Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τα πολιτικά μηνύματα για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου
Τα πολιτικά μηνύματα για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου Εκτύπωση E-mail
21.04.16

  Σε ανακοινώσεις μηνυμάτων με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, προέβησαν πολιτικοί και κόμματα. Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης για την προάσπιση της Δημοκρατίας. 

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

Η κατάλυση και ο απροκάλυπτος βιασμός της Δημοκρατίας, που συντελέσθηκαν με το και εθνικώς εγκληματικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, συνθέτουν πάντα μια τραγική εμπειρία η οποία μας διδάσκει στο διηνεκές. Ιδίως δε μας διδάσκει:

Πρώτον, ότι η υπεράσπιση όλων, ανεξαιρέτως, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κυρίως δε των κοινωνικών σ’ αυτή την συγκυρία που εγκυμονεί κινδύνους ρήξης του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής, αποτελεί χρέος καθενός, πρωτίστως όμως της Πολιτείας. Κάθε ολιγωρία προς αυτή την κατεύθυνση επιφέρει ευθύ πλήγμα κατά της Δημοκρατίας και του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.

Δεύτερον, τα ιδανικά του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, συστατικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού κατά την Αρχαιοελληνική καταγωγή τους, επιβάλλουν τη διαχείριση του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος με ανάλογες συμπεριφορές. Φοβικά σύνδρομα, που μάλιστα αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, δεν ταιριάζουν ιδίως στους Λαούς της Ευρώπης.

Τρίτον, τα νεοναζιστικά μορφώματα και η τρομοκρατία κάθε μορφής είναι, εκ φύσεως, εχθροί του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας. Και τούτο γιατί ουδεμία «ιδεολογική» λεοντή μπορεί να κρύψει το αποκρουστικό πρόσωπό τους και τα στυγερά τους εγκλήματα. Το αίμα των αθώων θυμάτων τους πρέπει να εμπνέει την διαρκή εγρήγορσή μας και να προκαλεί την αυτονόητη συγγνώμη μας για κάθε ολιγωρία του παρελθόντος και αντίστοιχη υποτίμηση της αντιανθρωπιστικής και αντιδημοκρατικής «τοξικότητάς» τους.

 

Προεδρείο της Βουλής

Με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων υπογραμμίζει την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης και επαγρύπνησης για την ισχυροποίηση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Ο αντιδικτατορικός αγώνας αποτελεί την πυξίδα για την αέναη προσπάθεια του ελληνικού λαού για χειραφέτηση και πρόοδο. Η προσπάθεια αυτή εμπνέεται διαχρονικά από τη δημοκρατική παράδοση των αγώνων ενάντια στη δικτατορία.

Η Βουλή των Ελλήνων δεν ξεχνά τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου. Θυμάται τις δραματικές της συνέπειες και το κόστος που προκάλεσε στη χώρα. Η μνήμη αποτελεί τον φάρο της Ιστορίας και σε αυτή την κατεύθυνση το Ελληνικό Κοινοβούλιο τιμά τους αγώνες για τη δημοκρατία και βρίσκεται στο πλάι όλων των λαών που παλεύουν για πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση.

 

ΣΥΡΙΖΑ

49 χρόνια πριν, άρχισε να γράφεται ένα μαύρο κεφάλαιο  στην ιστορία της χώρας μας, που κράτησε εφτά χρόνια και ολοκληρώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, με την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.     

Θυμόμαστε και τιμούμε τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς, όσους και όσες αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, συμμετέχοντας στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα. Τους άνδρες και τις γυναίκες που υπερασπίστηκαν τις αξίες της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα.

Ο αγώνας τους αποτελεί, για μας, πολύτιμη παρακαταθήκη. Ειδικά στις μέρες μας, όπου ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός εξαπλώνονται στην Ευρώπη, κι όπου οι νοσταλγοί της χουντικής βαρβαρότητας, οι εχθροί της δημοκρατίας, προσπαθούν ξανά να σηκώσουν κεφάλι στη χώρα μας. Να είναι σίγουροι ότι αυτός ο λαός διαθέτει ακόμα μνήμη, και θα τους απωθήσει ξανά στο περιθώριο.   

 

ΚΚΕ

Σήμερα, 49 χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 διδασκόμαστε, τιμάμε τους αγωνιστές, τα θύματα της χούντας. Τιμάμε τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλους όσοι στάθηκαν όρθιοι και αλύγιστοι στα κρατητήρια, στα βασανιστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, στις φυλακές και τις εξορίες.

Η στρατιωτική δικτατορία στηρίχτηκε από τμήματα της πλουτοκρατίας, από κέντρα της αστικής τάξης της χώρας μας, τις ΗΠΑ, απόδειξη ότι η αστική τάξη και το κράτος της, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, τις ανάγκες του εκμεταλλευτικού συστήματος, μπορούν ακόμα και να στηρίξουν στρατιωτικά και πολιτικά πραξικοπήματα.

Σήμερα, που νοσταλγοί της χούντας προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι, η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή χύνει το φασιστικό, ρατσιστικό της δηλητήριο, τα ιστορικά συμπεράσματα από την επιβολή της χούντας έχουν μεγάλη σημασία, γιατί αποδεικνύουν ότι οι αντιδραστικές, φασιστικές δυνάμεις είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Γι’ αυτό και η αντιμετώπιση του φασισμού και η υπεράσπιση των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων περνά μέσα από την πάλη για την ανατροπή του συστήματος, που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών το 1967 μπόρεσε να επιβληθεί όχι μόνο γιατί η επιλογή της αστικής τάξης ήταν να προωθήσει με την κατάλυση της αστικής δημοκρατίας και νομιμότητας τα αντιλαϊκά της σχέδια, να ξεπεράσει τις δυσκολίες της, αλλά και γιατί ο λαός δεν μπόρεσε με την οργάνωση της πάλης του να προετοιμαστεί εναντίον του.

Το ΚΚΕ, που μέσα στη δικτατορία, σε καθεστώς παρανομίας και διώξεων, ανασυγκρότησε τις κομματικές του οργανώσεις, δυνάμωνε, προχώρησε στην ίδρυση της ΚΝΕ και αντιδικτατορικών οργανώσεων και με τη δράση του, με την αταλάντευτη στάση των μελών και στελεχών του κατάφερε να εμπνεύσει την πάλη του λαού ενάντια στη χούντα, συνέβαλε καθοριστικά στην ήττα των απόψεων και του οπορτουνισμού που ήθελαν συμβιβασμό με τη χούντα και τις μεταμφιέσεις της.

Η ισχυροποίηση και ετοιμότητα του λαϊκού κινήματος, με αντοχή και ισχυροποίηση του ΚΚΕ, είναι κρίσιμος παράγοντας για να μπορεί να βάλει ο λαός τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, ν’ ανασυνταχθεί το εργατικό-λαϊκό κίνημα και να περάσει συνολικά στην αντεπίθεση κατά του κεφαλαίου και της εξουσίας του, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους.

Ιδιαίτερα σήμερα που για να θωρακιστεί η κερδοφορία και η ανάκαμψη του κεφαλαίου το βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει πάτο, το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, να πάρουν μέρος στην οργάνωση της πάλης για να ενισχυθεί η λαϊκή συμμαχία σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής.

 
ww.efsyn

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10395&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote