Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σοκ, μούδιασμα και αβεβαιότητα
Σοκ, μούδιασμα και αβεβαιότητα Εκτύπωση E-mail
25.06.16

Σοκ, μούδιασμα και αβεβαιότητα Χαρακίρι ή νηφάλια απόφαση να πάρουν πίσω τον έλεγχο της χώρας τους; Μερικές μόλις ώρες μετά το ιστορικό δημοψήφισμα της Βρετανίας και την απόφαση του λαού της να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αναλύσεις για την επόμενη μέρα δίνουν και παίρνουν.

Την Πέμπτη, η Βρετανία αποφάσισε να γράψει ιστορία και να γίνει η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από μια παρατεταμένη και κατά καιρούς έντονη καμπάνια για το δημοψήφισμα, οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ε.Ε., προκαλώντας «σοκ» στις παγκόσμιες αγορές. 

Παρά τις διάφορες εικασίες, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η απόφαση αυτή ήταν ένα βήμα στο κενό και ότι δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν οι συνέπειές ενός Brexit για την οικονομία της Γηραιάς Αλβιώνας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να φέρει «κλυδωνισμούς» στην πολιτική σκηνή της χώρας, με πολιτικούς αναλυτές να ανησυχούν ότι η απόφασή του αυτή θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες κάλπες.

Όμως η φημολογία για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία του κόμματός του δεν έχει αυτή τη στιγμή σημασία.
 

Και αυτό, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζεται πιο διχασμένο από ποτέ. Η Σκοτία και η Ιρλανδία έχουν ήδη σπεύσει να διαχωρίσουν τη θέση τους από το δημοψήφισμα, δηλώνοντας θέλουν να παραμείνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Διαχωρίζουν τη θέση τους Σκοτία και Ιρλανδία


«Η Σκοτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, μετά την ψήφο των Σκoτζέζων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη Βρετανία.

«Η ψηφοφορία εδώ καθιστά σαφές ότι οι Σκοτζέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε η Στέρτζον. «Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Σκοτία μίλησε και μίλησε αποφασιστικά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της, ενώ τόνισε πως η επιλογή της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία βρίσκεται «στο τραπέζι».

Αποτελεί «δημοκρατική επιταγή» η βρετανική κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, δήλωσε εξάλλου σήμερα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες.

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τώρα δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί τις απόψεις του Βορρά σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πράγματι πιστεύω ότι αποτελεί μια δημοκρατική επιταγή να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τα σύνορα», δήλωσε ο ΜακΓκίνες του Σιν Φέιν στο ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.


Ιδιαίτερα ενοχλημένοι εμφανίζονται και οι Λονδρέζοι, που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να φανταστούν την πόλη τους εκτός Ευρώπης και υπογράφουν διαδικτυακά ψηφίσματα για να… ανεξαρτητοποιηθούν! Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, όμως, είναι ότι ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου ανησυχεί τόσο πολύ για το μέλλον της μητρόπολης, που ζήτησε να είναι μέλος της ομάδας που θα διαπραγματευτεί την έξοδο της χώρας από την Ένωση.
 
Τα σενάρια

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εικασίες για τη σχέση που θα επιλέξει να αναπτύξει η Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο διάστημα. Θα προσπαθήσει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Νορβηγίας, που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο αλλά όχι στην Ε.Ε.; Με αυτό τον τρόπο, οι οικονομικές επιπτώσεις στο Βρετανικό εμπόριο θα πληγούν λιγότερο αλλά η Γηραιά Αλβιώνα θα πρέπει να συμμετέχει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και να δεχτεί την νομοθεσία των Βρυξελλών.

Ή μήπως θα προτιμήσει το μοντέλο της Ελβετίας, που βασίζεται σε διμερείς συμφωνίας με κράτη-μέλη της Ε.Ε για να έχει πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά; Αυτή η λύση πιθανώς να μην είναι η καλύτερη για την Βρετανία, καθώς η Ελβετία δέχεται την ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων από άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης. 

Η «έμπνευση» μπορεί να έρθει ακόμα και από τον Καναδά, μια χώρα που έχει δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη οικονομική και εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. που της επιτρέπει μερική πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

«Χρυσή» ευκαιρία για την Ευρώπη;


Η βρετανική εφημερίδα Financial Times αναφέρει ότι η πραγματικότητα για την Ευρώπη έχει πλέον αλλάξει. «Η Βρετανία πήρε την απόφασή της και τώρα οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να κάνει το ίδιο. Και ενώ η ενόχλησή τους με τους Ευρωπαίους πολιτικούς είναι έντονη, η χρυσή ευκαιρία του Brexit είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν το Παρίσι και το Βερολίνο για να μετατρέψουν μια κρίση σε ευκαιρία –και μάλιστα, χωρίς να ανησυχούν ότι θα αποξενώσουν το Λονδίνο» εξηγεί η εφημερίδα.

Υπογραμμίζει, όμως, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Ευρώπη πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές. «Οι πολίτες και οι αγορές χρειάζονται ένα λόγο για να πιστέψουν ότι ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης δεν θα καταρρεύσει. Οι επενδυτές δοκιμάζουν το ευρώ. Σε περίπτωση που η Ε.Ε δείξει αδυναμία τώρα, τότε η νότιες περιοχές της Ευρώπης θα πληγούν –πάλι. Αυτή δεν είναι μια δουλειά που μπορεί να κάνει ολομόναχη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10552&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote