Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Pause στο έργο της κυβέρνησης
Pause στο έργο της κυβέρνησης Εκτύπωση E-mail
07.01.08

Ο Κ. Καραμανλής σκόπευε το πρώτο εξάμηνο του 2008 να καθαρίσει όλα τα «αγκάθια» (Ασφαλιστικό, εκλογικός νόμος, πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, Ολυμπιακή, Σκοπιανό), ώστε μέχρι τέλη του έτους να έχουν «χωνευτεί» οι αντιδράσεις, κι ύστερα να είναι έτοιμος ακόμη και για εκλογές.

Τώρα, όμως, μετά τα απανωτά πλήγματα Μαγγίνα και Ζαχόπουλου, τη λαϊκή αντίδραση και τα αποτελέσματα των γκάλοπ, ο πρωθυπουργός αναγκάζεται σε αλλαγή πλεύσης: Θα κάνει εκπτώσεις σε όλα τα σχέδιά του.

*Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι η κυβερνητική ατζέντα ίσως παραμερίσει από την επικαιρότητα την υπόθεση Ζαχόπουλου:

*Την ερχόμενη Τρίτη έρχεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο νέος εκλογικός νόμος.

*Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός αναχωρεί για την Ινδία κι από την Κυριακή στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκεται η επίσκεψή του στην Αγκυρα στις 23-24 Ιανουαρίου.

*Στο ενδιάμεσο θα δοθούν στη δημοσιότητα προτάσεις για τις αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

*Παράλληλα, ο Γ. Αλογοσκούφης θα ενεργοποιηθεί ως επικεφαλής μιας νέας δημιουργικής επιτροπής (μετέχουν, επίσης, ο Δ. Αβραμόπουλος και η Φάνη Πετραλιά) για τον έλεγχο των δαπανών των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ.

*Εντός του Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν οι διυπουργικές επιτροπές για τις ΔΕΚΟ, το Δ' ΚΠΣ και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα τα οποία προωθούνται από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

*Τον Φεβρουάριο, τέλος, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει επανέναρξη της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που βέβαια δεν θα έχει καμία τύχη, λόγω της άρνησης του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στη διαδικασία.

*Στα μεγάλα και ανοιχτά θέματα, πάντως, η αρχική διάθεση της κυβέρνησης έχει αλλάξει:

*Στο Σκοπιανό, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξουμε σε συμβιβασική λύση. Αρα, πάμε για βέτο στις αρχές Απριλίου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα ικανοποιήσει μεν μεγάλο μέρος της νεοδημοκρατικής κοινής γνώμης, όμως θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

*Στο Ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μετά τα μέσα Φεβρουαρίου και θα είναι πιο «ελαστικό»: Ο αριθμός των ταμείων μένει ανοιχτός («σημασία έχει να είναι αιτιολογημένες οι ρυθμίσεις», λένε συνεργάτες της υπουργού), ενώ και οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συντάξεις των γυναικών θα είναι διαφορετικές. Αυτά, πάντως, σε καμία περίπωση δεν σημαίνουν ότι δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις, αφού οι λύσεις θα θίγουν ασφαλιστικά δικαιώματα.

*Στην υπόθεση της Ολυμπιακής, η εκτίμηση είναι ότι το «πρώτο σοκ» έχει απορροφηθεί. Ο στόχος είναι μέσω των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. η νέα εταιρεία να διατηρήσει το σήμα και κάποια παραλλαγή του «Ολυμπιακή». Επίσης, θα παρουσιαστεί σχέδιο όταν θα υπάρξει λύση για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους. Οπως όλα δείχνουν, πάντως, η νέα εταιρεία δεν θα είναι έτοιμη πριν από το φθινόπωρο.

*Στο επιτελείο του πρωθυπουργού γνωρίζουν ότι ο νέος χρόνος φέρνει σοβαρά τραύματα και μειωμένη αξιοπιστία, αν και προς το παρόν το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει τη δυσαρέσκεια. Εχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν, όμως, για το πόσο θα κρατήσει αυτό. Κάποιοι μάλιστα θυμούνται τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας Σημίτη, όταν παράλληλα με τη δίνη των προβλημάτων του ΠΑΣΟΚ, στη Νέα Δημοκρατία μαίνονταν οι εσωκομματικές μάχες και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ίδρυε το δικό του κόμμα. Οπως αποδείχθηκε, ωστόσο, ήταν η κάτω βόλτα του ΠΑΣΟΚ που έδωσε, τελικά, «αέρα νίκης» στη Νέα Δημοκρατία.


Πρώτα το DVD και μετά η παραίτηση

Πότε, τελικά, παραιτήθηκε ο Χρ. Ζαχόπουλος; Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της κυβέρνησης, το βράδυ της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου.

Η ιδιόχειρη επιστολή του, ωστόσο, φέρει ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου. Κι όμως: η παραίτησή του έγινε τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις 2.30 το μεσημέρι, δύο ώρες αφού παρελήφθη από τον σύμβουλο Γ. Ανδριανό το επίμαχο DVD!

*Εκείνη την ημέρα του τηλεφώνησε ο Γ. Αγγέλου (σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, εκλήθη στο μέγαρο Μαξίμου) και απαίτησε την παραίτησή του. Αμέσως ενημερώθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάπης, με τον οποίο το απόγευμα ήπιαν καφέ στο «Μεριντιέν» για να συζητήσουν.

*Τα παραπάνω αποδεικνύουν πως δεν ευσταθεί ο επίσημος ισχυρισμός ότι «είδαμε το DVD μόλις επιστρέψαμε από τη Μόσχα» και πως από την αρχή ο χειρισμός της υπόθεσης αποσκοπούσε στη συγκάλυψη. Γι' αυτό, άλλωστε, η παραίτηση Ζαχόπουλου ανακοινώθηκε την Τρίτη το βράδυ με την επίκληση «λόγων υγείας», όταν ο Κ. Καραμανλής βρισκόταν στη Μόσχα και ξεκινούσε η απεργία των δημοσιογράφων...

*Η υπόθεση Ζαχόπουλου έχει κάνει άνω-κάτω την κυβέρνηση. Υπουργοί είναι αμήχανοι, παραπονούμενοι για «έλλειψη γραμμής».

*Πολλοί (Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Σουφλιάς, Β. Μεϊμαράκης, Δ. Αβραμόπουλος, Π. Παυλόπουλος) αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά.

*Το ίδιο έχει κάνει ακόμη και ο πριν από λίγους μήνες προϊστάμενος του Χρ. Ζαχόπουλου, Γ. Βουλγαράκης, ενώ ακόμη και ο Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε σε μια ολιγόλογη δήλωση το βράδυ που έγινε η απόπειρα αυτοκτονίας. Δέχεται, μάλιστα, κριτική, επειδή το διάστημα που η υπόθεση βρισκόταν «στο φόρτε της» απουσίαζε στο εξωτερικό για διακοπές. Για τον ίδιο λόγο δέχεται κριτική και ο Μ. Λιάπης, ο οποίος κρατάει εμφανείς αποστάσεις από την ιστορία.

*Οι βουλευτές επιστρέφουν από την επαρχία με τα βαρύτερα συναισθήματα από τη στιγμή που η Ν.Δ. ανέλαβε την εξουσία: «Μαζέψτε τους», είναι μια από τις φράσεις που ακούνε συχνά, καθώς βλέπουν να επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα για τα οποία κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ.

«Γαλάζιος» βουλευτής ομολογεί, πλέον, ότι η Ν.Δ. πληρώνει και την ηθικολογία της ειδικά στον κόσμο της συντηρητικής παράταξης: «Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ, να καθαρίζουμε μ' ένα νεύμα», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ.Ε.».

*Η προσπάθεια που θα καταβληθεί από το μέγαρο Μαξίμου είναι να σταματήσουν τα πυρά προς τον Κ. Καραμανλή και το περιβάλλον του.

Σ' αυτό το πλαίσιο:

1 Επιχειρείται να μη βγουν άλλες πτυχές, ώστε το θέμα σιγά σιγά να σβήσει. Γι' αυτό, το «αυθεντικό» DVD ίσως δεν βρεθεί ποτέ.

2 Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει κάθε συμφέρον η υπόθεση να μείνει στο «ροζ» και η κατηγορουμένη δεν έχει τίποτα πλέον να διεκδικεί από τον Χρ. Ζαχόπουλο, καλλιεργείται το έδαφος για συμβιβασμό, προκειμένου και η ίδια να ελαφρύνει τη θέση της.

3 Η επάνοδος στην πολιτική ατζέντα (η αρχή θα γίνει με τη συζήτηση του εκλογικού νόμου την Τρίτη) πιστεύουν, στο μέγαρο Μαξίμου, ότι θα αφήσει σιγά σιγά πίσω και αυτή την ιστορία. Εστω κι αν τα τραύματα στο προφίλ της κυβέρνησης και του Κ. Καραμανλή είναι μεγαλύτερα από κάθε άλλη φορά.


Δ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ


Χαμένες ψηφίδες στο παζλ Ζαχόπουλου

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

Οσο ξετυλίγεται το κουβάρι στην υπόθεση Ζαχόπουλου, τόσο πληθαίνουν οι γκρίζες περιοχές της, καθώς γίνεται προφανής η κυβερνητική προσπάθεια πολλά στοιχεία να μείνουν στο σκοτάδι. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η αρχική αιτιολογία της παραίτησης του γενικού γραμματέα Πολιτισμού ήταν «λόγοι υγείας». Μέχρι να έρθει η απόπειρα αυτοκτονίας και να γκρεμίσει τους επίσημους ισχυρισμούς...

Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι ήδη πολλά και όσο περνούν οι μέρες, αντί να μειώνονται αυξάνονται.

1 Πότε έμαθε ο πρωθυπουργός το πρόβλημα που υπήρχε με τον Χρ. Ζαχόπουλο; Μόλις στις 17 Δεκεμβρίου, όπως ισχυρίζονται στο μέγαρο Μαξίμου; Είναι δυνατόν, όμως, να περιφέρεται η Εύη Τσέκου με το δικηγόρο της σε δημοσιογραφικά γραφεία με το DVD ανά χείρας ενάμιση μήνα νωρίτερα, ο κ. Ζαχόπουλος να προσφεύγει σε εισαγγελέα και σε αστυνομικούς καταγγέλλοντας ότι εκβιάζεται, και στην κυβέρνηση να μην γνωρίζουν τίποτα;

Ο «δημοσιογράφος»

2 Πώς γίνεται να είδαν στο μέγαρο Μαξίμου το DVD μόνο μετά την επιστροφή της πρωθυπουργικής αποστολής από τη Μόσχα, δηλαδή την Τετάρτη το βράδυ, στις 19 Δεκεμβρίου; Η παραίτηση του Χρ. Ζαχόπουλου είχε ζητηθεί ήδη από τη Δευτέρα, περίπου δύο ώρες μετά την παράδοση του επίμαχου υλικού στον Γ. Ανδριανό. Η παραίτηση, λοιπόν, ζητήθηκε χωρίς να έχουν δει στο μέγαρο Μαξίμου το «υλικό»; Και γιατί, άραγε, ζητήθηκε εκείνη τη στιγμή;

3 Ποιος είναι ο «δημοσιογράφος» που έσπευσε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση και παρέδωσε το DVD στο μέγαρο Μαξίμου; Αν το (πλήρες) περιεχόμενο του DVD είχε ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη, γιατί δεν το δημοσίευσε;

Κι αν στο υλικό δεν περιλαμβάνονταν στοιχεία προς δημοσιογραφική χρήση, γιατί τα στοιχεία αυτά να ήταν τόσο χρήσιμα στην κυβέρνηση;

Τι εξασφάλισε, άραγε, από τον κυβερνητικό μηχανισμό ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος σε αντάλλαγμα αυτής την υπηρεσίας του; Και γιατί μια ολόκληρη κυβέρνηση επιμένει να τον κρύβει με το έωλο πρόσχημα του «δημοσιογραφικού απορρήτου»;

4 Γιατί το επίμαχο υλικό παραδόθηκε στον εισαγγελέα αφού έγινε η απόπειρα αυτοκτονίας του Χρ. Ζαχόπουλου, ενώ ήταν στα χέρια της κυβέρνησης τέσσερις ολόκληρες μέρες νωρίτερα;

Και γιατί η αποκάλυψη της παράδοσης έγινε ύστερα από άλλες τέσσερις μέρες κι ενώ από την κυβέρνηση αρνούνταν αρχικά μέχρι και την ίδια την ύπαρξη κασέτας;

Το μοντάζ

5 Το DVD που έφθασε στον εισαγγελέα είχε υποστεί μοντάζ ή επεξεργασία, σύμφωνα με την αστυνομία.

Από αυτό λείπουν τουλάχιστον 10 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων είναι άγνωστο τι ελέχθη. Σε ποια φάση έγινε το μοντάζ; Πριν από την παράδοσή του στο Μαξίμου (οπότε ενοχοποιείται ο δημοσιογράφος-κασετοκομιστής) ή μετά (οπότε ελέγχεται το πρωθυπουργικό επιτελείο);

Οποιος το επεξεργάστηκε, τι συμφέρον είχε να αφαιρέσει σκηνές; Κι αν ο «μοντέρ» ήταν εκείνος που έκανε και τη βιντεοσκόπηση, ποιο λόγο είχε να κόψει επιβαρυντικές σκηνές για τον Χρ. Ζαχόπουλο;

6 Υπάρχει άραγε στα χέρια κάποιου παράγοντα ή «κέντρου» ολόκληρο το υλικό;

Θα μάθουμε για το πλήρες περιεχόμενό του ή θα εξαφανιστεί; (Αν δεν έχει εξαφανιστεί ήδη.) Υπάρχει μόνο ένα DVD ή περισσότερα οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα;

7 Είναι δυνατόν μια γυναίκα να περιφέρεται και να «πλασάρει» υλικό σε τηλεοπτικούς σταθμούς με μόνο περιεχόμενο την ερωτική σχέση της με έναν αξιωματούχο; Και χωρίς να διαθέτει αποδείξεις, ενδείξεις ή, έστω, υπόνοιες για πολιτικό σκάνδαλο; Γιατί στις επισκέψεις της συνοδευόταν από δικηγόρο; Θα έπαιρνε ένα τόσο προφανές ρίσκο;

8 Η κατηγορούμενη ενήργησε μόνη της; Αποφάσισε να βιντεοσκοπήσει η ίδια την ερωτική της συνεύρεση και για ποιο λόγο; Για να κρατήσει την κασέτα στο αρχείο της, για να εκβιάσει ή για να διαπραγματευτεί;

Οι δύο δικηγόροι

9 Υπάρχουν συνεργοί στην υπόθεση και πόσοι μπορεί να είναι; Αγόρασε μόνη της η υπάλληλος μια κρυφή κάμερα κι άρχισε να βιντεοσκοπεί ή της έδειξε τις τεχνικές διαδικασίες κάποιος εξειδικευμένος; Μπλέχτηκαν ντετέκτιβ και κανάλια που θα μπορούσαν να κάνουν αναπαραγωγή του υλικού για δικό τους λογαριασμό; Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος των δύο δικηγόρων, τους οποίους εκείνη συνέστησε στον Ζαχόπουλο;

10 Υπάρχουν οικονομικές πτυχές στην υπόθεση; Βρέθηκε, πράγματι, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού της κατηγορούμενης στο σακάκι του Χρ. Ζαχόπουλου;

Για ποιο λόγο, όμως, του τον είχε δώσει; Ο πρώην γενικός γραμματέας δεχόταν πιέσεις μόνο για να διορίσει την Εύη Τσέκου ή και για να λάβει ορισμένες ευνοϊκές αποφάσεις υπέρ κάποιων άλλων;

* Οι απαντήσεις αναμένονται. Αλλά, όπως και σε τόσες άλλες υποθέσεις (να θυμίσουμε τις πρόσφατες των υποκλοπών, των Πακιστανών, των ομολόγων), είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα δοθούν.

enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1047&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote