Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η συνεργασία με τη Ρωσία - Πούτιν: Απειλή η αντιπυραυλική ασπίδα στη Ρου
Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η συνεργασία με τη Ρωσία - Πούτιν: Απειλή η αντιπυραυλική ασπίδα στη Ρου Εκτύπωση E-mail
28.05.16

Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η συνεργασία με τη Ρωσία - Πούτιν: Απειλή η αντιπυραυλική ασπίδα στη Ρουμανία Απειλές κατά των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν στη Ρουμανία εκτόξευσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμίρ Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρωθυπουργό μετά τη συνάντησή τους. Ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για μέτρα που θα λάβει η Μόσχα, σε περίπτωση που συνεχίσει το σχέδιο αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «όλοι είδαν τις δυνατότητες της Ρωσίας στη Συρία».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Πούτιν ως επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο πλευρών, τονίζοντας πως είναι στρατηγική η επιλογή της συνεργασίας με τη Ρωσία.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο αυτή η επιλογή είναι στρατηγικού χαρακτήρα.

«Αιχμή της συζήτησης μας ήταν η αξιοποίηση επενδύσεων στους τομείς μεταφορών, λιμένων, μεταλλευτικής βιομηχανίας, φαρμακοβιομηχανίας, τουρισμού και οι συμπράξεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα και σε άλλους τομείς», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    Στο πλαίσιο αυτό τονίσαμε τη σημασία των μνημονίων που υπεγράφησαν και τη συμφωνία διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Συζητήσαμε παράλληλα για την ενίσχυση των ροών τουριστών προς τη χώρα μας και την προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού, συνέχισε ο πρωθυπουργός, και σημείωσε πως «ο τουρισμός είναι ο κεντρικός πυλώνας της οικονομίας της Ελλάδας».

« Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας για λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του . Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕΜια λύση χωρίς στρατεύματα και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μιλώντας για τη Συρία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελληνιλή στήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την επίλυση του Συριακού με όρους που θα ενισχύουν τη δημοκρατία και τη συμφιλίωση.

Για την Ουκρανία, δε, εξέφρασε την ελληνική θέση υπέρ της εξασφάλισης της ειρήνης στη βάση εφαρμογής συμφωνιών του Μινσκ.

Ως προς τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός δεν απάντησε εάν η Ελλάδα θα ψηφίσει υπέρ ή κατά της παράτασής τους. Όμως όπως είπε «η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και είναι εξαιρετικά χρήσιμη τόσο για την ΕΕ όσο και για τη Ρωσία. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο με την Ρωσία και την Ευρώπη σε αντιπαλότητα. Η Ελλάδα παίζει συνδετικό ρόλο σε αυτή τη σχέση. Οι τοποθετήσεις μας το αναδεικνύουν αυτό. Λύση είναι ο διάλογος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.

Υπογράμμισε τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για ενδιαφέρον των Ρωσικών σιδηροδρόμων για συμμετοχή στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και σε άλλους τομείς πέραν των μεταφορών όπως η ενέργεια και ο τουρισμός. Όπως είπε, οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 700 εκατομμύρια ευρώ.

Για τον τουρισμό ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις κρατήσεις των Ρώσων τουριστών. «Αναμένεται 1 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα από την Ρωσία και αν επισπευσθεί το θέμα των θεωρήσεων ο αριθμός θα τριπλασιαστεί» πρόσθεσε.

«Η αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία επηρεάζει αρνητικά επειδή μονόπλευρα οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία για την αντιαεροπορική άμυνα» ξεκίνησε ο πρόεδρος της Ρωσίας και συνέχισε: «Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 λέμε τα ίδια. Κανείς δεν θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις μαζί μας, το μόνο που ακούμε είναι ότι τα σχέδια αυτά δεν είναι εναντίον της Ρωσίας και το μόνο που μας έλεγαν είναι ότι (σ.σ. τα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα) είναι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

«Τώρα δεν υπάρχει πυρηνική απειλή από το Ιράν αλλά οι εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία υπάρχουν» υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και συμπλήρωσε: «Τι είναι αυτό; Είναι ραντάρ και εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων».

Σε ερώτηση για το ρωσικό αεροσκάφος που έριξαν οι Τούρκοι, το ανεξάρτητο κουρδικό κράτος και τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε: «Ως προς το αεροσκάφος που συνετρίβη: οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν ενάντια στις τακτικές δυνάμεις, αλλά ενάντια σε εξτρεμιστές. Αν το ξέραμε ότι θα εμπλακούν τακτικές δυνάμεις, θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή. Πυροβόλησαν και τον πιλότο. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Δεν ακούσαμε εξηγήσεις, ούτε ετοιμότητα για αποζημίωση».

«Εμείς κάνουμε το παν για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε υψηλό επίπεδο. Ακόμη και τώρα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό. Δεν αρκεί η επιθυμία για αποκατάσταση των σχέσεων, πρέπει και να κάνεις κάτι. Ακόμη περιμένουμε. Ακόμη δεν υπάρχουν εξηγήσεις» προσέθεσε.

Αναφορικά με το Κουρδικό, είπε ότι η Ρωσία δεν ασχολείται και πως αυτό είναι θέμα του κουρδικού λαού.

www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10475&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote