωσε ο Ερντογάν, αφήνοντας επί της ουσίας μια έμμεση απειλή.

Για μια ακόμη φορά μίλησε για ένα «παράλληλο κράτος» μέσα στο κράτος που διαβρώνει την πολιτική ζωή της χώρας.

Πραξικόπημα στην Τουρκία Αστυνομικοί στην Κωνσταντινούπολη | AP Photo/Hussein Malla

Μάλιστα, σε σχετική αναφορά του, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τα ξημερώματα του Σαββάτου από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, βάζοντας στο κάδρο τον Φετουλάχ Γκιουλέν και τους οπαδούς του είχε αναφερθεί ξανά στο «παράλληλο κράτος» που έχει «φωλιάσει στους κόλπους του στρατού, της αστυνομίας και τους θεσμούς τα τελευταία 40 χρόνια».
Επιθετικοί Γιλντιρίμ και Σοϊλού

Ανάλογες θέσεις, ακόμη πιο επιθετικές έχουν εκφράσει και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιλντιρίμ, αλλά και ο υπουργός Εργασίας Σοϊλού, ο οποίος έφτασε μέχρι του σημείου να πει ότι αν οι ΗΠΑ δεν το εκδώσουν, τότε ίσως σχετίζονται με το πραξικόπημα.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, όταν ρωτήθηκε αν θα επιμείνει πιο έντονα η Τουρκία για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, είχε πει:

«Ο άνθρωπος αυτός είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης».

Και τόνισε:

«Ειδικά μετά τα χθεσινά γεγονότα, δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει. Αν υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει, αυτή η χώρα δεν θα είναι φιλική προς την Τουρκία».

Περισσότερο προκλητικά, ο Τούρκος υπουργός Εργασίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Χαμπέρτουρκ», δήλωσε:

«Όσο κρατάνε εκεί τον Φετχουλάχ Γκιουλέν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα αυτό».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Γκιουλέν βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ότι πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία.

Πιο διπλωματικός ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ότι σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι κατέστησε σαφές ότι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Γκιουλέν βρίσκονται πίσω από την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Ωστόσο, είπε, δεν συζήτησε ευθέως το ενδεχόμενο της έκδοσής του στην Τουρκία.

«Το ζήτημα της έκδοσης δεν αναφέρθηκε ευθέως στην χθεσινή μας συζήτηση. Εντούτοις, το επανέλαβα ευθέως ότι όλο αυτό ήταν μια απόπειρα του Γκιουλέν, που διαμένει στην χώρα τους, και της δομής (που έχει αναπτύξει) στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Γκιουλέν: Καταδικάζω κάθε πραξικόπημα

Ο κληρικός Γκιουλέν, πάντως, από τις ΗΠΑ, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του -την τελευταία φορά που έδωσε συνέντευξη ήταν το 2014- αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση και είπε ότι δεν μπορεί να πιστέψει «ότι ο κόσμος πιστεύει τις κατηγορίες της τουρκικής κυβέρνησης».

Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι επρόκειτο για «στημένο πραξικόπημα, ώστε να στηθούν περισσότερες κατηγορίες εναντίον των Γκιουλενιστών».

Όπως είπε, «απορρίπτει κάθε στρατιωτική επέμβαση» και τόνισε:

«Έχω υποφέρει πολύ από τα πραξικοπήματα που έγιναν στην Τουρκία κατά το παρελθόν» είπε και «τώρα που η Τουρκία βρίσκεται στο μονοπάτι της δημοκρατίας, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω».

Κέρι: Δεν υπάρχει αίτημα έκδοσης...

Οι ΗΠΑ τώρα μένει να φανεί πως θα αντιδράσουν στη σκλήρυνση της στάση της τουρκικής ηγεσίας, που πολύ πριν από το πραξικόπημα απαιτεί την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τηρεί μέχρι στιγμής ήπια στάση αναμονής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ερωτώμενος σχετικά δήλωσε πως δεν έχει λάβει οποιοδήποτε αίτημα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξετάσουν σχετικό αίτημα, εφόσον συνοδεύεται από αποδείξεις για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται ο ιμάμης.

Επιπλέον, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Ομπάμα έχουν σαφώς ταχθεί στο πλευρό της τουρκικής κυβέρνησης, καλώντας τα κόμματα της Τουρκίας να τη στηρίξουν ως δημοκρατικά εκλεγμένη.

Βεβαίως, έχουν εκφράσει και την ελπίδα -αλλά και παραίνεση- στην Τουρκία να ακολουθηθεί η συνταγματική διαδικασία όσον αφορά εκείνους που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10605&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote