Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πίστωση χρόνου στον Κάμερον αλλά χωρίς διαπραγματεύσεις δίνουν οι 27 της ΕΕ
Πίστωση χρόνου στον Κάμερον αλλά χωρίς διαπραγματεύσεις δίνουν οι 27 της ΕΕ Εκτύπωση E-mail
29.06.16

Πίστωση χρόνου στον Κάμερον αλλά χωρίς διαπραγματεύσεις δίνουν οι 27 της ΕΕ Μια μικρή πίστωση χρόνου ως προς τον χρόνο ενεργοποίησης της διαδικασίας για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, μετά το ιστορικό δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης, φαίνεται πως κέρδισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον, που έχει ήδη ανακοινώσει την παραίτησή του, δήλωσε απόψε μετά το πέρας του δείπνου εργασίας των 28 ηγετών της ΕΕ ότι δεν θα είναι αυτός που θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας για αποχώρηση αλλά ο διάδοχός του.

Από τις δηλώσεις ηγετών και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των επικεφαλής των θεσμών τις προηγούμενες ώρες και μέρες για άμεση εκκίνηση της διαδικασίας φαίνεται πως είναι πιο διαλλακτικοί τώρα ως προς τον χρόνο αλλά σε κάθε περίπτωση επιμένουν πως στο μεταξύ δεν θα υπάρξουν συζητήσεις.

Στη σκληρή γραμμή για άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας επέμεινε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ λίγο πιο διαλλακτικός ως προς τον χρόνο εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως είπε ο Τουσκ οι ηγέτες εκτίμησαν ότι η κατάσταση απαιτεί ψυχραιμία μετά τη ψήφο για Brexit πριν γίνουν τα επόμενα βήματα.«Οι ηγέτες κατάλαβαν ότι κάποιος χρόνος χρειάζεται για να κατακάτσει η σκόνη».Όπως είπε ο Ντ. Κάμερον θα πάρει ένα «ξεκάθαρο» μήνυμα μαζί του, ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του το «συντομότερο δυνατό». Επίσης, αναφερόμενος στην παρουσίαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit, ο Τουσκ σημείωσε πως θα είναι «σημαντικές» για τη Βρετανία με ενδεχόμενη επίδραση και στην παγκόσμια οικονομία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πάντως πως οι συνέπειες θα είναι μικρότερες από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι: «θέλουμε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 το συντομότερο δυνατό», σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.«Δεν καταλαβαίνω πως κάποιος που υποστηρίζει μια έξοδο, δεν έχει σχέδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, προειδοποίησε πως η διαδικασία «δεν θα πάρει μήνες», καθώς εάν ο νέος πρωθυπουργός είναι από το στρατόπεδο του Bremain θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία σε δύο βδομάδες και εάν είναι από το Brexit την επόμενη μέρα.

Περιέγραψε πάντως ως «ειλικρινή και ανοιχτό» τον διάλογο που είχαν οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου αλλά σχολίασε πως «όταν για χρόνια λες ότι κάτι δεν πάει καλά με την Ένωση, δεν μπορεί να σε εκπλήσσει που οι ψηφοφόροι σε πιστεύουν».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός θα αποφασίσει για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Ε.Ε., για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει σαφήνεια στις σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.

Σαφήνεια ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ζήτησε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του δείπνου εργασίας.

«Ο κ. Κάμερον είπε ότι θα χρειαστεί κάποιο χρόνο μέχρι να οριστεί  ο επόμενος πρωθυπουργός από το κόμμα των Εργατικών», ανέφερε ο Ολάντ και πρόσθεσε ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον απερχόμενο βρετανό πρωθυπουργό ότι «το αργότερο 9 Σεπτεμβρίου θα γίνει η διαδοχή του».

«Κατανοούμε ότι ο Κάμερον δεν μπορεί ο ίδιος να δεσμευτεί για να εκκινήσει τις διαδικασίες γιατί θα παραμείνει στον θώκο για ένα μεταβατικό διάστημα» αλλά «ταυτόχρονα στο μεσοδιάστημα δεν μπορούμε να έχουμε συζητήσεις» επισήμανε. «Όχι πιο πριν» δήλωσε κατηγορηματικά ο Ολάντ ως προς τις διαπραγματεύσεις εξόδου.

«Εμείς χρειαζόμαστε σαφήνεια και βεβαιότητα» είπε και τόνισε ότι χρειάζεται «σαφήνεια επί του γεγονότος ότι πρέπει να πάμε γρήγορα για την ενεργοποίηση του άρθρου 50».

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι δεν διαβλέπει καμία πιθανότητα να αλλάξει γνώμη η Βρετανία μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δηλώσεις της στο τέλος της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής η Μέρκελ περιέγραψε τις συνομιλίες με τον απερχόμενο βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ως «σοβαρές» αλλά «φιλικές».

Πρόσθεσε ότι δεν ήταν η στιγμή για θλίψη ή θυμό, αλλά ότι η Ευρώπη πρέπει απλώς να αναζητήσει λύση στην κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη τώρα.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η ΕΕ των 27 είναι αλληλέγγυα και δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αμφιβολία επί τούτου», υπογράμμισε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να δούμε τα επόμενα βήματα και τι ακριβώς θα κάνουμε μελλοντικά».

Τέλος, ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε «απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένονται «χρονοβόρες» πρέπει να διεξαχθούν σε «φιλικό κλίμα». Επίσης, ανέφερε πως αύριο οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την επόμενη ημέρα της

Ευρώπης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση με το Λονδίνο, αλλά και σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και σε άλλες χώρες. «Η ευρωπαϊκή συνεργασία πρέπει να δίνει συγκεκριμένα και σημαντικά αποτελέσματα, να δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες» επισήμανε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10563&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote