Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Επιχείρηση «άδεια δίχτυα» στα Υμια Εκτύπωση E-mail
09.01.08
Το σκοινί των ελληνοτουρκικών σχέσεων τεντώνεται καθημερινά, με επίκεντρο την περιοχή των Υμίων, και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους απεμπλοκής, προκειμένου οι «γκρίζες ζώνες» να μην είναι το επίσημο φόντο της επικείμενης συνάντησης Καραμανλή-Ερντογάν στην Αγκυρα.

Το θέμα συζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ το επόμενο διάστημα θα «ανάψει» το πορτοκαλί τηλέφωνο μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να γίνουν τα αδύνατα δυνατά για να μη μετατραπεί σε περιπέτεια το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία. 

Η έντονη αλιευτική δραστηριότητα των Ελλήνων ψαράδων στην περιοχή των Υμίων και η ανεξέλεγκτη -κάποιες φορές- από το υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο δράση του Λιμενικού προβληματίζουν σοβαρά αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

Ο περιορισμός της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αμφισβητούμενες από την Τουρκία θαλάσσιες περιοχές αποτελεί ταμπού για την ελληνική διπλωματία και γι’ αυτό ποτέ δεν λέγεται και δεν θα ειπωθεί δημοσίως ότι θα γίνει προσπάθεια να «μαζευτούν» οι Ελληνες ψαράδες και το Λιμενικό να κινείται κατόπιν συνεννοήσεως όχι μόνο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα γίνουν, υπό απόλυτη εχεμύθεια, τηλεφωνήματα από γραφεία υπουργείων σε τοπικούς παράγοντες, ιδίως της Καλύμνου, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα (23-25 Ιανουαρίου).

 Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η ψαριά της τσιπούρας αυτή την περίοδο για κάποιους αλιείς αποτελεί το εισόδημα όλης της χρονιάς τους. Οι ίδιες πηγές, πάντως, υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι υπάρχουν «κέντρα» τα οποία ενθαρρύνουν τη συχνή έξοδο σκαφών στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή με μια λογική βεντέτας με την απέναντι πλευρά.

Στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού υπήρχε και χθες ανακοίνωση με την καταγγελία παραβίασης τουρκικών χωρικών υδάτων από δύο ελληνικές ακταιωρούς στην περιοχή των Υμίων. Στη στήλη με τις εναέριες παραβιάσεις αναφέρθηκαν αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως όλα δείχνουν, θα ζητήσει εκ νέου εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά επιμένοντας στην τακτική της κατασκευής εντυπώσεων ελληνικής προκλητικότητας στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου. 

Επειδή το ψάρεμα στην περιοχή των Υμίων ήταν η σπίθα που έβαλε φωτιά στην επίσκεψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Μολυβιάτη στην Αγκυρα το 2005, με την κατάλληλη αξιοποίηση από το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο, είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου που προετοιμάζεται για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία ύστερα από μισό αιώνα.

 Είναι πολύ πιθανό ότι, όταν θα πλησιάζει η δωδεκάτη ώρα, θα ενεργοποιηθεί και ο απευθείας δίαυλος των Γενικών Επιτελείων Στρατού των δύο χωρών και θα δοκιμαστεί στην πράξη η αξιοπιστία του. Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία σκηνικού έντασης όσο θα βρίσκεται στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ο κ. Καραμανλής.

 Εάν αυτό συμβεί, σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να ελέγξει το στράτευμα και, συνεπώς, οι πρωτοβουλίες των στρατηγών έχουν -τουλάχιστον- την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας.

 Θα καταρρεύσει, δηλαδή, η θεωρία του «κακού» βαθέος κράτους και της «καλής» κυβέρνησης που προσπαθεί για την εξομάλυνση των σχέσεων αλλά δεν την αφήνουν.   

Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1060&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 09.01.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote