Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Όχι» Μητσοτάκη σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο
«Όχι» Μητσοτάκη σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο Εκτύπωση E-mail
24.06.16

«Όχι» Μητσοτάκη σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο Αντιρρήσεις για τη χρονική συγκυρία της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην «ατζέντα» των συζητήσεων των δύο πολιτικών βρέθηκαν σήμερα ο εκλογικός νόμος αλλά και η συνταγματική αναθεώρηση.

Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο «γαλάζιος» αρχηγός δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού βίου με μεγάλο ενδιαφέρον.

«Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η λειτουργία του Κοινοβουλίου, και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου» είπε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι τώρα υπάρχει ευκαιρία να αναπτυχθεί συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. «Καλό είναι να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις, όπως για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το σημείο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε στον πρωθυπουργό ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συζήτησης είχε θίξει το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος και ότι έχουν κατατεθεί και σχετικές προτάσεις. «Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία, γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα με νηφαλιότητα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις κάτι το οποίο, όπως είπε, υπηρετεί ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι μια συνολική εκτίμηση ως προς την δυναμική της πρότασης για απλή αναλογική θα είναι δυνατή αύριο μετά από την ολοκλήρωση του κύκλου διερευνητικών συνομιλιών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν ειλικρινείς, παρά τις όποιες διαφωνίες εκφράστηκαν από πλευράς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Μάλιστα, τονίζουν ότι ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής παρατηρούνται και συγκλίσεις.

Από την πλευρά τους, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας τόνιζαν ότι είναι προφανές ότι η κυβέρνηση εν μέσω φοροκαταιγίδας και μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων «προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο». Και αυτό, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, επειδή συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε «απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων».

«Κινείται με ιδιοτελή τακτικισμό, για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που δύο φορές χρησιμοποίησε για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρκετά προβλήματα έχει η χώρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και την ακυβερνησία από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης» τόνισαν οι εν λόγω πηγές, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι τα δύο ζητήματα που συζητά η ΝΔ για τον εκλογικό νόμο είναι η ψήφος των ομογενών και η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Τα πέντε επίμαχα ζητήματα της αλλαγής του εκλογικού νόμου

Με βάση τις μέχρι τώρα συζητήσεις του πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς, η ατζέντα με τα επίμαχα ζητήματα της αλλαγής του εκλογικού νόμου διαρθρώνεται σε πέντε βασικά κεφάλαια.

Τα κεφάλαια αυτά αφορούν

1. στο μπόνους των εδρών
2. στο όριο του 3% για να μπορεί ένα κόμμα να μπει στη Βουλή
3. στο δικαίωμα ψήφου στα 17
4. στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών
5. στην ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού

Σύμφωνα με πηγές, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χαρτογραφήσει και να διερευνήσει πού διαμορφώνεται συναίνεση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς χαρακτηρίζονται κυρίως διερευνητικού χαρακτήρα.

Ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζεται αύριο με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Την ίδια ώρα ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές και η επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την συνταγματική αναθεώρηση, η εικόνα που φαίνεται να διαμορφώνει η κυβέρνηση είναι πως τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν να ανοίξουν κεφάλαια της συνταγματικής αναθεώρησης με ευρεία πλειοψηφία. Και ο ίδιος άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ότι η ΝΔ έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου και να τεθούν τα ζητήματα αυτά στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10549&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 24.06.16 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων