Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία της Λάρνακας
Αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία της Λάρνακας Εκτύπωση E-mail
30.03.16

Αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία της Λάρνακας Αίσιο τέλος είχε τελικώς η αεροπειρατεία πτήσης των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που έληξε το μεσημέρι της Τρίτης όταν ο δράστης απελευθέρωσε και τους τελευταίους ομήρους και παραδόθηκε στην αστυνομία.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, ο 59χρονος αεροπειρατής στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών θα οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, από το οποίο θα ζητηθεί η κράτησή του για συνέχιση των διενεργούμενων ερευνών, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Ο Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε ότι κατά τις έρευνες, που ακολούθησαν δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά, ούτε στην κατοχή του υπόπτου, ούτε και στο αεροσκάφος.

Σημείωσε επίσης, ότι από τις μέχρι τώρα διενεργηθείσες εξετάσεις τα κίνητρα του δράστη δεν φαίνεται να έχουν την οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.
Σε ερώτηση, αν οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν την έκδοση του 59χρονου, είπε ότι το ερώτημα είναι πρόωρο.

Μέσω Τwitter η ήξη συναγερμού
 
Τη λήξη συναγερμού ανακοίνωσε μέσω Τwitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, που έγραψε ότι ο αεροπειρατής συνελήφθη από την αστυνομία. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, σε δεύτερο tweet, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή και καλά στην υγεία τους.
Αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία της Λάρνακας

Ανάμεσα στους επιβάτες, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, είναι και δύο Έλληνες.

Μόλις μερικά λεπτά πριν από την σύλληψη του αεροπειρατή, ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδιδαν το αεροσκάφος εγκατέλειψαν άλλοι τέσσερις όμηροι, από τους 11 που κρατούνταν συνολικά.

Μάλιστα, ένας από αυτούς φωτογραφήθηκε να βγαίνει από το παράθυρο του πιλοτηρίου και να τρέχει προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν σπεύσει από το πρωί στο σημείο.

Ο δράστης και οι απειλές

Για αρκετές ώρες, οι κυπριακές και αιγυπτιακές αρχές προσπαθούσαν να λύσουν το «κουβάρι» της αεροπειρατείας και να ανακαλύψουν τα πραγματικά κίνητρα του δράστη.
Αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία της Λάρνακας

Για αρκετή ώρα, ο αεροπειρατής Σέιφ Ελ Ντίν Μουστάφα είχε πείσει την αστυνομία ότι όλα γινόντουσαν για τα μάτια της Κύπριας πρώην συζύγου του, με την οποία έχει και τέσσερα παιδιά. Μέχρι εκείνη την στιγμή, οι αρχές εμφανίζονταν βέβαιες ότι επρόκειτο για ένα… ερωτικό δράμα. Μάλιστα, ακόμα και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι όλα γίνονται για κάποια γυναίκα.

Οι κυπριακές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν την γυναίκα και την μετέφεραν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για να μιλήσει με τον «ένοπλο» άντρα και να τον πείσει να παραδοθεί. Σε εκείνο το σημείο, όμως, ήρθε η μεγάλη ανατροπή… Το τετρασέλιδο κείμενο αιτημάτων που παρέδωσε στις αρχές ο Μουστάφα είχε πολιτικά και όχι προσωπικά αιτήματα.

Ο 59χρονος Αιγύπτιος ζητούσε την απελευθέρωση γυναικών κρατουμένων από την πατρίδα του, συνάντηση με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολιτικό άσυλο στην Κύπρο.

«Ο αεροπειρατής ήταν ανάστατος» δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος Τύπου του Κυπριακού υπουργείου Μεταφορών κ. Μαυρομάτης. «Άλλαζε συνεχώς γνώμη και ζητούσε διαφορετικά πράγματα».

Δεν είχε εκρηκτικά
Αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία της Λάρνακας

Ο αεροπειρατής είχε πείσει τον πιλότο και το πλήρωμα ότι ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, μια είδηση που τελικώς δεν επιβεβαιώθηκε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι οι αρχές είχαν μια τέτοια υποψία αλλά έπρεπε να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Όπως αποδείχτηκε, η ζώνη με τα «εκρηκτικά» δεν ήταν παρά θήκες κινητών τηλεφώνων…

Το «μπέρδεμα»

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο αεροπειρατής ήταν ο Ιμπραχίμ Σαμάχα, καθηγητής κτηνιατρικής στο πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας.

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, μέχρι που ο ίδιος ο καθηγητής επικοινώνησε με το BBC και δήλωσε ότι ήταν επιβάτης της πτήσης αλλά όχι ο αεροπειρατής. Λίγα λεπτά αργότερα, το CNN έγραψε ότι ο δράστης ήταν ο Σέιφ Ελ Ντίν Μουστάφα –κάτι που επιβεβαιώθηκε αργότερα επίσημα και από τις κυπριακές αρχές.
Αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία της Λάρνακας

Το ιστορικό

• Οι αρχές ενημερώθηκαν για την αεροπειρατεία στις 8:30 το πρωί και έδωσαν άδεια να προσγειωθεί το αιγυπτιακό αεροσκάφος, λόγω πληροφοριών για έλλειψη καυσίμων. Οι τροχοί του Airbus ακούμπησαν τον αεροδιάδρομο στις 8:50 το πρωί.
• Το Airbus εκτελούσε την εσωτερική πτήση MS-181 μεταξύ Αλεξάνδρειας και Καΐρου και σύμφωνα με το κυπριακό κρατικό ραδιόφωνο μετέφερε 55 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα.
• Αμέσως συστάθηκε ομάδα κρίσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης και ξεκίνησε την επικοινωνία με τον αεροπειρατή.
• Λίγο μετά την προσγείωση, ο δράστης επέτρεψε σε γυναίκες και παιδιά να κατέβουν από το αεροσκάφος, κρατώντας μόλις τέσσερις ξένους υπηκόους και το πλήρωμα.
• Το αεροπλάνο απομονώθηκε στον ειδικό χώρο ασφάλειας στο παλιό αεροδρόμιο κοντά στο υπόστεγο των Κυπριακών Αερογραμμών δίπλα στους κλιβάνους (περιοχή Ακτής Μακένζυ)
• Από την πρώτη στιγμή, στο σημείο έσπευσαν οι υπουργοί Άμυνας, Μεταφορών και Εξωτερικών της Κύπρου
• Για το περιστατικό επικοινώνησαν τηλεφωνικά και ο Ν. Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αλ Σίσι.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10343&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote