Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ολονύχτιο θρίλερ για το προσύμφωνο
Ολονύχτιο θρίλερ για το προσύμφωνο Εκτύπωση E-mail
12.04.16

Ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος με τον υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο. Οι υπουργοί έλαβαν εντολή από το Μαξίμου να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές χωρίς Ενα ολονύχτιο θρίλερ-παζάρι, ύστερα από τρεις αναβολές για την έναρξη της συνάντησης με τους θεσμούς, αποτέλεσε το πεδίο διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο από σήμερα το μεσημέρι να ξεκινήσουν να καθαρογράφουν το... προσύμφωνο με τους δανειστές.

Η διαπραγμάτευση εν όψει και της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ φαίνεται πάντως ότι οδηγείται στο «κλείδωμα» των αλλαγών στον ασφαλιστικό, φορολογικό και δημοσιονομικό χάρτη, ενώ εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει τροχοδρομηθεί προς λύση και η συμφωνία για τα «κόκκινα» και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα «κόκκινα» δάνεια λειτούργησαν εν πολλοίς και λόγω της επιμονής του ΔΝΤ ως πολιορκητικού κριού που «απαιτεί» υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς στις επικουρικές συντάξεις κ.α.

Το σίγουρο είναι ότι κατά τη διάρκεια απανωτών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν οι αρμόδιοι υπουργοί φτάσουν στο ραντεβού με τους επικεφαλής των θεσμών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία χωρίς καθυστερήσεις, με βάση τις επικαιροποιημένες προτάσεις. Από την άλλη πλευρά έφταναν την ίδια ώρα μηνύματα ότι κατ' αρχάς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν κατασταλάξει στην άποψη του... προσυμφώνου χωρίς νέες καθυστερήσεις, με τρόπο που να προσεγγίζει και τις θέσεις του ΔΝΤ, που βέβαια ζητά νέα σκληρά μέτρα. Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, ειδικά το ΔΝΤ επέμενε στο να ζητά «αίμα» όσον αφορά τις επικουρικές (π.χ. να μειωθεί το άθροισμα των συντάξεων κάτω από τα 1.400 και να βρεθεί στα 1.300 κ.ά.) και τα «κόκκινα» δάνεια.

Φως στο τούνελ
Εμπειρα στελέχη, και όχι μόνο, της κυβέρνησης έλεγαν αργά χθες το βράδυ ότι μέχρι το πρωί θα φανεί φως στο τούνελ της διαπραγμάτευσης, ώστε στο τέλος της εβδομάδας οι αρμόδιοι υπουργοί, πηγαίνοντας με αφορμή τη Σύνοδο του ΔΝΤ στις ΗΠΑ, να έχουν μαζί τους ολοκληρωμένο φάκελο για να τεκμηριώσουν τα της ελληνικής εισήγησης προτάγματα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει κρατήσει -και- τα στοιχεία της αισιόδοξης εικόνας από τις διαπραγματεύσεις, παρά τις εμφανείς δυσκολίες και τις αντιπαραθέσεις με το ΔΝΤ. «Η συμφωνία με τους δανειστές και η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει πριν -ή ελάχιστα μετά- το ορθόδοξο Πάσχα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας χθες στο Bloomberg, στο πλαίσιο σημερινού δημοσιεύματος του διεθνούς πρακτορείου με τίτλο «Η Ελλάδα «δείχνει» το ΔΝΤ για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες».


 
Αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι το Ταμείο κωλυσιεργεί, την ώρα που «με την Κομισιόν έχουμε σχεδόν ταυτόσημες θέσεις και αυτό που πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες είναι να μετατρέψουμε το «σχεδόν ταυτόσημες» σε «ταυτόσημες»».

Σε ερώτηση για τη θέση του ΔΝΤ περί ελάφρυνσης του χρέους, ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι το Ταμείο συνοδεύει την τοποθέτησή του για το χρέος με επιπλέον σκληρά μέτρα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη Συμφωνία του Ιουλίου και τα οποία θα λειτουργούσαν καταστρεπτικά για την ελληνική οικονομία, ενώ σημείωσε ότι το χρέος που το ΔΝΤ ζητά να ελαφρυνθεί δεν του ανήκει καν. Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, εμφανίστηκε «αρκετά αισιόδοξος», λέγοντας ότι «οι δανειστές θα βρουν μια λύση αναφορικά με την Ελλάδα κατά τις επόμενες εβδομάδες», προσθέτοντας όμως ότι «αυτή δεν θα περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους για τη χώρα». Σε συνέντευξή στο γερμανικό κανάλι ARD, υπογράμμισε τέλος: «Βοηθάμε την Ελλάδα - της εξασφαλίζουμε χρόνο».

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10374&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote