Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Ωραία κοιμωμένη» η Ελλάδα στο θέμα της διαφθοράς
«Ωραία κοιμωμένη» η Ελλάδα στο θέμα της διαφθοράς Εκτύπωση E-mail
12.05.16

Ο Ντράγκο Κος Στη μη αξιοποίηση από την ελληνική πολιτεία των 12 εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν δεσμευθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας για το σκάνδαλο της Siemens, αναφέρθηκε στην ομιλία του, στη διάρκεια της ημερίδας για την Εταιρική Ευθύνη στο Διεθνές Νομικό Περιβάλλον, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας κατά της διαφθοράς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ντράγκο Κος.

«Στις συστάσεις μου προς την Ελλάδα έλεγα να αυξήσετε τους πόρους για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά δεν ήξερα το εξής: ότι υπάρχουν 168 εκατ. δολάρια (σ.σ: εκ των οποίων τα 12 εκατ. δολάρια αντιστοιχούν στην Ελλάδα) που έχουν δεσμευθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς από το 2012 σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αποκάλυψε, ενώ αποκάλεσε την χώρα μας «ως ωραία κοιμωμένη στο θέμα της διαφθοράς, που συνεχίζει να κοιμάται».

Ο Ντράγκο Κος διευκρίνισε ότι η Siemens μετά το παγκόσμιας κλίμακας σκάνδαλο δωροδοκιών, υποχρεώθηκε να καταβάλει υπέρογκα πρόστιμα. "Αν δεν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα χρήματα μέχρι το 2017, θα τα χάσετε. Φαντάζεστε τι μπορείτε να κάνετε με τόσα χρήματα;», αναρωτήθηκε.

Πρόκειται για χρήματα που έχουν συμπεριληφθεί στην ευρύτερη συμφωνία συμβιβασμού της χώρας με τη γερμανική εταιρία. Κατά τον κ. Κος τα χρήματα αυτά δεν έχουν εκταμιευθεί λόγω ολιγωρίας της αρμόδιας επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και της θέσης της σημερινής κυβέρνησης που δεν αποδέχεται τη συμφωνία με τη Siemens.
Παγκόσμιο το φαινόμενο της διαφθοράς

Ο Ντράγκο Κος, επικαλέστηκε παράλληλα, την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2014, σημειώνοντας ότι οι κλάδοι που ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι στη δωροδοκία και τη διαφθορά είναι οι κατασκευές, τα ορυκτά και η πληροφορική, αλλά και ότι κυρίως αποδέκτες δωροδοκίας είναι οι δημόσιοι λειτουργοί, οι τελωνειακοί και υπάλληλοι του τομέα της περίθαλψης.

«Θα απογοητευτώ πάρα πολύ αν και τώρα δεν υπάρξουν πρακτικά αποτελέσματα», είπε ο ίδιος για να σημειώσει «κατανοώ ότι στην Ελλάδα παλεύετε και με άλλες μάχες πιο σημαντικές από την διαφθορά».

Βέβαια, η διαφθορά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομάδας εργασίας κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ, το 50% των δημόσιων λειτουργούν στις ανεπτυγμένες χώρες εμπλέκονται με φαινόμενα διαφθοράς. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΟΟΣΑ δεν είναι μόνο τα μεσαία διευθυντικά στελέχη που εμπλέκονται με τη διαφθορά, αλλά και το γεγονός ότι το 12% των διευθυνόντων συμβούλων εταιρειών, έχουν δωροδοκήσει.

Πάντως σύμφωνα με την ομιλία Κος, η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε άσχημη θέση στην κατάταξη του ΟΟΣΑ, αν σκεφτεί κανείς ότι από τα 41 κράτη - μέλη της ομάδας εργασίας, υπάρχουν 20 που δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ υπογράμμισε ότι η νέα αξιολόγηση της Ελλάδας θα βασιστεί σε επτά υποθέσεις διαφθοράς και τις ενέργειες που έχει κάνει η χώρα μας.
Τέσσερις άξονες παρεμβάσεων

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, έθεσε το τεράστιο θέμα των off Shor εταιρειών και της φοροδιαφυγής τονίζοντας ότι τα κράτη πρέπει να συντονιστούν στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

«Όταν ετησίως πραγματοποιούνται 4 τρισ. ευρώ επενδύσεις, το πρόβλημα των υπεράκτιων εταιρειών και της φοροδιαφυγής είναι ένα τεράστιο θέμα. Το θέμα είναι επίκαιρο με τη διαρροή των τελευταίων διεθνών στοιχείων (panama paper)" είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι η Ελλάδα από τη θέση 57, έχει ανέβει κατά 11 θέσεις, είναι όμως και πάλι μεταξύ των τελευταίων χωρών στη σχετική λίστα και πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη. "Έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων με τέσσερις άξονες παρεμβάσεων που είναι οι εξείς" είπε:

1. Δημόσιες συμβάσεις: Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο για τις δημόσιες προμήθειες του Δημοσίου. Θεσπίζεται ένα πολύ αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο βελτιώνει την πρόσβαση όλων αλλά και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο σύστημα.

2. ΕΣΠΑ: Στο νέο ΕΣΠΑ έχουν εισαχθεί διαδικασίες διαφάνειας. Οι αξιολογητές δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις επενδυτικές προτάσεις, δεν ανήκουν στην ίδια περιφέρεια και επιλέγονται με κλήρωση.

3. Αναπτυξιακός νόμος: Οι παλαιότεροι νόμοι είχαν προβλήματα διαφάνειας. Πλέον, έχουν τεθεί νέοι κανόνες κα μια απλοποιημένη διαδικασία υπαγωγής στο νόμο.

4. Ετοιμάζεται σχέδιο για τη δημοσιότητα των δράσεων εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων.
Στον εισαγγελέα οι πρώτοι φάκελοι

Ο γενικός γραμματέας για την Καπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, γνωστοποίησε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συλλέξει όλα τα περιστατικά διαφθοράς που έχουν εντοπίσει δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρηματίες τα τελευταία πέντε χρόνια. "Έχει αποσταλεί ήδη το πρώτο πακέτο στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς και βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάσταση που μπορεί να μας προκαλέσει και έκπληξη, αλλά το μήνυμα είναι ότι τέτοια φαινόμενα δεν γίνονται πλέον αποδεκτά" είπε ο γενικός γραμματέας.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης, είπε ότι η κυβέρνηση, με βάση και τις συστάσεις από τον ΟΟΣΑ, συνέταξε και έστειλε σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της χώρας μας ένα έντυπο με το οποίο ζητάει να αναφερθούν όλες οι περιπτώσεις δωροδοκίας (διεθνούς ή εγχώριας) που έπεσαν στην αντίληψή τους την τελευταία πενταετία και αντίστοιχο έντυπο έχει αποσταλεί και στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για να ενημερωθούν αντίστοιχα όλα τα γραφεία εξωτερικού, αλλά αντίστοιχη ενημέρωση έχει ζητηθεί και από τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι έχουν ενημερωθεί με το αντίστοιχο φυλλάδιο και τα επιμελητήρια και επιχειρηματικές ενώσεις, ώστε να ενημερώσουν και οι επιχειρηματίες για τέτοια φαινόμενα.

«Ξεκινάει ένας συστηματικός διάλογος όλων των φορέων για τη μάχη κατά της διαφθοράς», σημείωσε ο ίδιος και ανέφερε ότι «η διαπίστωση της γενικής γραμματείας είναι παράδοξη, καθώς οι ιδεολογικές καταβολές των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν πιο κοντά στον ιδιωτικό τομέα, αλλά η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να παταχθεί το φαινόμενο ήταν μηδενική με επακόλουθο η διαφθορά να καταστρέφει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Θέλουμε και επιζητάμε τη συνδρομή όλων» κατέληξε ο Γιώργος Βασιλειάδης, ενώ σημείωσε ότι θα θεσπιστούν και κίνητρα για καταγγελίες από εμπλεκόμενους σε φαινόμενα δωροδοκίας.
Ποιοι δωροδοκούνται;

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Κωνσταντίνος Μπακούρης ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του ΟΟΣΑ, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από ανεπτυγμένες χώρες, είναι υπεύθυνοι για φαινόμενα δωροδοκίας και δωροδοκούν περίπου με το ένα τρίτο των εσόδων τους κρατικούς αξιωματούχους. Το ένα τρίτο της δωροδοκίας κατευθύνεται σε δημόσιους υπαλλήλους, κυρίως μέσω των κρατικών προμηθειών (2/3 του συνόλου), ενώ έχουν εντοπιστεί φαινόμενα δωροδοκίας υψηλόβαθμων στελεχών, όπως πρωθυπουργοί κι υπουργοί στο 5% του συνόλου δωροδοκίας οι οποίοι όμως πήραν 11% του ποσού δωροδοκίας.

«Στη χώρα το θέμα έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις με την φοροδιαφυγή και φοροκλοπή να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και με αποτέλεσμα σύμφωνα -μόνο με μία από τις έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αυτή της Ernst and Young- στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας να είναι δύσκολο να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός, καθώς το 85% των επιχειρηματιών δήλωσαν ότι υπάρχει διαφθορά στις συναλλαγές, έναντι 57% που δηλώνουν το ίδιο από επιχειρηματίες άλλων χωρών. Σαφώς, βέβαια, υπάρχει και εταιρική υπευθυνότητα για μεγάλες αλλά και μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις" υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Κωνσταντίνος Μπακούρης ανακοίνωσε ότι η Αρχή σχεδιάζει την ίδρυση ενός φόρουμ για την εταιρική διακυβέρνηση που θα προωθούνται από εκεί καλές πρακτικές και εργαλεία προς τις επιχειρήσεις «που θέλουν να γίνουν πυρήνας αλλαγής».
Θύματα οι επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημείωσε από την πλευρά του ότι η πάταξη της διακρατικής διαφθοράς στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, είναι μια πρακτική που οι συνέπειές της αφορούν άλλους και όχι την εθνική οικονομία, καθ’ ότι στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και πλήττει καίρια τη φήμη και την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων, σε μια εποχή όπου η εξωστρέφεια αποτελεί ζωτικής σημασίας ζητούμενο.

«Η αδυναμία πάταξης των φαινομένων διακρατικής διαφθοράς, πλήττει τις επιχειρήσεις όχι μόνο πρακτικά, αλλά και ηθικά. Απαιτείται, λοιπόν, κατ’ αρχήν η εντατικοποίηση των δράσεων για την αποτροπή, για τον εντοπισμό και την επιβολή των απαραίτητων κυρώσεων και η προσπάθεια αυτή περνά μέσα από τη συνεργασία της πολιτείας, της επιχειρηματικής κοινότητας, των διεθνών οργανισμών, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών...», κατέληξε.

www.efsyn.gr



 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10435&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote