Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Συνεχίζεται η «μάχη» για τον εκλογικό νόμο
Συνεχίζεται η «μάχη» για τον εκλογικό νόμο Εκτύπωση E-mail
13.07.16

Συνεχίζεται η «μάχη» για τον εκλογικό νόμο Με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων  και της Ένωσης Κεντρώων υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο από την αρμόδια επιτροπή, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να αναζητά τις απαραίτητες 200 ψήφους.

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε ειδική αναφορά στις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, διερωτώμενος γιατί προβληματίζονται τόσο πολύ. «Τους αφορά; Όχι. Αν υπάρξει μπόνους και 42% θα έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό είναι το ζητούμενο για εσάς, ή η συμμετοχή σας σε μια ευρύτερη προοδευτική κυβέρνηση, που θα συστρατεύσει περισσότερες δημοκρατικές δυνάμεις, για να σηκώσουμε όλοι μαζί το βάρος στην αντιμετώπιση των μικρών, μεσαίων και πολύ μεγάλων προβλημάτων;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει, καταψήφισε το σχέδιο νόμου ενώ το ίδιο έπραξαν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή αρνήθηκε για άλλη μια φορά να ανοίξει τα χαρτιά της –ισχυριζόμενη ότι επιφυλάσσεται- ενώ το ΚΚΕ επέλεξε να ψηφίσει «παρών».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητος βουλευτής Στ. Παναγούλης ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο, ισχυριζόμενος ότι δεν θέλει να τον «πιάσουν κορόιδο».

Η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων. «Η απλή αναλογική είναι η ομαλή μέθοδο μέτρησης της δύναμης των κομμάτων» ανέφερε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Νάσος Αθανασίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για το εκλογικό σύστημα που εκφράζει τον πολιτισμό της συναίνεσης και «αργά ή γρήγορα οδηγεί σε συμμαχίες».

Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η αντιπαράθεση γίνεται ανάμεσα σε δύο βασικές απόψεις. Αυτή του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι η κοινωνία είναι άξια για αυτό τον πολιτισμό και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει στην ακυβερνησία και θα επέλθει το χάος.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε από την πλευρά του, ότι το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καταστρώνει σχέδιο παραμονής της στην εξουσία».

«Βλέπετε ότι είστε σε αποδρομή και βάζετε μπροστά το σχέδιο να βάλετε εμπόδια σχηματισμού κυβερνήσεως ή να διατηρήσετε προϋποθέσεις συμμετοχής στην διακυβέρνηση για να μην μπορέσει έτσι η ΝΔ να κυβερνήσει» είπε ο εισηγητής της Ν.Δ και επανέλαβε ότι όταν το κόμμα του έλθει στην κυβέρνηση, «θα τον καταργήσει για να ανοίξει έναν μεγάλο και σοβαρό διάλογο όπου όλες οι παράμετροι του σημαντικού αυτού ζητήματος θα μπουν στο τραπέζι».

Μιλώντας εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο ειδικός αγορητής Κώστας Σκανδαλίδης ισχυρίστηκε ότι η δική τους προσέγγιση στο θέμα είναι «θεσμικού και συνταγματικού χαρακτήρα» και δεν σχετίζεται με μικροπολιτικούς υπολογισμούς.
 
Ο κ. Σκανδαλίδης τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης του δικαιώματος ψήφου στα 17 έτη, και πρότεινε να γίνουν οι σχετικές προετοιμασίες που περιλαμβάνονται σε σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ υπενθύμισε ότι, το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που καθιέρωσε το δικαίωμα ψήφου των νέων από τα 18 έτη το 1981.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να παγώσει για δύο μήνες την ψήφιση του αποσπασματικού- όπως τον χαρακτήρισε- νόμου ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος που από την αρχή θα τεθούν όλα τα ζητήματα.

Υπέρ της κατάργησης του μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του Κ.Κ.Ε., Χρήστος Κατσιώτης , και επανέλαβε πως «το ΚΚΕ δεν μπορεί να ψηφίσει το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. «Δεν είναι δημοκρατία η κλοπή ψήφων», είπε χαρακτηριστικά.
 
Υπέρ ενός αναλογικού και δίκαιου συστήματος της «μη νόθευσης της βούλησης του ελληνικού λαού» τάχθηκε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Βασίλειος Κόκκαλης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η χώρα χρειάζεται συναινέσεις. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην ανάγκη να αποτυπώνεται πραγματικά η ψήφος των πολιτών, προχωρώντας σε επίθεση εναντίον της ΝΔ. Όσον αφορά στη ψήφο των ομογενών, παραδέχτηκε ότι αποτελεί ένα ζήτημα αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να εξεταστεί σε δεύτερη φάση.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς ενώ όπως ανέφερε αναμένει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών σχετικά με το άρθρο ένα, ώστε να διευκρινιστεί το θέμα του υπολογισμού του ορίου ηλικίας και «να δούμε ποιοι είναι τελικά οι δεκαεπτάρηδες» όπως είπε.

Σημείωσε δε ότι, ο υπολογισμός του έτους από την πρώτη του χρόνου γίνονταν σε παλαιότερες εποχές κατά τις οποίες οι δήμοι δεν είχαν μηχανοργάνωση.

Οι εργασίες της Επιτροπής, θα συνεχισθούν αύριο στις 5.00 το απόγευμα.
 
www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10594&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote