Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ιράν και ΗΠΑ έφθασαν στο χείλος θερμού επεισοδίου
Ιράν και ΗΠΑ έφθασαν στο χείλος θερμού επεισοδίου Εκτύπωση E-mail
08.01.08

Ενα περίεργο επεισόδιο στα στενά του Ορμούζ, στον Περσικό Κόλπο, μέσω των οποίων διέρχεται καθημερινά πολύ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, εκτόξευσε στα ύψη τις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού και αναζωπύρωσε τους φόβους για στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστήριξε χθες ότι τα χαράματα της Κυριακής (γύρω στις 4 π.μ. τοπική ώρα), πέντε ιρανικά ταχύπλοα προσέγγισαν με επιθετικές διαθέσεις τρία σκάφη του αμερικανικού, πολεμικού ναυτικού, απειλώντας ότι θα τα ανατινάξουν. Σύμφωνα με Αμερικανούς, στρατιωτικούς αξιωματούχους, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, οι δύο χώρες έφτασαν στο χείλος θερμού επεισοδίου, καθώς ένα από τα ιρανικά σκάφη έστειλε απειλητικό σήμα- «Ερχόμαστε! Θα εκραγείτε σε δύο λεπτά!»- και ένας Αμερικανός πλοίαρχος ήταν έτοιμος να δώσει διαταγή χρήσης πυρός, όταν οι Ιρανοί ανέκρουσαν πρύμνα και απομακρύνθηκαν.

Οι Ιρανοί επιχειρούν εκτόνωση

Ωστόσο, η ιρανική πλευρά προσπάθησε να αποδραματοποιήσει το επεισόδιο, χαρακτηρίζοντάς το «σύνηθες». Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μοχάμεντ Αλί Χοσεϊνί, δήλωσε ότι επρόκειτο για κάτι «ανάλογο με προηγούμενες περιπτώσεις» και ότι η όποια ένταση διαλύθηκε όταν τα σκάφη των δύο πλευρών προέβησαν σε αμοιβαίες αναγνωρίσεις, με τη συνήθη διαδικασία.

Οι καταγγελίες της Ουάσιγκτον παραπέμπουν συνειρμικά στην ανατίναξη του αμερικανικού αντιτορπιλικού Cole στο λιμάνι του Αντεν από την Αλ Κάιντα, τον Οκτώβριο του 2000. Οι ίδιοι, ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι τα ιρανικά ταχύπλοα ανήκουν στο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι κατηγορούνται από την Ουάσιγκτον για διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και για ενίσχυση της τρομοκρατίας. Τον περασμένο Μάρτιο, το ιρανικό ναυτικό αιχμαλώτισε 15 Βρετανούς ναύτες και πεζοναύτες στον Περσικό Κόλπο, κατηγορώντας τους ότι είχαν παραβιάσει τα ιρανικά χωρικά ύδατα και τους απελευθέρωσε αργότερα, «σε ένδειξη καλής θέλησης», αφού το επεισόδιο είχε πυροδοτήσει σοβαρή διπλωματική κρίση.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν Μακόρμακ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θα αντιμετωπίσουν» το Ιράν εάν επιχειρήσει να βλάψει την Αμερική ή τους συμμάχους της. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου κάλεσε τους Ιρανούς «να απόσχουν από προκλητικές πράξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρά επεισόδια στο μέλλον».

Το παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο και τα φραστικά «πυρά» που εκτόξευσε η Ουάσιγκτον, εκτίναξαν προσωρινά την τιμή του αργού πετρελαίου στα 98,40 δολάρια το βαρέλι. Στο πολιτικό επίπεδο, επανήλθαν οι φόβοι για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χθες ότι ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, θα επισκεφθεί την ερχόμενη Παρασκευή την Τεχεράνη, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί πρόοδος στο πρόβλημα γύρω από το ιρανικό, πυρηνικό πρόγραμμα. Στις 30 Δεκεμβρίου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε λειτουργία τον πρώτο ατομικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γύρω στα μέσα του 2008.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1058&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote