Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες: Συμφωνία για αξιολόγηση, δόση και χρέος
«Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες: Συμφωνία για αξιολόγηση, δόση και χρέος Εκτύπωση E-mail
25.05.16

«Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες: Συμφωνία για αξιολόγηση, δόση και χρέος «Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης 10,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα άναψε το Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήγουν σε πλήρη συμφωνία για την αξιολόγηση, τη δόση αλλά και το χρέος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από την μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του έτους.

Για να καταστεί εφικτό αυτό, θα προηγηθούν δύο βήματα: μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.

Αυτά επιβεβαιώθηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, που για πρώτη φορά παρευρέθηκε σε αντίστοιχη συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την ικανοποίησή του που πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

To μεγαλύτερο «αγκάθι» των συζητήσεων αποτέλεσε το ζήτημα του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η συζήτηση διεκόπη αρκετές φορές για να υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Ντάισελμπλουμ και του Πολ Τόμσεν αλλά και για να ενημερωθεί η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε δύο δόσεις τα 10,3 δισ. ευρώ

Η δόσης των 10,3 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί σε δύο υποδόσεις, ύψους 7,5 δισ. και 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, η πρώτη υποδόση 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευτεί το δεύτερο μισό του Ιουνίου.
«Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες: Συμφωνία για αξιολόγηση, δόση και χρέος

Η καταβολή της δεύτερης υποδόσης θα ακολουθήσει το φθινόπωρο, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο. 

Ο «οδικός χάρτης» για το χρέος

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους σε ρυθμιστεί, όπως αποφασίστηκε, σε τρεις φάσεις.

Βραχυπρόθεσμα συμφωνήθηκε μια πρώτη δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έως τα τέλη του προγράμματος το 2018. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν ένα πιο ήπιο προφίλ αποπληρωμής των δανείων του EFSF με βάση την μέση, σταθμισμένη ωρίμανση και την χρήση διαφοροποιούμενης στρατηγικής του EFSF/ESM για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου.

Μεσοπρόθεσμα, και δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα εφαρμοστεί μια δεύτερη σειρά μέτρων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η επιστροφή στην Αθήνα των κερδών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

-Κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίων που σχετίζονται με την επαναγορά χρέους του δεύτερου προγράμματος του 2018.

-H χρησιμοποίηση των 20 δισ. ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. 
«Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες: Συμφωνία για αξιολόγηση, δόση και χρέος

-Εάν καταστεί αναγκαίο θα υπάρχει στοχευμένη αναδιαμόρφωση στον EFSF (π.χ. επέκταση των ωριμάνσεων, αναδιαμόρφωση των χρεολυσίων του EFSF, επιβολή ανώτατου ορίου στην αναβολή πληρωμών τόκων) ώστε να παραμείνουν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο συμφωνηθέν πλαίσιο αναφοράς χωρίς να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση στον EFSF ή σε χώρες που υπήρξαν σε πρόγραμμα.

Μακροπρόθεσμα, όπως τονίζεται, το Eurogroup είναι αισιόδοξο ότι η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας για τα βασικά μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους μαζί με την επιτυχημένη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM και την επίτευξη του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα επαναφέρουν το ελληνικό χρέος σε ένα βιώσιμο δρόμο. «Tην ίδια ώρα, το Eurogroup συμφώνησε στην δημιουργία ενός δημοσιονομικού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιηθεί μετά το πρόγραμμα του ESM για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα και μακροπρόθεσμα σε περίπτωση που ένα δυσμενέστερο σενάριο κάνει την εμφάνισή του» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Eurogroup.

Σημαντική συμφωνία

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαιρέτισε την συμφωνία με την Ελλάδα. «Ηχηρό μήνυμα σταθερότητας για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία» έγραψε στο Twitter o κ. Τουσκ.

Για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή έκανε λόγο από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Eurogroup κατέληξε σε μια καλή συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

«Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή σε αυτόν τον μακρύ και κατά καιρούς δύσκολο δρόμο» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10467&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote