Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ψάχνουν τον μίτο στον λαβύρινθο της Κεντροαριστεράς
Ψάχνουν τον μίτο στον λαβύρινθο της Κεντροαριστεράς Εκτύπωση E-mail
06.06.16

Στέφανος Τζουμάκας, Αννα Διαμαντοπούλου, Σπύρος Λυκούδης και Γιάννης Ραγκούσης είναι μερικά από τα στελέχη που κινητοποιήθηκαν στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Εικόνα... Βαβέλ εξακολουθεί να παρουσιάζει η Κεντροαριστερά, παρά τις ζυμώσεις, τους ανοιχτούς διαλόγους, τις συζητήσεις, ουσιαστικές και μη, που γίνονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο. Πέρασαν σχεδόν έξι χρόνια από τότε.

Η είσοδος της χώρας στο Μνημόνιο το 2010 άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, ο οποίος προκάλεσε τον κατακερματισμό του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη που ορκίζονταν στο όνομα της Κεντροαριστεράς σκορπίστηκαν στους πέντε ανέμους. Τα χρόνια που ακολούθησαν, διεργασίες, συζητήσεις και επιστολές δίνουν και παίρνουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και δη στον συγκεκριμένο ιδεολογικοπολιτικό χώρο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η δημιουργία κομμάτων και κινήσεων διαδέχονται το ένα το άλλο καθόλη τη διάρκεια αυτών των ετών, η Κεντροαριστερά εξακολουθεί να εμφανίζει εικόνα «Βαβέλ».

Με πρόθυμους και απρόθυμους, προβληματισμένους ή απλούς παρατηρητές, άλλους με απλό ενδιαφέρον και κάποιους καιροσκόπους που απλώς φιλοδοξούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Υπάρχουν βέβαια και οι νεόκοποι που δημιουργούν είτε κινήσεις πολιτών είτε προσπαθούν να στήσουν ένα κόμμα. Πάντως, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό που κάποιοι τουλάχιστον φιλοδοξούν: Να στηθεί «μια μεγάλη συμμαχία δυνάμεων του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου». Ετσι, έξι χρόνια μετά, κανείς δεν κατάφερε να ενώσει την Κεντροαριστερά.

Το πείραμα του Ευάγγελου Βενιζέλου με την «Ελιά» ναι μεν έδωσε ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του 2014, όπως ισχυρίζονταν τότε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ωστόσο δεν κατάφερε να «ριζώσει» εξαιτίας των ανυπέρβλητων εσωκομματικών προβλημάτων στη Χαριλάου Τρικούπη. Η διαμάχη βενιζελικών - παπανδρεϊκών αποδείχθηκε πιο δυνατή από την ανάγκη για ενιαία Κεντροαριστερά. Ως επιστέγασμα της έριδας ήρθε λίγους μήνες μετά, και εν όψει των εθνικών εκλογών, η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να δημιουργήσει δικό του κόμμα, το ΚΙΔΗΣΟ, με αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Κίνηση που θεωρείται έως σήμερα «casus belli» για την επιστροφή του.

Ακαρπη προσπάθεια
Μια άλλη απτή κίνηση ήρθε τον Ιανουάριο του 2016, αυτήν τη φορά από την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία απευθύνθηκε κυρίως προς το Ποτάμι αλλά και σε όλους όσοι είχαν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά έστειλε προσκλητήριο, ανοίγοντας έτσι μια πιο ουσιαστική συζήτηση για τη συγκρότηση ενιαίας Κεντροαριστεράς. Το επόμενο διάστημα ακολούθησαν πολλά πέρα-δώθε και έντονες διαβουλεύσεις ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τον Φεβρουάριο στο συνέδριο του κόμματός του πρότεινε να δημιουργηθεί «Κοινοβούλιο του Κέντρου», ενώ παράλληλα είχε να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις τόσο από την ΚΟ του όσο κυρίως από τα πολλά στελέχη του που προέρχονται από τη Δράση, τα οποία θα οδεύσουν πιθανότατα προς τη ΝΔ. Μετά κόπων και βασάνων κατάφεραν να φτιάξουν την Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν και πολύ καλά. Επειτα από πολλούς περισπασμούς και προς το παρόν τουλάχιστον, από την πλευρά του Σταύρου Θεοδωράκη, διαφαίνεται μια απροθυμία απέναντι στην πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά. Η επιλογή του επικεφαλής του Ποταμιού να επιλέξει να παραστεί στην εκδήλωση της «Δράσης» και όχι στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ΣΕΦ, όπως ισχυρίζονται οι «κακές γλώσσες», δείχνει την απροθυμία του να συμμετάσχει ουσιαστικά στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί ενιαίας Κεντροαριστεράς. Μάλιστα οι «άσπονδοι φίλοι» τού καταλογίζουν ότι ο ίδιος επιθυμεί πρωταγωνιστικό ρόλο για τον εαυτό του, ενώ άλλοι λένε ότι βολεύεται ακόμη και με ένα μικρότερο Ποτάμι, αρκεί να είναι επικεφαλής του. Δεν είναι όμως μόνο δύο οι παίκτες στο έργο «Ενωμένη Κεντροαριστερά», με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποτελεί τον βασικό κορμό και το Ποτάμι τον δεύτερο πόλο. Ζωτικό χώρο διεκδικούν μια σειρά ακόμη ομάδες, κινήσεις και παρέες.

Πρωτοβουλίες
Ετσι τον δικό του χώρο διεκδικεί ο δημιουργός της «Επόμενης Ελλάδας», Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος μέχρι στιγμής παραμένει παρατηρητής των ζυμώσεων που γίνονται στην Κεντροαριστερά. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει στις 8 Ιουνίου, όπως δηλώνει ο ίδιος, θα δώσει το στίγμα του. Εκεί θα παρουσιάσει «το σχέδιο εθνικής ανάταξης - Δέκα ανατρεπτικές αλλαγές για να πάμε στην επόμενη Ελλάδα». Η «Εκκίνηση - Ελληνες Δημοκράτες», της οποίας ηγείται ο Παντελής Οικονόμου, δηλώνει έτοιμη να κατέλθει στις εκλογές -όποτε κι αν γίνουν-, ενώ είναι ανοιχτή σε συζητήσεις με άλλα κόμματα και κινήσεις.

Από την άλλη οι «ΜΕΤΑρρυθμιστές», μια πολιτική κίνηση η οποία ιδρύθηκε από τον Σπύρο Λυκούδη, που προέρχεται από τη διαλυμένη ΔΗΜΑΡ και είναι βουλευτής του Ποταμιού. Είναι ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές και όπως δηλώνει ο ίδιος, «θα κάνω τα πάντα για να πάρει σάρκα και οστά η ενιαία Κεντροαριστερά». Υπάρχει όμως και η κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», που ενσωματώθηκε στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ο ίδιος είναι βουλευτής. Το «Δίκτυο» της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, με τις κινήσεις της και δη με την παρουσία της στο συνέδριο της ΝΔ φαίνεται ότι στρέφει το «βλέμμα» της προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Η «Αριστερή Πρωτοβουλία» έμεινε ορφανή, καθώς ο ιδρυτής της, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, συγκεντρωσιάρχης του Ανδρέα Παπανδρέου, «έφυγε» μόλις λίγες ημέρες πριν αιφνιδιαστικά από τη ζωή. Πάντως είχε επαναδραστηριοποιηθεί στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου με το ΚΙΔΗΣΟ.

Πέρασε πολύς καιρός από τότε που ο Στέφανος Τζουμάκας έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε το «Σοσιαλιστικό Κόμμα». Πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν να λένε ότι «τα βήματά του ολοένα και προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο Π. Βλάχος είναι επικεφαλής στην κίνηση «Μπροστά» που δημιουργήθηκε το 2012. Στις τελευταίες εκλογές συνεργάστηκε με το Ποτάμι και συμμετέχει στην Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις. Ως χρυσή εφεδρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, που κάποιοι λένε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον προσφάτως αποχωρήσαντα από το Ποτάμι, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος επίσης θέλει να ανοίξει τα δικά του φτερά ως ηγέτης μιας πολιτικής κίνησης.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10496&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote