Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η τελευταία «μάχη» πριν το δημοψήφισμα
Η τελευταία «μάχη» πριν το δημοψήφισμα Εκτύπωση E-mail
22.06.16

Η τελευταία «μάχη» πριν το δημοψήφισμα  Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη το μεγάλο ντιμπέιτ των δύο «στρατοπέδων» του βρετανικού δημοψηφίσματος στο Wembley, με τους παρευρισκόμενους πολιτικούς να λογομαχούν έντονα για το καυτό ζήτημα της παραμονής ή της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δημοσιογράφοι του ΒΒC απηύθυναν ερωτήματα στις δύο ομάδες –αυτούς που τάσσονται υπέρ του «Leave» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και αυτούς που στηρίζουν «Remain» με επικεφαλής τον νυν δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσα Σαντίκ Καν.

Το ντιμπέιτ αυτό πραγματοποιήθηκε live μπροστά σε 6.000 θεατές στο Wembley, μόλις δύο ημέρες πριν τις κάλπες.

«Λένε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Εμείς λέμε ότι μπορούμε. Λένε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή και πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι στις Βρυξέλλες. Εμείς λέμε ότι υποτιμούν τί μπορεί να καταφέρει αυτή η χώρα» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, στο κλείσιμο του ντιμπέιτ.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της παραμονής, η Ρουθ Ντέιβιντσον δήλωσε: «Ξέρω ότι η Ε.Ε. δεν είναι τέλεια αλλά τα οφέλη υπερκαλύπτουν τα σφάλματα. Η Βρετανία που γνωρίζω εγώ, η Βρετανία που εγώ αγαπώ συνεργάζεται με τους φίλους και τους γείτονές της δεν τους γυρνάει την πλάτη».

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου τόνισε παράλληλα ότι σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., θα έχει τη δυνατότητα ελέγχει και πάλι τα σύνορά της, να εξοικονομήσει χρήματα και να θέσει τους δικούς της όρους στο εμπόριο. «Και αν ψηφίσουμε να πάρουμε και πάλι τον έλεγχο, πιστεύω ότι αυτή η Πέμπτη μπορεί να γίνει η ημέρα ανεξαρτησίας μας» ολοκλήρωσε λέγοντας ο κ. Τζόνσον. Σε αυτό το σημείο, οι υποστηρικτές του Brexit στο κοινό σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και χειροκρότησαν τον Μπόρις Τζόνσον.

Κατά τη διάρκεια της τελικής επιχειρηματολογίας της, η κ. Ντέιβιντσον υπογράμμισε παράλληλα ότι το στρατόπεδο των Bremain αρνείται να αγνοήσει τους ειδικούς, τους οικονομολόγους, τους επιστήμονες, τις επιχειρήσεις, τις εμπορικές ενώσεις, τους επαγγελματίες υγείας και όλους όσους επιμένουν ότι το μέλλον της Βρετανίας είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οικονομία, μετανάστευση και η θέση της Βρετανίας στον κόσμο

Οι δημοσιογράφοι είχαν χωρίσει τις ερωτήσεις σε τρεις κατηγορίες: Οικονομία, μετανάστευση και η θέση της Βρετανίας στον κόσμο.

Οι πρώτες διαφωνίες μεταξύ των δύο στρατοπέδων ήρθαν μόλις η συζήτηση έφτασε στο ζήτημα του εμπορίου και της οικονομίας, με τα δύο στρατόπεδα να ανταλλάσουν «πυρά». Ο κ. Καν κατηγόρησε τον προκάτοχό του Μπόρις Τζόνσον ότι αλλάζει συχνά γνώμη για τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις επιχειρήσεις.

«Το Remain συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα προς τα κάτω» απάντησε αμέσως ο Μπόρις Τζόνσον, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε τροχοπέδη στις εμπορικές συναλλαγές της Βρετανίας με άλλες χώρες του κόσμου. Τα πνεύματα οξύνθηκαν αρκετές φορές μετά από αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν ο κ. Καν κατηγόρησε το στρατόπεδο του «Leave» ότι έχει ξεκινήσει «επιχείρηση μίσος». Η γκάμα των ερωτημάτων του ντιμπέιτ ήταν διευρυμένη ενώ συζητήθηκε ακόμη και η τουρκική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έκκληση Κάμερον

Νωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απήυθυνε έκκληση στο λαό να ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ένωση.

Σε διάγγελμά του έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνιγνκ Στριτ, ο κ. Κάμερον σημείωσε ότι μια έξοδος από την Ε.Ε. είναι μη αναστρέψιμη. Κάλεσε δε τους μεγαλύτερους ψηφοφόρους της χώρας να σκεφτούν τις μελλοντικές γενιές. «Το μέλλον της χώρας εξαρτάται από την απόφαση που θα λάβετε αλλά την Πέμπτη κάθε ψηφοφόρος θα είναι μόνος του πίσω από το παραβάν.

Λίγη ώρα αργότερα, δημοσιεύτηκε συνέντευξη του Βρετανού πρωθυπουργού στους Financial Times, στην οποία ο κ. Κάμερον παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα είναι «αμφίρροπο» και κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς μπορεί να συμβεί.

Προέβλεψε μάλιστα ότι θα υπάρξει ένα «μέρισμα παραμονής», με τις επενδύσεις να εκτινάσσονται σε περίπτωση που η χώρα ψηφίσει υπέρ της παραμονής του Brexit. Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι έχει λάβει επιστολή υπογεγραμμένη από 1.200 διευθυντές επιχειρήσεων, οι οποίοι ανησυχούν ότι ένα ενδεχόμενο Brexit θα θέσει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας. Τόνισε, όμως, ότι ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν είχαν πάρει θέση τις περασμένες εβδομάδες.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10545&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote