Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η Σκότλαντ Γιαρντ στην έρευνα της δολοφονίας
Η Σκότλαντ Γιαρντ στην έρευνα της δολοφονίας Εκτύπωση E-mail
05.01.08
Η ομάδα ειδικών της Σκότλαντ Γιαρντ η οποία εστάλη στο Πακιστάν άρχισε χθες Παρασκευή να συνεργάζεται με την τοπική αστυνομία στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, δήλωσαν αξιωματούχοι. 

Η ομάδα έφθασε στο Πακιστάν εν μέσω της συνεχιζόμενης αμφισβήτησης της επίσημης εκδοχής για το θάνατο της πρώην πρωθυπουργού, που προκάλεσε κύμα αιματηρών ταραχών σε περιοχές της χώρας και εξώθησε την εκλογική επιτροπή να αναβάλει τις βουλευτικές εκλογές.

 Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της χώρας Περβέζ Μουσάραφ ζήτησε τη βοήθεια της Βρετανίας δηλώνοντας ανικανοποίητος με τον τρόπο που διεξάγεται η έρευνα από τις αρχές του Πακιστάν, ειδικότερα την παράβλεψη ή την καταστροφή στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος μετά την επίθεση. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ταξίαρχος Τζάβεντ Τσίμα δήλωσε ότι "η ομάδα της Σκότλαντ Γιαρντ άρχισε να συνεργάζεται με Πακιστανούς ερευνητές, παρέχοντας τεχνική βοήθεια στην έρευνα για το φόνο". Η εξαμελής ομάδα θα εξετάσει στοιχεία, όπως το όχημα μέσα στο οποίο βρήκε το θάνατο η πρώην πρωθυπουργός, και το χώρο όπου σημειώθηκε η επίθεση.

 Ο Μουσάραφ δήλωσε την Πέμπτη ότι ελπίζει η συνδρομή της Σκότλαντ Γιαρντ θα βοηθήσει να καταρριφθούν οι "θεωρίες συνομωσίας" για το θάνατο της Μπούτο την 27η Δεκεμβρίου, μετά από μια επίθεση που η κυβέρνησή του έσπευσε να επιρρίψει στην αλ Κάιντα. 

Παρ’όλ’αυτά, το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν, ή PPP, εκτίμησε ότι η ομάδα των Βρετανών ερευνητών θα αποτύχει να φωτίσει το φόνο. "Η ομάδα της Σκότλαντ Γιαρντ. . .τι θα κάνει εδώ; Θα εργαστεί υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης.

Θα πρόκειται για μια άσκοπη άσκηση", δήλωσε ο Φαρούκ Ναΐκ, δικηγόρος και σύμβουλος της εκλιπούσης. Πολλοί υποστηρικτές της Μπούτο επιρρίπτουν την ευθύνη για το θάνατό της στην κυβέρνηση του Μουσάραφ. Ο πρόεδρος διαψεύδει ότι οι πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες της χώρας επιχείρησαν να συγκαλύψουν στοιχεία σχετικά με το φόνο της, φροντίζοντας να πλυθεί ο χώρος με μάνικες νερού μετά την ενέργεια. 

Στο μεταξύ, παρατηρητές της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι μια ομάδα 100 παρατηρητών θα αναπτυχθεί στο Πακιστάν κατά τις εκλογές της 18ης Φεβρουαρίου ώστε να διασφαλισθεί ότι η διαδικασία θα διεξαχθεί με "ελεύθερο και δίκαιο" τρόπο.

 Ενώ, από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός, Ναουάζ Σαρίφ, κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι "υποστηρίζει έναν δικτάτορα ενάντια στη θέληση των 160 εκατομμυρίων λαού του Πακιστάν", και "απαίτησε την παραίτηση" του προέδρου Μουσάραφ, εκτιμώντας πως εάν γίνει "θα επιλυθούν όλα".

Μιλώντας στη γαλλική συντηρητική εφημερίδα Le Figaro, ο Σαρίφ τόνισε ότι "πάντοτε συνεργαζόμουν καλά με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήμουν πρωθυπουργός, αλλά σήμερα είμαι απογοητευμένος". Ερωτηθείς εάν αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον ασκεί πολιτική και διεξάγει επιχειρήσεις στο έδαφος του Πακιστάν, ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Ένωσης του Πακιστάν-Ναουάζ, ή PML-N, απάντησε "όχι. . .είμαι απογοητευμένος διότι η κυβέρνηση Μπους παίρνει το μέρος ενός δικτάτορα".

 Ο Σαρίφ είχε ανατραπεί από τον Μουσάραφ το 1999. 

 Επτά άμαχοι νεκροί από πυρά εναντίον εξτρεμιστών Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν στην διάρκεια της νύκτας της Παρασκευής προς Σάββατο από πυρά πυροβολικού που εξαπέλυσαν δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν με στόχο θέσεις εξτρεμιστών στην κοιλάδα Σουάτ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, αστοχώντας και πλήττοντας κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

 Οι οβίδες του Πακιστανικού πυροβολικού προκάλεσαν επίσης ζημιές σε πέντε σπίτια στην περιοχή Καμπάλ της Σουάτ, δήλωσε ο δήμαρχος Τζαφάρ Χαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Aaj.

 Στη γραφική κοιλάδα διεξάγονται μάχες από τα τέλη Οκτωβρίου του 2007, όταν ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, που ακόμη διατηρούσε την ηγεσία του στρατού, είχε διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις να καθυποτάξουν τους περίπου 5.000, βαριά οπλισμένους, οπαδούς του ριζοσπάστη μουσουλμάνου πνευματικού Μωλάνα Φαζλουλάχ.

 Ο Φαζλουλάχ, γνωστός και με το προσωνύμιο Ραδιοφωνικός Μουλάς, κατηγορείται από τις αρχές ότι υποκίνησε ένοπλη εξέγερση διότι καλούσε από πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό να επιβληθεί στην περιοχή μια εκδοχή της σαρία, του ισλαμικού νόμου, που παραπέμπει στο υπόδειγμα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

 Οι πιστοί στον ίδιο μαχητές κατέλαβαν πολυάριθμα χωριά και τρεις πόλεις στην περιοχή πριν απωθηθούν από τις ένοπλες δυνάμεις. Ο στρατός του Πακιστάν υποστήριξε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι ξεκαθάρισε την περιοχή και σκότωσε πάνω από 300 εξτρεμιστές, όμως οι αντάρτικες επιθέσεις και οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας συνεχίζονται σποραδικά.  

ε-τυπος

 ΑΠΕ - ΜΠΕ  

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1036&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 05.01.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote