Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ψηφίστηκε στις επιτροπές, πάει στην Ολομέλεια
Ψηφίστηκε στις επιτροπές, πάει στην Ολομέλεια Εκτύπωση E-mail
21.05.16

Βουλή Με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πέρασε από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πλέον θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να συζητηθεί και να ψηφιστεί την Κυριακή.

Το πολυνομοσχέδιο καταψήφισαν Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Στάθης Παναγούλης.
Οι φορείς

Από διαφωνίες και έντονη κριτική από τους εκπροσώπους των παραγωγικών και συνδικαλιστικών φορέων χαρακτηρίστηκαν οι τοποθετήσεις τους επί του πολυνομοσχεδίου για την αξιολόγηση.
«Κρεατομηχανή»

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ο πρόεδρός της Ευστράτιος Παραδιάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υλοποιεί μια «ολομέτωπη επίθεση εναντίον των ιδιοκτητών».

Ζήτησε να παραμείνει και για το 2016 ο μειωμένος φόρος κατά 20% για τα διαμερίσματα και σπίτια που είναι ξενοίκιαστα, ενώ υποστήριξε ότι «έχει στηθεί εδώ και καιρό μια κρεατομηχανή εναντίον τους».
Η ΓΕΝΟΠ

Ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αν και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι σε θετική κατεύθυνση, διότι η εταιρεία παραμένει στον δημόσιο έλεγχο, είπε ότι η εταιρεία που θα προκύψει από την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα καταρρεύσει με μαθηματική ακρίβεια, γιατί θα πουλά ενέργεια κάτω του κόστους και δεν θα έχει ζωή.

Και εξήγησε γιατί: «Με τις ανείσπρακτες οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 2 δισ. ευρώ θα παρακαλάμε η εταιρεία να είχε πουληθεί», και επισήμανε ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναλογιστική μελέτη.

«Για πρώτη φορά δίνεται εντολή σε διοίκηση ΑΕ να προχωρήσει στην πώληση της εταιρείας χωρίς να υπάρχει αναλογιστική μελέτη. Πρέπει να υπάρχει αναγνωρισμένη περιουσία που να επιβεβαιώνεται. Να ξέρετε ότι αυτοί που θα τολμήσουν να πουλήσουν τη ΔΕΗ θα έχουν νομικές ευθύνες», κατέληξε ο κ. Αδαμίδης.
«Δεν θέλετε δασικούς χάρτες»

Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Σπυρίδων Μάμαλης, ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα κτίσματα, αλλάζοντας τις υπάρχουσες διαδικασίες, και να δημιουργήσει έτσι ένα πελατειακό κράτος.

Υποστήριξε πως «όχι μόνο δεν επιταχύνεται η κατάρτιση των δασικών χαρτών, αλλά προβλέπονται διαδικασίες που δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει δασικούς χάρτες, γιατί τόσο καιρό δεν εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για αυτούς που ήδη υπάρχουν».
Όχι στον φόρο κατανάλωσης στην μπίρα

Ο Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, εξέφρασε την αντίθεση της Ένωσης στην επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μπίρα.

Όπως τόνισε, ο ειδικός αυτός φόρος από το 2009-2015 αυξήθηκε κατά 130%, ενώ σημείωσε ότι από το 2009 ως σήμερα μειώθηκε κατά 20% η αγορά ζύθου και η κερδοφορία του κλάδου, από 130 εκατ. που ήταν, έπεσε στα 30 εκατ. περίπου. «Είναι ένα άδικο μέτρο, που καταστρέφει έναν παραγωγικό κλάδο της χώρας. Εμείς λέμε, ναι να γίνει αύξηση που θα είναι, όμως, λογική», πρόσθεσε.
«Τεράστιες ζημιές»

Για τεράστιες ζημιές στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, μίλησε ο Βαγγέλης Κιτσάκης, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Καπνικών Εταιρειών. Τις απέδωσε στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των ειδικών φόρων, οι οποίοι επιβάλλονται, όπως είπε, χωρίς λογική. «Κάθε αύξηση που γίνεται στα καπνικά, γιγαντώνει την εγκληματική δραστηριότητα του λαθρεμπορίου που έφθασε πέρυσι στο 25%», σημείωσε.

Ανάλογη ήταν και θέση του Γεώργιου Δούκα, προέδρου του Συνδικάτου Επαγγελματικών Περιπτεριούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Νομού Αττικής.

Ζήτησε να αποσυρθεί το άρθρο που αφορά την αύξηση ειδικού φόρου στα καπνικά προϊόντα, τόνισε ότι ήταν πρόταση της κυβέρνησης και όχι της Ευρώπης, καθώς ισχύει μέχρι το 2018 η ευρωπαϊκή οδηγία, και προσέθεσε ότι «δημιουργείται κουλτούρα στον καταναλωτή να πηγαίνει στο λαθρέμπορο τσιγάρων».

Ο Θόδωρος Μάλιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων, μίλησε για χαριστική βολή που δίνεται στους μικρομεσαίους.

Ο Γιώργος Τερζάκης, πρόεδρος και σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, τόνισε ότι η εταιρεία διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
«Σαν αδίστακτη συμμορία»

Ο Ιωάννης Μαρινόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Μικροομολογιούχων, εξέφρασε διαφωνία με το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως πριν από τέσσερα χρόνια έγινε μια δόλια δήμευση της περιουσίας του απλού Έλληνα πολίτη που είχε την αφέλεια να την εμπιστευτεί σε ομόλογα του Δημοσίου.

«Ούτε λέξη δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ζημιάς που έχουμε υποστεί. Έχετε φερθεί στον μικροομολογιούχο σαν αδίστακτη συμμορία», προσέθεσε.
«Υφεσιακό νομοσχέδιο»

Οι αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων που περιέχει το πολυνομοσχέδιο θα οδηγήσουν σε πτώση των αναμενόμενων εσόδων και μια ακόμα επίθεση στο επιχειρείν της χώρας, υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο υφεσιακό και ζήτησε να αλλάξει η «πολιτική συνεχούς αύξησης έμμεσων και άμεσων φόρων, διότι δεν φέρνουν αύξηση εσόδων».

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «φορολογούν κάθε κομμάτι γης», και διαφώνησε επίσης με την επιβολή ΦΠΑ σε νησιά και σε ξενοδοχεία.
Οι τελωνειακοί-εφοριακοί

Την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο δήλωσαν τόσο οι τελωνειακοί όσο και οι εφοριακοί.

Ο Δημήτρης Τριμπονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος, χαρακτήρισε επικίνδυνες τις διατάξεις που αφαιρούν από τον υπουργό τον απόλυτο έλεγχο του ελεγκτικού μηχανισμού και τον μεταφέρουν στην Ανεξάρτητη Αρχή και κάλεσε την κυβέρνηση να τις αποσύρει.

Επίσης τάχθηκε ενάντια στην επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης, καθώς όπως είπε, «το αποτέλεσμα θα είναι μείωση και όχι αύξηση των δημόσιων εσόδων που θα πρέπει να διασφαλιστούν με κάθε θυσία».

Η Ειρήνη Υφαντή, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ, διαφώνησε με τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ υποστήριξε ότι εγείρονται συνταγματικά ζητήματα.

Όπως είπε, δεν μπορούν να παραχωρούνται καθοριστικές εξουσίες του κράτους σε Ανεξάρτητες Αρχές, χωρίς μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός να μπορεί να έχει λόγο και έλεγχο στη λειτουργία τους.

«Δεν διασφαλίζει τη χρηστή διοίκηση η δημιουργία Ανεξάρτητων Αρχών με αρμοδιότητες στις οποίες ο υπουργός ακόμα και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει λόγο», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η Αντωνία Κασσωτάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικονομικών Επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, υποστήριξε ότι με τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα είναι και ο κομισάριος -όπως είπε- του ελέγχου, οι υπάλληλοι θα είναι υπό ομηρία.

Υποστήριξε δε ότι δεν θα ελεγχθούν οι χιλιάδες υποθέσεις που είναι σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα να πληγεί το δημόσιο συμφέρον.
«Ελιγμός το διαδίκτυο»

Ο Νικόλαος Βασιλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ, χαρακτήρισε ελιγμό της κυβέρνησης την θέσπιση φόρου στο διαδίκτυο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει παρόμοιος σε καμία άλλη χώρα», ενώ σημείωσε ότι «κάθε χρόνο η αμερικάνικη Γερουσία ψηφίζει πως δεν θα φορολογήσει το διαδίκτυο».
«Διώχνουμε επενδυτές»

Ο Κίμωνας Βόλικας, πρόεδρος της Ένωσης Θεσμών Επενδυτών, υπογράμμισε ότι η αύξηση της φορολογίας που επιβάλλεται στο ενεργειακό των κεφαλαίων μοιάζει εξωπραγματική στην Ε.Ε.

«Είναι σαν να θέλουμε να διώξουμε από την Ελλάδα τους μικροεπενδυτές και να τους οδηγήσουμε σε αγορές ξένων χωρών που δεν έχουν κανένα φόρο» είπε.

«Όλα αυτά γίνονται για 33 εκατ. ευρώ. Τόσα επιδιώκει η κυβέρνηση να εισπράξει. Κατανοούμε το καθήκον όλων να συνεισφέρουν, πρέπει όμως να υπάρχει μέτρο και ισορροπία ανάμεσα στο αναμενόμενο κέρδος και την αύξηση της φορολογίας», συμπλήρωσε.
Καύσιμα

Ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, είπε ότι είναι λάθος η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Εξήγησε ότι θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους καταναλωτές και εκτίμησε ότι θα αυξηθούν οι τιμές κατά 3,7 λεπτά για την αμόλυβδη, 6,5 λεπτά για το πετρέλαιο θέρμανσης, 10 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης και 14 λεπτά στο υγραέριο κίνησης.
Οι πολύτεκνοι

Ο Αναστάσιος Μάλιος, εκπρόσωπος των Πολυτέκνων, χαρακτήρισε παράνομη την περικοπή των επιδομάτων τέκνων, τονίζοντας ότι «πρέπει να στηρίξετε τον θεσμό της οικογένειας και όχι να τον πολεμάτε».
Το ΤΕΕ

Ο Γεώργιος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ, εξέφρασε την αντίθεσή του για τη μεταφορά των διαδικασιών και αρμοδιοτήτων που έχει το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως σημείωσε, «δεν χρειάζεται να κλείσετε το Επιμελητήριο με τέτοιους τρόπους».
Κοινή δήλωση ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ

Δήλωση με την οποία ασκεί αυστηρή κριτική σε φορολογικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου εξέδωσαν από κοινού οι τέσσερις εργοδοτικοί κοινωνικοί εταίροι (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ).

Καλούν την κυβέρνηση «να αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων» και επισημαίνουν την ανάγκη για αναπτυξιακά αντίβαρα, «που θα στείλουν το μήνυμα προς τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι μεν δύσκολος αλλά δεν πνίγει την ελληνική επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Μεταξύ άλλων τονίζουν ότι έχουν διαχρονικά τοποθετηθεί με υπευθυνότητα και ρεαλισμό έναντι των δύσκολων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να παραμείνει στην Ευεωπαϊκή Ένωση, καθώς και ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα είναι μείζον διακύβευμα για τις επιχειρήσεις και διασφαλίζεται εν μέρει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Επίσης αναφέρουν ότι το «νομοσχέδιο “Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις” εμπεριέχει επιπρόσθετους φόρους, οι οποίοι διατρέχουν οριζόντια κάθε έκφανση της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

«Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% σε 24%,οι νέες επιβαρύνσεις σε μια σειρά προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών και οι αυξήσεις στη φορολογία εταιρειών είναι μερικά από τα επιπρόσθετα βάρη που καλούνται οι επιχειρήσεις της χώρας να σηκώσουν» υποστηρίζουν και καταλήγουν:

«Περαιτέρω, διατάξεις, όπως, η κατάργηση εξαίρεσης συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα παραγωγικά ακίνητα των επιχειρήσεων, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αγοραίας αξίας παραχώρησης οχήματος που αυξάνει υπέρμετρα το συνολικό συντελεστή φορολόγησης των στελεχών του ιδιωτικού τομέα κατά 2-2,5%, ο επταπλασιασμός του φόρου που καταβάλλουν σήμερα οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων, είναι μέτρα που επιβαρύνουν υπέρμετρα τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ ταυτόχρονα, αναχαιτίζουν κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον και την πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας».

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10454&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 21.05.16 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote