Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Νέος κύκλος καταθέσεων
Νέος κύκλος καταθέσεων Εκτύπωση E-mail
08.01.08
Με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπ. Κλαδά, ξεκίνησε ο νέος κύκλος καταθέσεων στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση Ζαχόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κκ. Κλαδάς αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της 35χρονης σχετικά με την διαβλητότητα διαγωνισμού του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είχε λάβει δύο e-mail της 35χρονης, επέμεινε όμως ότι δεν της είπε πως ο διαγωνισμός είναι στημένος και ότι δεν δεσμεύτηκε απέναντι της να την τακτοποιήσει.
Στην εισαγγελική έρευνα για τους διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν κατά την θητεία του Χρ. Ζαχόπουλου ως γ.γ. του ΥΠΠΟ, κατέθεσαν ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών κ. Γεωργακόπουλος, ο δημοσιογράφος Αρ. Σπίνος και ένας υπάλληλος του ΥΠΠΟ, ο οποίος μάλιστα έμεινε στο γραφείο του εισαγγελέα για περισσότερο από 3 ώρες. Οι καταθέσεις στον εισαγγελέα θα συνεχιστούν την Πέμπτη

Στο πολιτικό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το δημοσιογραφικό απόρρητο που επικαλέστηκε ο Γ. Ανδριανός ενώ ο Αλ. Αλαβάνος ανέβασε τους τόνους βάλλοντας ευθέως κατά του πρωθυπουργού.

Γιάννης Ραγκούσης: "Δεν  έχουμε να φοβηθούμε τίποτα"

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης επανέλαβε πως δεν υπάρχει δημοσιογραφικό απόρρητο στην υπόθεση του κ. Γ. Ανδριανού και πρόσθεσε ότι "απεναντίας υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης και κουκουλώματος, με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος και δεν δίνει την εντολή στον κ. Ανδριανό να αποκαλύψει τις πηγές του".

Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ δέχεται την πρόταση των 22 βουλευτών της ΝΔ να πάνε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του ΠΑΣΟΚ,από το 1996 και μετά, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε πως "πρέπει να υπάρχει έντονο πολιτικό θράσος για να προτείνει κανείς την ακρόαση και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε υπουργούς του ΠΑΣΟΚ,οι οποίοι είναι πασίγνωστο στον ελληνικό λαό ότι καμία απολύτως σχέση έχουν με το θέμα Ζαχόπουλου".

Από την άλλη, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αντίρρηση να υλοποιηθεί η πρόταση,τονίζοντας ταυτόχρονα ότι " δεν μπορεί πια ο κ. Καραμανλής να ξεφύγει με την πρόταση και των βουλευτών της ΝΔ. Θα έρθει υποχρεωτικά, εφόσον, βεβαίως, δεν αρνηθεί τις πολιτικές του ευθύνες για μια ακόμη φορά, στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής".

Κληθείς να απαντήσει αν το ΠΑΣΟΚ θα δώσει εντολή στο Ευ. Βενιζέλο να μιλήσει για τα έργα και τις ημέρες του στο υπουργείο Πολιτισμού,ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι "δεν θα χρειαστεί καμία εντολή, ούτε ο κ. Βενιζέλος ούτε κανένα άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το αυτονόητο".

Και πρόσθεσε λέγοντας ότι "δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Είναι μια προφανής κίνηση αποπροσανατολισμού".

Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κινήματος.

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με υποθέσεις που έχουν φθάσει στην Επιτροπή αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέτασή τους. Επίσης θα γίνει συζήτηση για το ενδεχόμενο νέων κινήσεων του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο Κοινοβουλίου σχετικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι κ.κ. Ρέππας, Πετσάλνικος, Κακλαμάνης, Βενιζέλος, Καστανίδης, Ραγκούσης, Ρόβλιας και η κ. Διαμαντοπούλου .

Αλ. Αλαβάνος
Σκληρή κριτική για το θέμα Ζαχόπουλου άσκησε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κ. Καραμανλή ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι το θέμα αγγίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πρόκειται ουσιαστικά για «ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα σε σχέση με την ακραία κομματικοποίηση και την αδιαφανή διαχείριση των χρημάτων, των κοινοτικών ή των εθνικών, από την κυβέρνηση. Αγγίζει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, συμμετέχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός».

Ο κ. Αλαβάνος απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «υπάρχει τρόπος να έρθει ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Δεν χρειάζεται να συνεχίζεται αυτή η κολοκυθιά. Και ο τρόπος αυτός είναι απλός. Να ζητήσει το ΠΑΣΟΚ τη διενέργεια προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα όλα όσα έχουν γίνει στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη δημόσια διοίκηση και την ανάγκη να δώσει λόγο ο Πρωθυπουργός». Σημειώνεται ότι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει εξαντλήσει αυτή τη δυνατότητα, που την είχε για μια φορά μέσα στο τρέχον κοινοβουλευτικό έτος.

Γ. Καρατζαφέρης
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε Ζαχόπουλου το θέμα σοβαρό, σημείωσε ότι θα συζητηθεί στη Βουλή σε βάθος ώστε να μη μείνει καμιά σκιά, αλλά υπογράμμισε ότι θεωρεί σοβαρότερα θέματα το Ασφαλιστικό και την ανεργία.

Θ. Ρουσόπουλος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση αν έχει κληθεί εκ νέου για κατάθεση στον ανακριτή ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιάννης Ανδριανός δήλωσε "δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Όχι".

Μετά από νέα ερώτηση απαντησε ότι εννοείται πως ο κ. Ανδριανός θα ανταποκριθεί αν του γίνει τέτοια πρόσκληση, ενώ παρέπεμψε σε χθεσινές του απαντήσεις σε ό,τι αφορά την ύπαρξη κι άλλων dvd που έχουν φτάσει στο Μαξίμου, το αν ο κ.Ανδριανός θα επικαλεστεί δημοσιογραφικό απόρρητο και σε μία πιθανή δεύτερη κατάθεσή του, το ποιος έκανε έρευνα από την οποία προκύπτει ότι δεν έχει γίνει κάποιο σφάλμα στο ΥΠ.ΠΟ, το αν ο κ. Ανδριανός στις 17.12 όταν ήρθε στα χέρια του το dvd ενημέρωσε το Μαξίμου ότι μ' αυτό το υλικό εκβιάζεται ο κ.Ζαχόπουλος και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε η επικοινωνία του κ.Ανδριανού με τον κ. Αγγέλου.

"Σε σεναριολογία δεν μπαίνω",απάντησε ερωτηθείς για τα όσα ακούγονται περί μυστικής συμφωνίας με τον δημοσιογράφο που έδωσε το dvd στο Μαξίμου, ενώ δήλωσε πως δεν είχε ζητήσει ο Μιχάλης Λιάπης την παραίτησή του κ. Ζαχόπουλου πριν την απόπειρα αυτοκτονίας.

Όσο για το αν ο κ. Γ. Ανδριανός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό πριν παραδώσει το dvd, o κ.Ρουσόπουλος δήλωσε πως ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού είναι ενήλικας, έχει εμπειρία στη ζωή και θέση στην κοινωνία και έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει.

"Σ'αυτή την κυβέρνηση τα στελέχη που διακρίνονται για το ήθος τους και σέβονται τον εαυτό τους δεν χρειάζεται να πάρουν άδεια για να κάνουν κάτι νόμιμο. Κι αυτό το έχει εμπνεύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός",τόνισε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι λόγος για την φθορά της είναι η υπόθεση Ζαχόπουλου ή μία σειρά από θέματα που ανέφερε στην ερώτησή του ο δημοσιογράφος,ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως τα περί πληθωρισμού και ακρίβειας είναι ακριβή και πραγματικά, αλλά για τα υπόλοιπα έκανε λόγο για διαφορετική σχολή σκέψης που δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Σε ό,τι αφορά μέτρηση που δείχνει ότι η κοινή γνώμη εκτιμά πως δεν πρόκειται για ροζ ιστορία και πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί το όνομα του δημοσιογράφου που έδωσε το dvd, ο εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά είπε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία και ότι ο ίδιος σέβεται κάθε άποψη. Επιπλέον είπε ότι δεν θα μπει στην ανακριτική διαδικασία και ότι γνωρίζουν αυτοί που έχουν την ευθύνη της βιντεοσκόπησης σε ποιους έχουν δώσει το dvd ή άλλο παρόμοιο υλικό.

Κληθείς να τοποθετηθεί στα όσα δήλωσε ο κ. Πέτρος Ταττούλης είπε ότι δεν έχει υπόψη του παράνομες συμβάσεις ή κάτι παράνομο, ενώ απάντησε μονολεκτικά "όχι", όταν ρωτήθηκε αν είναι κατά κάποιο τρόπο επιχείρηση συμψηφισμού η πρόταση των βουλευτών της ΝΔ να γίνει έρευνα στο ΥΠ.ΠΟ από το '96 και μετά.

Σε ερώτηση για τα κτίρια της Κολούμπια και για το λόγο που δεν περίμενε το ΥΠ.ΠΟ την απόφαση του ΣτΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στην περιοχή υπήρχαν 9 κτίρια, εκ των οποίων το ένα ήταν του '35 και τα υπόλοιπα κτίστηκαν γύρω στο 1965-1970. Πρόσθεσε πως για το παλαιό, που ήταν κι η πύλη της εταιρείας, η γνωμοδότηση ήταν ότι πρόκειται για διατηρητέο και έτσι να μην κατεδαφιστεί, ενώ για τα υπόλοιπα να γκρεμιστούν. Διευκρίνισε ότι αυτή είναι μια συνοπτική απάντηση και παρέπεμψε για λεπτομέρειες στο ΥΠ.ΠΟ.

Όσο για το πώς εκτιμά το γεγονός ότι ουδείς υπουργός θέλει να κάνει την παραμικρή δήλωση ή συζήτηση για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως είναι πολύ πιθανό και προφανές ότι το θέμα έχει καλυφθεί από τις δηλώσεις άλλων υπουργών, αλλά και του ίδιου.

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το δημοσιογραφικό απόρρητο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στη σημερινή του συνεδρίαση ασχολήθηκε και με θέματα δεοντολογίας με αφορμή την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών για την υπόθεση Ζαχόπουλου και τις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου.

Το Δ.Σ. της Ενώσεως δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για την υπεράσπιση του δημοσιογραφικού απορρήτου, όπως αυτό κατοχυρώνεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας και το Καταστατικό.

Είναι αυτονόητο ότι το δημοσιογραφικό απόρρητο δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την κάλυψη παράνομων ενεργειών και παραλείψεων.

Ανάμεσα στο δικαίωμα και την υποχρέωση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που ισχύει με βάση το εθιμικό δίκαιο, ο δημοσιογράφος απέναντι σε υπέρτατα αγαθά και αρχές, οφείλει να κρίνει και να σταθμίσει αυτά και να πράττει κατά συνείδηση.

Το μείζον πολιτικό θέμα που έχει δημιουργηθεί δεν θα επιτρέψουμε να μετακυληθεί στις πλάτες των δημοσιογράφων, όπως αυτό επιχειρείται τις τελευταίες μέρες.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση του κ. Θ. Ρουσόπουλου και επισημαίνει, ότι πολύ αργά θυμήθηκε να παραδίδει μαθήματα Δεοντολογίας.

e-tipos.

           

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1059&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote