Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης
Χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης Εκτύπωση E-mail
23.03.16

Οι βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες μάτωσαν τη βελγική πρωτεύουσα, ανακυκλώνοντας το κλίμα φόβου που υπάρχει στην Ευρώπη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στη Γαλλία. Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν εδώ και αρκετούς μήνες σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, οι τρομοκράτες βρήκαν τον τρόπο να χτυπήσουν την καρδιά της Ευρώπης, δείχνοντας ότι καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν μπορεί πλέον να νιώθει ασφαλής.

Σημειώνεται πως είναι πολύ νωπή η σύλληψη στις Βρυξέλλες του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του νούμερο 1 καταζητούμενου που διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι: ο 26χρονος Γάλλος υπήκοος, μαροκινής καταγωγής, γέννημα θρέμμα της συνοικίας Μολενμπέεκ των Βρυξελλών, συνελήφθη την Παρασκευή σε διαμέρισμα λίγες εκατοντάδες μέτρα από το πατρικό του αλλά και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Το χρονικό των επιθέσεων 

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, καθώς στις 8 (ώρα Βρυξελλών) σημειώθηκε διπλή έκρηξη στο αεροδρόμιο των Zaventem της βελγικής πρωτεύουσας.

Βρυξέλλες - τρομοκρατική επίθεση Οι δύο πρώτες εκρήξεις έγιναν στον περιοχή που γίνεται ο έλεγχος επιβίβασης του αεροδρομίου | BBC

Λίγη ώρα αργότερα, μία νέα έκρηξη πραγματοποιήθηκε σε βαγόνι συρμού στο μετρό του Μάαλμπεκ. Οι αρχές επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Βρυξέλλες - τρομοκρατική επίθεση Η τρίτη επίθεση έγινε σε σταθμό του μετρό | BBC

Η επίθεση στο αεροδρόμιο Zaventem αποδίδεται σε καμικάζι, ενώ η αστυνομία βρήκε ένα Καλάσνικοφ δίπλα στο πτώμα του δράστη. Οι αρχές εντόπισαν, ακόμη, γιλέκο με εκρηκτικά, το οποίο ανήκει στον τρίτο τρομοκράτη, και πραγματοποίησαν ελεγχόμενη έκρηξη.

Βρυξέλλες - τρομοκρατική επίθεση Η εξέλιξη των επιθέσεων | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελεγχόμενη έκρηξη έγινε και στο πανεπιστήμιο ULB στη βελγική πρωτεύουσα σε ύποπτο δέμα. Εκκενώθηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Tihange, ενώ από το πρωί στρατός και αστυνομία έχουν ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Δεκάδες νεκροί, συναγερμός στην Ευρώπη

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 31 νεκροί και περίπου 250 τραυματίες. Από τους τραυματίες, αρκετοί είναι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ή είναι βαριά τραυματισμένοι. 

 

Οι βελγικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού: στρατός και αστυνομία περιπολούν στη βελγική πρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή, πολύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Βρυξέλλες - τρομοκρατική επίθεση AP Photo/Michael Probst

Πολλοί ηγέτες χωρών καταδίκασαν το τρομοκρατικό χτύπημα. Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον βελγικό, με ανάρτησή του στο Τwitter.

Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες

Το Reuters, επικαλούμενο τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του ISIS, ανέφερε ότι το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις. Ανάλογη αναφορά υπήρξε και στους Financial Times.

Λίγο αργότερα, η τζιχαντιστική οργάνωση, με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Η έρευνα για τους δράστες «βρίσκεται σε εξέλιξη» και οι αρχές φοβούνται ότι υπάρχουν ακόμη «άτομα που διαφεύγουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ. Η αστυνομία ερευνά ένα σπίτι στις Βρυξέλλες που πιθανολογείται πως από εκεί ξεκίνησαν οι τρεις δράστες των σημερινών επιθέσεων είπε Αμερικανός αξιωματούχος.

Βρυξέλλες - τρομοκρατική επίθεση AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Συνάδελφοί του, πιστεύουν ότι υπάρχουν σαφής αποδείξεις για ένα καμικάζι -βομβιστή στο αεροδρόμιο. Τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις είναι εξελιγμένα. Εκτιμάται πως υπήρξε τουλάχιστον μία παγιδευμένη βαλίτσα.

Στα μέσα ενημέρωσης κυκλοφορεί η φωτογραφία τριών ανδρών που λέγεται πως εμπλέκονται στην επίθεση στο αεροδρόμιο.

Στην ουσία πρόκειται για ένα καρέ από βίντεο που τραβήχτηκε από μια κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου, όπου διακρίνονται τρεις νέοι άνδρες να σπρώχνουν καροτσάκια αποσκευών. Πιστεύεται ότι οι δύο ανατινάχτηκαν ενώ ο τρίτος διέφυγε και καταζητείται.

Η βελγική αστυνομία ζητάει από τους πολίτες να στείλουν φωτογραφίες των υπόπτων εάν τους έχουν εντοπίσει σε ερασιτεχνικά βίντεο και φωτογραφίες.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10323&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote