Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πυροβολισμοί, εκρήξεις & συλλήψεις στις Βρυξέλλες
Πυροβολισμοί, εκρήξεις & συλλήψεις στις Βρυξέλλες Εκτύπωση E-mail
26.03.16

Σύλληψη υπόπτου Ένας ύποπτος συνελήφθη σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση που ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, στο προάστιο Schaerbeek των Βρυξελλών, περιοχή που θεωρείται «ορμητήριο» των τρομοκρατών που σκόρπισαν τον τρόμο στη βελγική πρωτεύουσα. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομική επιχείρηση έγινε μετά την άρνηση ενός άνδρα που εξήλθε από το σπίτι του έχοντας ένα σακίδιο στην πλάτη του να δεχθεί έλεγχο των ανδρών της αστυνομίας. Ο άνδρας προσπάθησε να ξεφύγει αλλά ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο ύποπτος κρατούσε δύο ομήρους που τους απελευθέρωσε (η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε από τις αστυνομικές αρχές). 

Ένα ρομπότ της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ήλεγξε την τσάντα του ενώ ο ίδιος ήταν τραυματισμένος στο έδαφος αφού προηγήθηκε πυροβολισμός του και ενώ είχαν απελευθερωθεί οι δύο όμηροι.

Ο δήμαρχος του Schaerbeek, νωρίς το απόγευμα (25/3) ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της Βελγικής αντιτρομοκρατικής.
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα συνδέουν τη Σαββατιάτικη επιχείρηση με τη σύλληψη υπόπτου στη Γαλλία.

Επιβεβαίωση για Λαχραουί

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου επιβεβαίωσε την Παρασκευή πως ο δεύτερος βομβιστής καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών, είναι ο Νατζίμ Λαχραουί.

«Μετά από την ανάλυση του DNA και την διενέργεια έρευνας τις τελευταίες ώρες, η ομοσπονδιακή εισαγγελία είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πως ο δεύτερος βομβιστής καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών (...) είναι όντως ο Νατζίμ Λαχραουί», αναφέρει ανακοίνωση που επιβεβαίωσε αστυνομικές πληροφορίες που είχε λάβει το πρακτορείο AFP την Τετάρτη το βράδυ.

Συλλήψεις σε Βέλγιο, Γερμανία και Γαλλία

Το «κουβάρι» με τα πρόσωπα που κατηγορούνται ως εμπλεκόμενοι στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες αλλά και την απόπειρα επίθεσης στο Παρίσι καλούνται να ξεμπλέξουν οι αστυνομικές αρχές.

Στο Βέλγιο, ο ένας άνδρας που τραυματίστηκε και συνελήφθη κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην κοινότητα Σκαρμπέκ των Βρυξελλών συνδέεται με μια σχεδιαζόμενη επίθεση στο Παρίσι που απετράπη από τη γαλλική αστυνομία την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, συνολικά στις Βρυξέλλες συνελήφθησαν το Σάββατο τρεις άνθρωποι που σχετίζονται με αυτήν την απόπειρα επίθεσης στη Γαλλία.

Οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο τα μικρά ονόματα των δύο από αυτούς.

Οι δύο από τους τρεις φέρουν τραύματα στα πόδια.

Συνολικά από την Πέμπτη συνελήφθησαν στο Βέλγιο εννέα πρόσωπα και στη Γερμανία άλλα δύο. Ωστόσο, οι βελγικές αρχές άφησαν το Σάββατο ελεύθερους τους τρεις από αυτούς τους υπόπτους.

Όσο προχωρούν οι έρευνες τόσο περισσότερο γίνεται αντιληπτό πως οι ύποπτοι στις Βρυξέλλες είχαν διασυνδέσεις με τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι.

Χαρακτηριστικό είναι το γράφημα του BBC

Γράφημα

Έξι συλλήψεις αργά το βράδυ της Παρασκευής

Έξι άτομα συνελήφθησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες σε επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχαν ειδικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα με την υποστήριξη ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο RTBF, στόχος των επιχειρήσεων ήταν άτομα που συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Βέλγιο.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας επιβεβαίωσε τις συλλήψεις, τρεις από τις οποίες έγιναν έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, στο κέντρο των Βρυξελλών. Ακόμη ένα άτομο συνελήφθη στο προάστιο Jette.

Στιγμιότυπο από την επιχείρηση της αστυνομίας στο Σκααρμπέκ Στιγμιότυπο από την επιχείρηση της αστυνομίας στο Σκααρμπέκ | AP Photo/Alastair Grant

Καταζητούνται δύο άτομα

Βελγικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δύο ύποπτοι διαφεύγουν ακόμα: πρόκειται για δύο άτομα που έχουν καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας να συνοδεύουν τους δράστες σε αεροδρόμιο και μετρό.

Συλλήψεις στη Γερμανία

Δύο άτομα που φέρονται να σχετίζονται με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες συνελήφθησαν το Σάββατο στο Ντίσελντορφ.

Όπως μεταδίδει το Spiegel, ο ένας ύποπτος είχε επίσης συλληφθεί το καλοκαίρι του 2015 από τις τουρκικές αρχές στα σύνορα με τη Συρία και είχε απελαθεί στο Άμστερνταμ στο ίδιο αεροπλάνο με τον Χαλίντ Μπακράουι.

 

Οι αρχές ερευνούν αν οι δύο άνδρες γνωρίζονταν μεταξύ τους ή απλώς ταξίδευαν μαζί.

Στο κινητό του δεύτερου υπόπτου βρέθηκαν δύο sms που φέρουν ημερομηνία τη μέρα των επιθέσεων: το ένα περιείχε το όνομα του Χαλίντ, ενώ το δεύτερο, που είχε σταλεί στις 09:08 το πρωί της Τρίτης, δηλαδή τρία λεπτά πριν ο Χαλίντ ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά στο μετρό, έγραφε μόνο τη λέξη «τέλος».

Συνεχείς έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών | AP Photo/Alastair Grant

Στόχος, πυρηνικές εγκαταστάσεις;

Σύμφωνα με την Dernier Heure, οι αδελφοί Μπακραουί (καμικάζι σε μετρό και αεροδρόμιο) είχαν καταγράψει σε βίντεο διάρκειας 10 ωρών την καθημερινή ρουτίνα του επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Βελγίου με κρυφή κάμερα.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε την ύπαρξη του βίντεο αλλά όχι ποιος το γύρισε.

Αν και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας υποστηρίζουν ότι δεν θα ήταν καθόλου εύκολονα γίνει τρομοκρατική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό, 140 στρατιώτες έχουν σταλεί για λόγους ασφαλείας στις τρεις εγκαταστάσεις του, οι οποίες έχουν «σφραγιστεί» και για προληπτικούς λόγους έχει απομακρυνθεί το μη απαραίτητο προσωπικό.

Σε αυτό το κλίμα, ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη. «Εάν σκεφθεί κανείς όλα τα γεγονότα (σ.σ. από την ενημέρωση που έκαναν οι Τούρκοι έως σήμερα) τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην ισλαμική απειλή», είπε.

 

Αμερικανοί και Δανοί ανάμεσα στα θύματα

Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για να προσφέρει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και τρεις Δανοί πολίτες, γνωστοποίησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10331&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >