Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αέρας «αλλαγής» φύσηξε από την Αϊόβα
Αέρας «αλλαγής» φύσηξε από την Αϊόβα Εκτύπωση E-mail
07.01.08
Η Χίλαρι Κλίντον, με τη συχνή επίκληση της «εμπειρίας» της στην πολιτική, ήρθε τρίτη και... τρέχει τώρα για την αυριανή αναμέτρηση στο Νιου Χάμσαϊρ.

Η Αϊόβα δεν βγάζει υποψήφιο πρόεδρο. Δίνει όμως μια σημαντική ώθηση σε όποιον υποψήφιο «πάρει κεφάλι». Σε αυτήν την αναμέτρηση, ένα βαρύ αποτέλεσμα είναι ότι επλήγη η παράσταση νίκης της Χίλαρι Κλίντον. Και αύριο καλείται να την... ανατάξει. Ηδη, όμως, οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν για Κλίντον και Ομπάμα μάχη στήθος με στήθος και τον Τζον Εντουαρντς, που στην Αϊόβα επικράτησε της Χίλαρι, τρίτο σε απόσταση. Το CNN/WMUR δίνει στους δύο πρώτους 33%, η εφημερίδα του Νιου Χάμσαϊρ φέρει τον Ομπάμα να προηγείται 34% έναντι 33%, αλλά η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου American Research Group δείχνει τη Χίλαρι να βουτά στο 26% έναντι 38% του μαύρου 46χρονου υποψηφίου.

Ρεκόρ Ομπάμα

Στην Αϊόβα, τον Ομπάμα ευνόησε η συμμετοχή-ρεκόρ στις συνελεύσεις (239.000 πολίτες, 124.000 περισσότεροι από εκείνους της τελευταίας αναμέτρησης). Ουσιαστικά αποδείχτηκε ότι έχει έρεισμα σε όλους εκείνους που μετέχουν στις συνελεύσεις για πρώτη φορά και στους ανεξάρτητους. Πήρε επίσης πολλές ψήφους από τα άτομα κάτω των 25 ετών και κέρδισε την πλειονότητα των γυναικών ψηφοφόρων. Ο Εντουαρντς εξέπληξε επικρατώντας της Κλίντον και τώρα, με ενισχυμένη την αυτοπεποίθησή του, πάει στην αναμέτρηση του Νιου Χάμσαϊρ ως «ο υποψήφιος του λαού», κατά δήλωσή του. Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της Αϊόβα, οι δύο επίδοξοι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών, γερουσιαστές Τζο Μπάιντεν και Κρις Ντοντ, εγκατέλειψαν.

«Βάπτισμα» Χάκαμπι

Ο Ομπάμα κέρδισε ως ενσαρκωτής της ελπίδας για την αλλαγή. Περίπου έτσι ήταν τα πράγματα και για το Ρεπουμπλικανό Μάικ Χάκαμπι, που πάντως είχε και τη συντριπτική πλειονότητα των βαπτιστών μαζί του. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ, αν και ξόδεψε πολλά εκατομμύρια δολάρια, στην Αϊόβα ήρθε δεύτερος. Μια μικρή παρηγοριά γι' αυτόν ήρθε από την Πολιτεία του Γουαϊόμινγκ, όπου σε αντίστοιχες συνελεύσεις το Σάββατο επικράτησε και πήρε 8 από τους 12 εκλέκτορες που τελικά θα επιλέξουν τον υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών. Ο πρώην γερουσιαστής Φρεντ Τόμσον πήρε τρεις και ο Ντάνκαν Χάντερ από την Καλιφόρνια έναν. Ο έτερος ισχυρός υποψήφιος για το χρίσμα, πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, δεν έδωσε σημασία σε Αϊόβα και Γουαϊόμινγκ. Προτίμησε να επικεντρωθεί στις μεγάλες Πολιτείες. «Προηγούμαστε σε 16-18 Πολιτείες από τις 29, όπου θα γίνουν αναμετρήσεις», ήταν το σχόλιό του μετά το αποτέλεσμα της Αϊόβα.

Οι πιο κρίσιμες αναμετρήσεις θα γίνουν στις 5 Φεβρουαρίου, κατά τη λεγόμενη «υπέρ-Τρίτη», σε 20 Πολιτείες.

enet


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1052&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote