Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Στο κελί παρέα με... τη «θεία δίκη» Εκτύπωση E-mail
06.01.08

Πίσω από τα κάγκελα του Κορυδαλλού, αλλά σε νέο κελί παραμένει προφυλακισμένη η Εύη Τσέκου. Μετά τη δημόσια κατακραυγή, αλλά και τις διαμαρτυρίες της ίδιας της τέως υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού, το... πρωτοχρονιάτικο δώρο της ήταν η μετακόμισή της.

«Αποχωρίστηκε» τις δύο συγκατοίκους της που κατηγορούνται για υποθέσεις ναρκωτικών και οδηγήθηκε σε νέο κελί. Τις ώρες της μέσα στο κελί, η Εύη Τσέκου τις αφιερώνει στο να σκέφτεται τη μελλοντική της στάση στην υπόθεση που μόλις έχει «ανοίξει». Κατά τα γεύματα και τα δείπνα, η Τσέκου τρώει ελάχιστα. Τις πρώτες ημέρες κράτησής της, ούτε μπορούσε να αγγίξει το φαγητό που της αναλογούσε. Μόνο νερό έπινε κι αυτό με δυσκολία.

 Μοναδική της παρέα πλέον της Εύης Τσέκου στο νέο κελί είναι μία επίσης μορφωμένη και καλλιεργημένη κρατούμενη, συμβολαιογράφος στο επάγγελμα, η οποία είχε κατηγορηθεί για αποχαρακτηρισμούς... δασών όμως και όχι αρχαιολογικών χώρων, υπόθεση για την οποία φέρεται να ξέρει η πρώην συνεργάτης του Ζαχόπουλου. Παρ όλο που η παρέα της νέας συγκατοίκου φαντάζει πιο ταιριαστή σε μια αριστούχο απόφοιτο φιλοσοφικής σχολής, η Τσέκου δεν έχει ανταλλάξει παρά ελάχιστες κουβέντες μαζί της.

Προτιμά να χάνεται ανάμεσα στα χαρτιά της δικογραφίας που έχει φροντίσει να αποκτήσει από τον δικηγόρο της Κώστα Χρυσικόπουλο και να παρακολουθεί τα δελτία ειδήσεων με τις εξελίξεις για το θέμα της. Η δεύτερη -πέρα από την κοινόχρηστη- τηλεόραση, προκειμένου να παρακολουθεί όλες τις εκπομπές και τα ρεπορτάζ που την αφορούν, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» το πρώτο πράγμα που ζήτησε από το αρχιφυλακείο μόλις οδηγήθηκε στο κελί της την προηγούμενη Πέμπτη.


 Τις ώρες της μέσα στο κελί, η Εύη Τσέκου τις αφιερώνει στο να σκέφτεται τη μελλοντική της στάση στην υπόθεση που μόλις έχει «ανοίξει». Από τη μελέτη των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της προκύπτει και η απόφασή της για αλλαγή της υπερασπιστικής γραμμής κατά τη συμπληρωματική της κατάθεση στον ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια αποφάσισε να παραδεχθεί την ερωτική της σχέση με τον Χρήστο Ζαχόπουλο, συνεχίζοντας ωστόσο να αρνείται την κατηγορία της εκβίασης. Το επιχείρημά της για το ότι κράτησε το στόμα της κλειστό ήταν η «παράνομη σχέση» που διατηρούσε με τον τέως γενικό γραμματέα και όχι άλλη αξιόποινη πράξη. Πηγές του «Εθνους της Κυριακής» εκτιμούν πως η αλλαγή της στάσης της θα σημάνει και αλλαγή του δικηγόρου που την εκπροσωπεί.

Στην ουρά για τα τηλεφωνήματα
Το πρόγραμμα της Τσέκου δεν διαφέρει κατά πολύ από αυτό των υπόλοιπων κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Η πρωινή αναφορά γίνεται στις 8 το πρωί, προκειμένου οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να μετρήσουν πως όλες βρίσκονται στα κελιά τους.

Στις 8.30 οι πόρτες ανοίγουν για προαυλισμό, για να ξανακλείσουν στις 12, οπότε και έχει προγραμματιστεί το γεύμα. Στη μία ξαναγίνεται αναφορά και οι πόρτες ξανανοίγουν στις 3 για δίωρο προαυλισμό. Στις έξι το βράδυ, σερβίρεται το δείπνο. Στις ώρες του προαυλισμού, η Τσέκου προσπαθεί να πιάσει θέση στην ουρά για το καρτοτηλέφωνο που έχει -ειδικά λόγω των ημερών- μεγάλη ζήτηση. Οταν τελικά φτάσει την πολυπόθητη συσκευή, η Τσέκου πραγματοποιεί τουλάχιστον δέκα τηλεφωνήματα: κάποια απευθύνει στον δικηγόρο της, κάποια στη μητέρα και στην αδελφή της.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ένταση ανάμεσα στην Τσέκου και τις άλλες κρατούμενες, οι οποίες περιμένουν κι αυτές να τηλεφωνήσουν στους δικούς τους...

ΣΕ ΑΘΛΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η ψυχολογική της κατάσταση είναι άθλια, λένε όσοι τη βλέπουν καθημερινά στον χώρο της φυλακής. Οι κύκλοι κάτω από τα μάτια της, το αχτένιστο μαλλί και η σιωπή της μαρτυρούν πως η παραμονή της στο κελί τής έχει ήδη κοστίσει. «Δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει τη θέση στην οποία βρίσκεται», δήλωσε  άνθρωπος μέσα από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. «Ο συγχρωτισμός της με τις κρατούμενες για ναρκωτικά της έριξε το ηθικό, ενώ δεν έχει ακόμα συνηθίσει το πρόγραμμα της φυλακής. Ούτε βέβαια και τους άγραφους νόμους της», λέει με νόημα.

ΒΑΛΣΑΜΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ
Στο πρωινό επισκεπτήριο της περασμένης Παρασκευής, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι την είδαν λίγο να αναθαρρεί. Λίγη ώρα κοντά στη μητέρα της Κική και τη μικρότερη αδελφή της Αγγελική ήταν για την Εύη η βιταμίνη που θα την κρατούσε δυνατή τις υπόλοιπες ημέρες. Τα ρούχα και τα βιβλία που της έφεραν θα προσέθεταν λίγο νόημα στις «μαύρες» ημέρες του εγκλεισμού της.

Οι ημέρες του επισκεπτηρίου είναι Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Η αδελφή της και ο δικηγόρος της την επισκέφθηκαν αρκετές φορές. Είναι οι μόνες στιγμές, που η Τσέκου νιώθει κάπως πιο άνετα και μιλάει -έστω και χαμηλόφωνα- για τη ζωή της πίσω από τα κάγκελα.

ΠΩΣ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΣΠ...
Ενα φιλόδοξο κορίτσι που ήθελε να φτάσει ψηλά. Με αυτά τα λόγια περιγράφουν την Ευδοκία Τσέκου πρώην σύντροφοί της από την ΠΑΣΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι 35άρηδες συνομήλικοί της θυμούνται το πείσμα και τη διάθεση της νεαρής φοιτήτριας να ξεφύγει από το μέλλον της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας και διακριθεί στα μαθήματα, αλλά και την πολιτική.

Η Τσέκου πέτυχε με πρωτιά στη Φιλοσοφική. Μετά τα πρώτα έτη σπουδών, επέλεξε την κατεύθυνση της Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Μετά την αποφοίτησή της, εργάστηκε από το 1996 στον Οργανισμό «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», ο οποίος το 1997 χρονιά που έληγε η θητεία του άρχιζε να μετασχηματίζεται σε Οργανισμό που θα ασχολείται με τα πολιτιστικά δρώμενα της συμπρωτεύουσας. Οι ικανότητές της επιβεβαιώθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στην έκδοση του καταλόγου «Χρώματα της Αρμενίας (τέλη 19ου αιώνα - 1980), έκδοση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης την οποία επιμελήθηκε προσωπικά.

...ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ ΤΩΝ «ΜΠΛΕ»
Η σχέση της με τους πρώην πολιτικούς της αντιπάλους φαίνεται ότι ξεκίνησε από τις επαφές της στο Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», όπου και γνώρισε ανθρώπους που καθόρισαν την επαγγελματική της πορεία.

Το 2004 ήταν «χρυσή χρονιά» για την Εύη Τσέκου, καθώς με την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, ο Χρήστος Ζαχόπουλος που διατηρούσε φιλική σχέση με το περιβάλλον της, γίνεται γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Η Εύη Τσέκου από τη θέση της ιδιαιτέρας του Χρ. Ζαχόπουλου είχε αναλάβει το δύσκολο έργο του να διατηρεί τις ισορροπίες με τους δημοσιογράφους, χειριζόταν τις σημαντικότατες υποθέσεις του γραφείου του που είχαν σχέση με κονδύλια του Γ ΚΠΣ, τον χειρισμό υποθέσεων αγοράς ακινήτων από ιδιώτες και τον αποχαρακτηρισμό κηρυγμένων ως αρχαιολογικών χώρων οικοπέδων ιδιωτών από το ΚΑΣ.

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Παζάρεψε το μεταπτυχιακό της με επιδότηση από το ΥΠΠΟ

Πιέσεις και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα έφθασε να ασκεί η Γ.Γ. του ΥΠΠΟ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι κατά τα άλλα απολύτως θεμιτές φιλοδοξίες της Ευ. Τσέκου για μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα του Πολιτισμού.

Σύμφωνα με ακαδημαϊκούς κύκλους, η Ευ. Τσέκου υπέβαλε δύο φορές τα δικαιολογητικά της για μεταπτυχιακό, την πρώτη τον Σεπτέμβριο του 2006 και τη δεύτερη στις αρχές της τρέχουσας εκπαιδευτικής περιόδου, χωρίς όμως επιτυχή κατάληξη.

Η πρώτη αίτησή της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δεν έγινε δεκτή λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού μεταπτυχιακών φοιτητών που καλύπτει το πρόγραμμα για τον Πολιτισμό και τη Διαχείριση Πολιτιστικών Αγαθών.

Κόπηκε στην ακρόαση
Είναι ένα από τα ελάχιστα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα, το οποίο χρηματοδοτείται από την τακτική ετήσια επιχορήγηση του Πανεπιστημίου και δεν επιβαρύνει τους φοιτητές. Ο φάκελος τυπικών προσόντων της Τσέκου κρίθηκε επαρκής, ωστόσο η ακρόαση από την Επιτροπή απεδείχθη ατυχής για την υποψήφια, καθώς σε μια επίδειξη αμετροέπειας δήλωσε ότι εάν γίνει δεκτή, το Υπουργείο Πολιτισμού θα χρηματοδοτήσει με έκτακτη επιδότηση το πρόγραμμα σπουδών.

Συνολικά ο προϋπολογισμός του εν λόγω μεταπτυχιακού είναι περί τα 20.000 ευρώ ετησίως. Η υποψήφια δήλωσε ευθαρσώς ότι είναι η εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ και μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι ήδη έχει υπάρξει σχετική επικοινωνία του κ. Ζαχόπουλου με την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια προς το Πανεπιστήμιο και για τούτο θα ακολουθούσε διαβούλευση και με την Πρυτανεία.

Δεν είναι σαφές εάν όντως ακολούθησε διαβούλευση, το θέμα πάντως έφθασε στο γραφείο του πρύτανη. Εν τέλει όμως το Πανεπιστήμιο δεν ενέδωσε στον πειρασμό των εκτάκτων επιδοτήσεων και η Ευ. Τσέκου δεν περιελήφθη τελικά στο πρόγραμμα του 2006.

Το κεφάλαιο των μεταπτυχιακών σπουδών όμως παρέμεινε ανοιχτό, αφού σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ανάλογο αίτημα υπεβλήθη πρόσφατα και σε άλλα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, στην Αθήνα και την Κρήτη.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1041&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote